lapkričio 26, 2009

Spurgytės


Ar gi galima jų nemėgti? :) Mažytės, minkštutės ir tiesiog tirpte tirpsta burnoje... O jei dar paruošiamos per 5 min, gaminant nereikia "terliotis" rankų... Galima gaminti su paprasta varške, ricotta ar net lydytu sūreliu... Mane su šiom spurgytėm sieja meilė nuo pirmo kąsnio, tad jų privalumus galėčiau dar vardinti ir vardinti... Bet geriau jau kartą paragauti, nei šimtą paskaityti ar pažiūrėti.

Taigi spurgyčių receptas:

220 g varškės, ricotta'os ar lydyto sūrelio
170 g miltų
2.5 v.š. cukraus
1.5 a.š. kepimo miltelių
2 kiaušiniai
2 v.š. medaus
Truputis vanilės ar vanilinio cukraus

Aliejaus virimui
Cukraus pudros spurgyčių pabarstymui

Tai toks yra originalus receptas. Kadangi Lietuvoje standartinės varškės, ricotta'os pakuotės būna kitokio dydžio, gamindama visada laikausi principo "miltų 1/4 mažiau nei varškės". Kitų ingredientų kiekius irgi atitinkamai šiek tiek pakoreguoju.

Dubenyje sumaišau kiaušinius ir medų. Po to įmaišau cukrų ir vanilę. Gerai išsukus, dalimis beriu miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Pabaigoje sudedu varškę, lengvai išmaišau (taip, kad tešloje vis dar matytųsi nedideli jos gabalėliai).
Gilioje keptuvėje ar puode įkaitinu aliejų.
Tešlą semiu valgomuoju šaukštu ir leidžiu į verdantį aliejų. Virdamos spurgytės stipriai pučiasi ir įgauna gražią glotnią formą.
Pavirus keletą minučių, spurgytės apverčiamos, kad parustų ir kitas jų šonas.
Iš aliejaus išgriebtos spurgytės atvėsinamos ir pabarstomos cukraus pudra.

Skanaus!

Pagal about.com

14 komentarų:

  1. Ola, pamačiau ir užsinorėjau... Niam, niam...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad tave jos taip pakerėjo :)) Bet, žinok, tikrovėj jos dar gražesnės...:) O jau skonis ir kvapas...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi nežinau, ką dabar galėčiau už jas atiduoti..

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man patiko, kad jos ir prie pusryčių skilties..:D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tai, Indre, siūlau planą: pakeliui iš darbo čiupt pakelį varškės, grįžus namo sugaišti 5 min spurgyčių užmaišymui, 10-15 min virimui ir 30 min mėgavimuisi :)) Nes ilgesniam laikui jų bent iš vieno pakelio tai tikrai neužteks :)) (čia blogoji spurgyčių pusė... :) ).
    Na o dėl pusryčių - tai jei dabar nežinia, ką atiduotum, tai kas gi būtų iš ryto...? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš su vienu pakeliu neprasidedu..:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Iš vieno gaunasi tokia labai labai kaupina lėkštė... Jos labai išsipučia virdamos..

    AtsakytiPanaikinti
  8. Noooriu spurgyčiųųųųų.... :(
    Bet, net neįsivazduoju kodėl, būtent spurgytes aš dažniausiai labai tingiu kepti :D Reiks atsargiai užsimint mamai apie savo norus, koks išlepimas... :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Asta, man tai tokia tinginystė su sausainiais :D Kažkaip atrodo, dirbi, stengies, o rezultatas - kokių 20 sausainių :))
    Spurgytes mes anksčiau gamindavome tokias, kurias reikėdavo rankomis formuoti, tai tada tikrai jau nusiteikimo gaminimui reikėdavo... o šitos taigi tokios "tep lep" :) (pabandyk, pabandyk... ;) )

    AtsakytiPanaikinti
  10. Wow atsitiktinai uzklydau ir radau tai ko pastaruoju metu labai noriu - spurgyciu!
    reiks butinai isbandyti si recepta ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sėkmės, Neringa, gaminant ir skanaus valgant :) Man jos labai patinka :) Po atradimo bent kartą savaitėje gaminu, o tai dar ir dažniau :) Labai paprastai paruošiamos, o jau skanutės... :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ruta, nu jei taip daznai gamini turetu buti tikrai labai skanios... dar labiau ju uzsimaniau... tik siandien sausainius suniukus suplanavus kepti :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Hm... Šuniukai, manau, irgi neblogai :)) Mačiau juos Tavo blog'e :) "simpatulkos" :)
    Spurgytes gaminu taip dažnai tiek dėl puikaus skonio, tiek dėl labai paprasto jų pagaminimo. Na, tiesiog kaip kokie blynai....

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ruta, dekui uz suniukus ;)

    Spurgyciu dar neisbandziau del laiko trukumo, bet jos jau mano planuose :P

    AtsakytiPanaikinti