vasario 15, 2010

Šokoladinis varškės pyragas


Labai paprastas, bet dieviškai skanus šokoladinis varškės pyragas. Mano kepamas variantas ne itin saldus, tad saldžių pyragų mėgėjai gali dėti daugiau cukraus! Saldesnį pyragą gautumėte ir įmaišę į varškę razinų ar kitų džiovintų vaisių. Kartais ir aš įmaišau porą saujelių, bet šįkart norėjau tiesiog gryno, aiškaus kakavos ir varškės skonio pyrago. Beje, kitą dieną pyragas būna dar skanesnis!

Šokoladinis varškės pyragas

Tešlai:
125 g margarino
2 v.š. kakavos
0,5 stiklinės cukraus
1 kiaušinis
1,5 stiklinės miltų
0,5 a.š. sodos

Įdarui
:
100 g sviesto
0,5 stiklinės cukraus
1 kiaušinis
500 g varškės
2 v.š. krakmolo

Tešlą gaminame taip:
Margariną ištirpiname, supilame kakavą, cukrų, gerai išmaišome ir paliekame atvėsti.
Į pravėsusią masę įmušame kiaušinį ir išsukame.
Miltus sumaišome su soda ir įmaišome juos į tešlą.
Tešlą palaikome 2-3 val. šaldytuve arba pusvalandį šaldiklyje.

Įdarą gaminame taip:
Sviestą išsukame iki purumo.
Paeiliui dedame cukrų, kiaušinį, varškę ir viską gerai išsukame.
Įmaišome krakmolą.

Paskutiniai žingsneliai:
Sviestu patepame kepimo formą (maždaug 23 cm skersmens).
Imame maždaug 2/3 tešlos ir stambia tarka sutarkuojame ją į pateptą formą. Šakute išlyginame tešlos sluoksnį.
Dedame ant jo varškės masę, taip pat išlyginame.
Užtarkuojame likusią tešlą.
Dedame pyragą į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C ir kepame 40 min.
Palaukiame kol pyragas atauš ir ragaujame :)
Skanaus!

75 komentarai:

  1. man regisi, aš šitą gaminau seniai seniai seniai ir.. praradau receptą. o gal pasiknisusi kur ir surasčiau? et, bet buvo nuos-ta-bus, panašus į kadaise mėgtą karališką varškės pyragą iš maksimos (gėda prisipažinti? ne ne, prieš penketą šešetą metų tai buvo - kada buvau maža ir kvaila :)).
    ai bet ką aš čia. man juk apskritai varškės-šokolado derinys yra Kažkas Tokio.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jule, tai pabandyk pagal šitą receptą - labai tikiuosi, kad čia ir bus TAS PATS pamestasis.. :)
    Aš šito varškės pyrago receptą sužinojau dar mokykloj per liūdnai pagarsėjusias darbų pamokas :) Paprastai mūsų mokykliniai kulinariniai bandymai baigdavosi katastrofiškai, nes susinešdavome visai nederančius produktus (pvz., skirtingų rūšių makaronus) ir pagaminę net nežinodavom, kur tą "maistą" dėti :) Bet šitas pyragas net pamokoj gavosi tikrai karališkas :) taigi aš maksiminio net nesu ragavusi.. :) Jį pamačius tiesiog prisimindavau saviškį ir išsikepdavau.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jul, tai gal garsusis Sonatinos šokoladinis pyragas "trupinėlis"? Nors ten proporcijos ne tokios..

    AtsakytiPanaikinti
  4. smalsumo dėlei pasižiūrėjau, ir, pasirodo, jis ne pamestas -- saugiai guli Geriausių receptų sąsiuviny. tai gaminsiu, tai gaminsiu :)) ačiū, Rūt, už priminimą - o galgi palyginimui ir taviškį išmėginsiu. mat net mano antišokoladinė šeimynos dalis šokolado-plius-varškės "nebrokija".

    Egle, ne.. atrodo panašiai, bet ne visai toks. maniškis, jei gerai atsimenu, iš bernardinai.lt (bent jau pastaba po receptu tokia: bernardinai.lt(?)).

    AtsakytiPanaikinti
  5. O, Jule, smagu, kad radai :) Jei gaminsi saviškį, labai lauksiu receptuko - man irgi įdomu palyginti, mat aš baisiai už šoko-plius-varškės pyragus :)
    o dabar deduosi akinius ir lendu ieškoti Sonatinos recepto.... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Hm...Indre, kiek jėgos leidžia, stengiuos būt politkorektiška, todėl šito pavadinimo vengiu ;) Bet, tikiu, mes šnekam apie tą patį :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Nutariau šiandien pasigaminti karališką pyragą pagal jūsų receptuką. Gal galėtumėte ką patarti ar kažką pasakyti. Štai kas man įvyko: įdėjau kepti pyragą, atrodo, viskas gerai-kepa, bet išėmusi už45min ir įdurusi su peiliu, pastebiu ant peilio varškės likučių. T.y. varškė neiškepė. Ar taip ir turi būti, o gal varškė sukietės, kai atauš? Ačiū:)

      Panaikinti
  7. Juk ispaniškai negro reiškia juodas :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš irgi, aš irgi turiu tokį va labai panašų savo receptainėje, ir puikuojas prie skilties "skaniausi", tik jau šitiek laiko nekepiau, vaje.. Ačiū, kad priminei - būtinai vėl kepsiu ir mėgausiuos, mėgausiuos, mėėėėėgiausiuos... :)))

    AtsakytiPanaikinti
  9. O kiek šito pyrago ir jo brolių gerbėjų :) Puiku, nes skonis tikrai nuos-ta-bus, kaip sako Julė ;) Skanaus, Asta!

    AtsakytiPanaikinti
  10. O kur čia jūs matot šokoladą? Negi kakava - tai šokoladas?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Taip, nes šokoladas - kakavos produktas ;) Ir į tešlą įdėjus kakavos, gauname šokolado spalvos ir skonio pyragą.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Jule, būtinai ir savo šito pyrago variantą į blogą įmesk :)) net neabejoju, kad turėtų būti kažkas įdomaus :))))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ar galima vietoj paprastos varškės naudoti kreminę?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Niekada nesu gaminusi su kremine - visada naudoju paprastą (dažniausiai liesą) varškę, todėl negaliu drąsiai teigti, kad ji tiks. Tačiau pyragui varškę reikia gerai ištrinti, todėl, manau, ir su kremine turėtų pavykti!

    AtsakytiPanaikinti
  15. Super receptas, viskas gavosi kuo puikiausiai!

    AtsakytiPanaikinti
  16. Oj, ačiū, Anonime, kaip smagu girdėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Rūta, gelbėk. Pirmą kartą dariau šį pyragą su margarinu Eve. viskas buvo idealu, dabar nupirkau kažkokį kitą, net pavadinimo nepasakysiu, proporcijas dėjau tas pačias, tik dvigubą kiekį gaminau ir man tešla šaldikly nesustingo. net per visą naktį laikaiu - vistiek minkšta, nesitarkuoja.. O pyrago būtinai šiam vakarui reikia.. Ar čia bėda margarine gali būti? Kokį tu dedi? o gal masės per daug dariau (dviguba) :( nu siaubas, kaip nenuskilo, kaip taip reikia.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Paprastai naudoju Vilniaus margariną kepiniams, bet tikrai esu dariusi ir su kitu ir viskas gerai gaunasi, tad nemanau, kad čia margarinas kaltas..
    Ar tikrai visų produktų normą padvigubinai (t.y., pvz., miltų įdėjai 3 stiklines)? Nes tešlos "skystumą/nešalimą" nebent su per mažu miltų kiekiu siečiau...
    Kadangi nematau tešlos, tai sunku patarti, bet aš bandyčiau tokius variantus:
    1. jei tešla iki šaldymo gavosi skystensė/minkštensė nei pirmą kartą, įdėti daugiau miltų ir tada pašaldžius bandyti tarkuoti;
    2. jei tešla iki šaldymo buvo tokia, kaip pirmą kartą, tai atsipjaučiau jos po mažą gabalėlį ir tarkuočiau iš mažo gabaliuko - taip lengviau, nes tešla nešils nuo rankos ir kambario temperatūros, o likęs tešlos gabalas vis dar šals šaldytuve. Net jei tešla nesitarkuoja normaliai, ją vis tiek galima tokiu būdu "sutrinti" per tarką. Esu taip kažkada darius, kai neturėjau pakankamai laiko laukti, kol sušals :)
    3. Jei visai nesitarkuoja, bandyčiau pasidėti tešlą ant pjaustymo lentos didelės ir sukapoti peiliu į mažus gabalėlius ir juos pažerti į kepimo formą.
    Tikiuosi, patarimai bus bent kiek naudingi ir išsisuksi iš padėties... Bet kokiu atveju - sėkmės kepant ir laikysiu kumščius, kad skaniai gautųsi!

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveika ir vėl. Pyragas visgi gavosi, toks pats skanus kaip pirmą kartą :)
    Žinok viską dariau vėl taip pat, bet dėjau margariną Eve. Pažiūrėjau, kad jo riebumas yra 80 proc., o to, su kuriuo bandžiau aną kartą - 40 proc., todėl visai tikėtina, kad čia margarinas buvo kaltas. Proporcijos visos buvo dvigubos ir visi produktai absoliučiai tie patys, tik margarinas skirtingas.
    Man tą kartą tešla minšta buvo, tarkuot nesitarkavo, raitėsi ant tarkos tiesiog.. O pjaustyt po gabaliuka būtų reikėję irgi sudėtingai - pjaut, tada krapštyt nuo peilio ir tada dėt i skardą. Beje bandžiau ir miltų pridėt, po to šaldyt, bet rezultatas visai nesikeitė. Žodžiu nesigailiu perdarius aš tą šokoladinę dalį :)

    Taigi patarimas būsimoms šio pyrago kepėjoms - naudokit tik riebų margariną (80-90 proc.).

    AtsakytiPanaikinti
  20. Hmm... na tada tikriausiai margarinas - man, nors ir esu naudojusi ne vien Vilniaus, - matyt, niekad nepakliuvo toks neriebus :)
    O tai ką darei su ta minkštesne tešla?? Žinok, tokią "besivyniojančią" ant tarkos irgi galima kepti - tiesiog sunkiau ją sutarkuoti ir viskas :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Aš tą mikštą į šiukšlių kibirą.. Neklausk kodėl, emocijos jau tryško per kraštus, nes pyrago laiku reikėjo :)
    tai va, o vyniotis tai ji taip vyniojosi, kad šakės, aš tikrai kantriai bandžiau spaust, tempt ir t.t., bet tas kas išsitarkuoja - lieka prilipę ant tarkos ir kai po 15 min darbo ant skardo buvo kelios "spirutės", kantrybė baigės..
    Aišku tešlą galėjau kažkur panaudot, bet ne tas galvot buvo :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. O.. taip... įsivaizduoju, koks siutas ima, kai reikia, o čia - kaip tyčia :)) Aš turbūt ir pati būčiau tokią kritinę akimirką tą tešlą lauk sviedus :)
    Bet svarbu, kad tau teigiamos emocijos sugrįžo ir vakaras nebuvo sugadintas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Kepiau panašų pyragą. Visi indigrientai atitinka, tik miltų mažiau(du kartus), o kiaušinių daugiau(taip pat du katus). Šokoladinė tešla gavosi skysta, pilant vaškės įdarą jis tešloje beveik paskendo. Su skysta tešla paprasčiau -nereikėjo tarkuoti. Nepaisant to pyragas iškepė puikiai ir buvo neapsakomai skanus -tikro karališko skonio.

    AtsakytiPanaikinti
  24. Mmm, atrodo skaniai : ] Reikės kada pabandyti pasigaminti.

    AtsakytiPanaikinti
  25. Sėkmės, tikiuosi patiks ir viskas puikiai pavyks :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Labai skanus pyragas gavosi, vertas demesio! ACIU uz recepta.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Anonime, o aš dėkoju už gerus žodžius pyragui ir pažadu kitais atrastais skanėstais taip pat pasidalinti :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. Šiandien kepiau. Gavosi visai neblogai, ačiū už receptą :) Dėjau nepilnus 2 valg. šaukštus kakavos ir 4 gabalėlius juodo šokolado - karštam svieste puikiai ištirpo, nereikėjo smulkinti. Kitą kartą pabandysiu šokolado įdėti dar daugiau. Beje, visiems kepiniams naudoju sviestą, ne margariną. Gal autorė parašytų, kokio dydžio kepimo formą naudoja. Maniškė gana didelė - 28 cm skersmens, tai sudėjau visą tešlą ir ant viršaus visą varškę. Pyragas gavosi gana plonas (apie 3 cm), tešlos sluoksnis kiek storesnis, bet vis tiek būtų neužtekę tešlos uždėti dar sluoksnį ant viršaus. Ir tokiam pyrago storiui 40 min kepimo šiek tiek per daug, gavosi lyg sausokas, norėtųsi šiek tiek daugiau drėgnumo. Tiesa, varškės sluoksnis mano skoniui vos vos per saldus, užgožė šokoladinį tešlos skonį. Nepaisant to, receptą išsisaugojau prie vertų dėmesio :)

    AtsakytiPanaikinti
  29. Anonime, džiaugiuosi, kad patiko ir atsiprašau, kad anksčiau neparašiau formos dydžio!!! Konkretus apsižioplinimas iš mano pusės, ateity būsiu atidesnė :) Šiam pyragui naudoju mažesnę formą - maždaug 23 cm skersmens, dėl to tešlos pakanka. Pyragas tikrai nebūna labai storas, bet bent kokių 5 cm tai garantuotai... O kai storesnis pyragas, tai ir kepa jis ilgiau (apie 40 min :) ). Nors tikrai galiu patvirtinti, kad kepimo laikas labai priklauoso nuo orkaitės. Aš visada parašau temperatūras ir laiką pagal save, o, pvz., mano draugei viską reikia kepti ilgiau ar aukštesnėj temp.

    AtsakytiPanaikinti
  30. Labai skanus pyragas!Kepu jau kelinta karta!

    AtsakytiPanaikinti
  31. Sarike, džiaugiuosi, kad patinka :) Dėkui už komentarą :)

    AtsakytiPanaikinti
  32. sveika as norejau pasiklausti kiek ml cia pas tave stikline yra?

    AtsakytiPanaikinti
  33. as dar norejau paklausti kokio skersmens turi buti indas i kuri kepti pyraga?

    AtsakytiPanaikinti
  34. Mano stiklinė - 200 ml, o kepimo forma - apie 23 cm. Bet galima kepti ir nedidelėj keturkampėj :) Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  35. oj aciu labai ryt bandysiu kepti si pyraga tikiuosi gausis :)

    AtsakytiPanaikinti
  36. Sveika zinok isbandziau kepti tavo pyraga, kepiau kaledoms visi taip greitai ji su valge man net keista buvo :) fantastisko skonio pyragas :)visiem labai patiko, tik kita karta desiu daugiau varskes, super pyragas :)

    AtsakytiPanaikinti
  37. Super!!! :) labai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  38. man tešla gavosi skysta, bet aš jos į šiukšledėžę nemečiau, o supyliau į kepimo skardą, sudėjau įdarą, užpyliau likusią tešlą ant viršaus ir vualia!!!! pyragas superinis ir tarkuot nieko nreikėjo:DDD

    AtsakytiPanaikinti
  39. Di, nu tikrai kiek šeimininkių, tiek pyragų :) Visi pagal tą patį receptą kepa, ir, kaip suprantu, skirtingai gaunasi :) o tikrai dėjai 1,5 stiklinės miltų? :) Aš šitą pyragą "nuo mažų dienų" daugybę kartų esu kepusi ir visada gaunasi tarkuojama tešla. Bet, aišku, svarbiausia, kad pyrgas pavyko ir labai džiaugiuosi, kad patinka!

    AtsakytiPanaikinti
  40. Paragavusi šio pyrago, praradau amą. Tokio dieviško pyrado nesu valgiusi!!!(Nors esu nejauno amžiaus).Jau 2 k. kepiau (per 3 dienas), vašinau visus aplinkui, karksėjau kaip šarka apie jo skonį. Siūliau visiems pasigaminti:)Jaučiausi tokia pakylėta, kaip pavasariui atėjus:) Ačiū, ačiū.Sėkmės Kepėjai!

    AtsakytiPanaikinti
  41. Medusa2, o aš dėkoju už tokius gražius žodžius :) jie mane irgi pakylėjo! :) Labai džiaugiuosi, kad patiko pyragas!

    AtsakytiPanaikinti
  42. O aš va kaip tik maišau ir laukiu, kol tešla sustings. Tik bėda ta, kad kątik pamačiau, kad sudyto sviesti pakelį suverčiau į įdarą ;D žiūrėsim, kas gausis. Nors nekeptas įdaras visai skonio nepakeitė rodos, bet bus matyt. :) gal nieko.

    AtsakytiPanaikinti
  43. Ačiū už receptą. Išbandžiau su 150 g šokolodo vietoj kakavos ir dėjau sviestą vietoj margarino - viskas puikiausiai gavosi ir nuostabiai skaniai. Šitas receptas jau išsaugotas prie 'patikimų' ;)

    AtsakytiPanaikinti
  44. puikus pyragas, tik nesuprantu nuo ko jame atsiranda mažų nesukramtomų trupinėlių tešloje. gal kas galite pradedančiai kepėjai paaiškinti?
    būsiu labai dėkinga, jei pavyktų iškepti be jų :)

    AtsakytiPanaikinti
  45. Miela pradedanti kepėja :) Vienintelė mintis, kuri man šauna į galvą dėl tų trupinėlių - gal nelabai gerai išmaišot visą tešlą? Kad taip nenutiktų, siūlau visus sausus ingredientus į tirpintą margariną/sviestą dėti po truputį, kaskart gerai išmaišant - t.y., kakavą, cukrų, miltus milti po kelis šaukštus. Gal tai padės!

    AtsakytiPanaikinti
  46. Šitas tai nerealus, pavasarį, kiekvieną dieną kepdavau ir į mokyklą nešdavausi, tai maniau, kad klasiokės mane su visu pyragu suvalgys, tik aš dar į varškę mėlynių įdėdavau šaldytų, o vasarą tai šviežių irgi labai skanu.. ;]

    AtsakytiPanaikinti
  47. Labas, norejau pasidometi, sviesta idarui ishtirpint reikia? :) pirma karta toki kepsiu, tai nelabai gaudaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  48. sveikute :)) ka tik iskepiau si pyraga, gavosi tikrai dievisko skonio!!! tiesiog nerealus :))) tik viena bedele, del kurios noreciau pasikonsultuot, nes nesu tokia jau gera kepeja. ta problemele tai, kad man idaras gavosi labai skystas :(( ir atrodo visko dejau tip top kiek parasyta. o idaras ant tiek skysta, kad net sunku buvo pjaustyti, viskas tiesiog vos ne bego. zodziu nebuvo tos tokios grazios formos :( labai nuliudau del to. gal galetum patarti ka kita karta kitsip daryti, kad ir vel taip nenutiktu? :)) aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  49. panašus į šitą http://juratet.blogas.lt/sokoladinis-varskes-pyragas-su-kondensuotu-pienu-1440.html labai, tik kad ten kondensuoto pieno yra, kas man labaaai skanu:)

    AtsakytiPanaikinti
  50. Labai skanus pyragas, aciu uz recepta

    AtsakytiPanaikinti
  51. Kodėl varškė labai skysta gavosi? gal daugiau krakmolo reikėjo dėti? prapjoviau ir išbėgo viskas:)

    AtsakytiPanaikinti
  52. aciu uz recepta! vakar gaminau, labai patiko !

    AtsakytiPanaikinti
  53. Siuo metu kepu. Manau, gausis puikiai :)
    Ačiū už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  54. piragas ira nuastabaus skonio vis kiek kepu puikus iseina;)

    AtsakytiPanaikinti
  55. o jei vietoj margarino deciau namini sviesta? sugadinciau pyraga ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  56. Manau, sviestu tikrai kepinių pagadinti negalima, nors pati šiam pyragui visada naudoju margariną.

    AtsakytiPanaikinti
  57. as jau 3 kartus kepiau si pyraga, visuomet naudoju sviesta, labai skanu!

    AtsakytiPanaikinti
  58. Labai labai skanus ir mano nustebimui minkstas. Nuotrauka pamacius isivaizdavau kitaip. Naudojau visur sviesta. Siaip gavosi saldokas, bet turbut dejau puspilnes stiklines cukraus, o ne pustustes. :))))

    AtsakytiPanaikinti
  59. kepiau ,pas mane jis po to pateko i kategorija kuriu antra karta nekepciau ,bet cia aisku skonio reikalas

    AtsakytiPanaikinti
  60. Tai sviestą įdarui reikia ištirpinti?

    AtsakytiPanaikinti
  61. Sveiki,kepiau si pyraga,pasakysiu tik viena jis nuostabus ,net mano vyras isrankuolis buvo suzavetas sio pyrago skoniu. Ir man ji pagaminti labai lengva buvo.Dabar jis masu seimos skanestas nr 1. ACIU uz si puiku recepta.

    AtsakytiPanaikinti
  62. Tik vietoj sviesto idarui dedu as grietines.

    AtsakytiPanaikinti
  63. Aš ir nelabai suprantu - sviestą įdarui reikia išsukti ar galima išlydyti. Jei reikia sukti, gal pasidalintumėte metodu kaip tai lengviau padaryti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Agne ,dek grietines taip paprasciau man ,ir skonis del to nepasikeis tikrai :) 180gr-200gr.

      Panaikinti
  64. Laba,ilgai ieskojau sio receptuko primenancio vaikyste..Teslos recepte jus dedat margarina, o ydaro sviesta,-skonis nenukentes,jei desiu sviesta ir ten ir ten? o sodos nugesint nereikia?ar galima su kepimo milteliais? aciu uz atsakyma.

    AtsakytiPanaikinti
  65. labas,gali deti ir kepimo miltelius vietoj sodos,as negesinu sumaisyti reikia su miltais.o del sviesto i idara as ten jo nededu,dedu grietine,o jei tu nori gali det sviesta:)

    AtsakytiPanaikinti