vasario 24, 2010

Vegetariška tempura


Skanių savaičių pasiūlytai temai - Japonų virtuvei - šįkart tiesiog negalėjau atsispirti! Mano "būtinai gaminsiu" sąrašėlyje visada yra bent pora japonų virtuvės patiekalų - kartais išties egzotiškų, o kartais neabejotinai priimtinų ir europiečių skoniui. Taigi šįkart neteko ilgai sukti galvos, ką čia pagaminus - tiesiog ėmiausi seniai planuotos tempuros. Tempura, kurios šaknys glūdi Europoje, mums neturėtų atrodyti itin egzotiška - XVII a. šį patiekalą į Japoniją atvežė portugalų pirkliai. Taigi tikrai rekomenduoju išbandyti - negali nepatikti!
Kadangi jūros gėrybių pasirinkimas Lietuvoje išties menkas, o tempurą norėjosi pagaminti autentišką, ruošiau vegetarišką tempurą su tokiomis daržovėmis, kokios naudojamos ir japonų virtuvėje - raudonąja paprika, morka, brokoliu, svogūnu, baklažanu. Prie jos tiekiau dažniausiai su tempura derinamą padažą, paruoštą iš japoniško žuvies sultinio dashi, saldaus ryžių vyno mirino ir sojų padažo. Tačiau, iš esmės, tiek daržovių/jūros gėrybių srityse, tiek padažo galima improvizuoti ir kepti tai, kas patinka jums, o tiekti tiesiog su sojos padažu.
Gaminant tempurą ranka numoti negalima tik į vieną dalyką - tešlos paruošimą. Ingredientai elementarūs, tačiau maišant tešlą, reikia naudoti labai šaltą vandenį ir jokiais būdais neplakti - sudedamąsias dalis reikia tiesiog švelniai maišyti, kol gauname vientisą masę.

Vegetariška tempura

Tešlai

200 ml labai šalto vandens
1 kiaušinis
90 g miltų
kelių ledo kubelių - tešlos temperatūrai palaikyti

Daržovės
Raudonoji paprika
Baklažanas
Morka
Svogūnas
150 g brokolio
Druskos

Padažas
200 ml dashi sultinio
50 ml mirino
50 ml sojos padažo

Aliejaus virimui

Padažo paruošimas:
Puode sumaišome visus ingredientus, užverdame ir nukėlę nuo ugnies leidžiame pravėsti.

Daržoves
supjaustome: papriką juostelėmis, baklažaną riekelėmis ar pusriekėmis, morką pagaliukais, svogūną žiedais, o brokolius išskirstome žiedynėliais.
Baklažanus pasūdome, palaikome keliolika minučių, kol išsiskiria skystis, nuplauname ir nusausiname.

Tešlos paruošimas:
Į dubenį supilame labai šaltą vandenį, įmušame kiaušinį ir išmaišome.
Suberiame miltus ir lengvai įmaišome juos, kad gautume vientisą tešlą.
Į paruoštą tešlą dedame ledo kubelių, kad jie palaikytų vėsią temperatūrą.

Fritiūrinėje ar kepimo inde įkaitiname aliejų. Merkiame daržoves po vieną gabaliuką į tešlą, nuvarviname jos perteklių ir kepame įkaitintame aliejuje apie 5 min, kol tešla gražiai pagelsta, o daržovės iškepa.
Išgriebtas daržoves nusausiname popieriniais rankšluosčiais.
Tiekiame su paruoštu padažu.

Skanaus!

P.s. kad tempura išliktų traški, nedėkite kątik iškeptų, šiltų gabalėlių vieno ant kito!

Recepto idėja: E. Kazuko ir Y. Fukuoka "Sushi and Traditional Japanese Cooking"

8 komentarai:

  1. Na, kaip gražu, viskas labai profesionaliai ir skaniai atrodo. Reikia būtinai patikrinti... :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. O jau kaip man smagu, kad Tau patinka!! Net neįsvaizduoji.. :) Gamindama galvojau, kad šis patiekalas labai tau tiks - tikrai nesudėtinga ir labai skanu! Sėkmės gaminant, nors neabejoju, kad pavyks!

    AtsakytiPanaikinti
  3. nu tikrai kaip gražiai ir subtiliai viskas atrodo :) tos lazdelės fone ir padažas.. (tikiuos, ne coca cola ten:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui dėkui už kUOmplimIEntą :) Nu dar kyla klausimų? aišku, ten ne coca cola - jiems iki tokio skanėsto kaip tempuros padažiukas, tai kaip nuo Žemės iki Mėnulio :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū už straipsniuką. Padėjo šiandien labai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gintarai, man labai malonu domėtis maistu, gaminti, o jei tai dar kam nors įdomu ir net naudinga, tai aš išvis devintam danguj :)

    AtsakytiPanaikinti