vasario 19, 2010

Siuzetės blyneliai

Siuzetės blyneliai, sakoma, buvo sukurti tiesiog per klaidą - netyčia užsiliepsnojus blynelių padažui. Jei tai ir tiesa, klaida buvo labai vykusi ir skani - dar nuo XIX a. pabaigos šie blyneliai laikomi vienu iš klasikinių prancūziškų desertų. Restoranuose jie dažniausiai tiekiami liepsnojantys - apšlaksčius juos apelsinų likeriu Grand Marnier ir padegus. Tokie yra klasikiniai, tikri siuzetės blyneliai.
Namie galima pasirinkti paprastesnį tiekimą - iškeptus lietinius blynelius pamirkyti apelsininiame padaže, paruoštame iš sviesto, natūralių apelsinų sulčių, cukraus ir apelsinų likerio ar brendžio. Truputis įtarkuotos apelsino žievelės sustiprintų padažo skonį.
Siuzetės blynelius pagaminti išties nesudėtinga, todėl jie gali būti ne tik puikiu desertu, bet ir skaniais savaitgalio pusryčiais.

Siuzetės blyneliai (Crêpe Suzette)

Blyneliams reikia:
125 g miltų
1 kiaušinio
1 v.š. aliejaus
300 ml pieno
1 a.š. cukraus

Padažui:
2 apelsinų sultys
125 g sviesto
2 v.š. cukraus
4 v.š. brendžio/apelsinų likerio

Blynelių tešlą ruošiame taip:
Į dubenį suberiame miltus, įmušame kiaušinio trynį (baltymą pasiliekame), įpilame aliejų ir sumaišome. Po truputį į tešlą įmaišome pieną - turi gautis skysta vientisa tešla.
Kiaušinio baltymą su šaukšteliu cukraus išplakame iki baltų putų ir atsargiai įmaišome į blynelių tešlą.

Aliejumi suvilgytoje ir gerai įkaitintoje keptuvėje iškepame lietinius blynelius.

Padažui:
Į keptuvę supilame apelsinų sultis, sudedame sviestą, cukrų, įpilame brendį ir verdame keletą minučių, kol išsilydo sviestas ir nugaruoja alkoholis.

Paskutiniai žingsneliai prieš tiekiant:

Imame iškeptą blynelį, merkiame jį į keptuvę su padažu. Keptuvėje perlenkiame blynelį 2 kartus pusiau, kad blynelis iš visų pusių susivilgytų apelsinų padažu. Taip įdarytus blynelius dedame į lėkštes ir tiekiame.

Skanaus!

Recepto idėja: nepakartojama M. Berry "Klasikinė virtuvė"

2 komentarai: