vasario 28, 2010

Ryžiai su daržovėmis


Šį savaitgalį nusprendžiau pagaminti ką nors su indišku prieskoniu. Rezultatą matote - ant mūsų stalo garavo ilgagrūdžiai ryžiai su daržovėmis. Daržoves dėjau tokias, kokias turėjau šaldytuve, o iš prieskonių lentynėlės iškrausčiau tai, ką žinojau naudojant indų virtuvėje.
Mes šiuos ryžius valgėme kaip pagrindinį patiekalą, tačiau jie puikiai tiktų ir kaip garnyras prie mėsos kepsnių.


Ryžiai su daržovėmis
1,5 st. ilgagrūdžių ryžių
3 st. verdančio vandens

2 v.š. aliejaus
1 a.š. kumino (Romos kmynų)
1 a.š. kalendros grūdelių
1 a.š. ciberžolės (kurkumos)
1,5 a.š. cinamono
2 cm smulkiai pjaustytos imbiero šaknies
Druskos pagal skonį

1 saldžioji paprika
4 nedideli pomidorai
1 morka
150 g brokolių

Saldžiąją papriką supjausčiau juostelėmis, pomidorus nedideliais kubeliais, morką - lazdelėmis, brokolius išskirsčiau žiedynėliais.
Dideliame puode įkaitinau aliejų, sudėjau kuminą, kalendrą ir imbierą ir maišydama šiek tiek pakepinau, kol prieskoniai išleido aromatą. Tada subėriau ciberžolę ir cinamoną, taip pat pakepiau.
Į pakaitintus prieskonius bėriau morkas, jas keletą minučių pakepinau. Po to pyliau paprikos juosteles ir pomidorus.
Jiems apkepus, subėriau ryžius ir pakaitinau porą minučių, kol tapo skaidrūs.
Sudėjau brokolius, supyliau verdantį vandenį, druską, uždengiau ir ant labai mažos ugnies kaitinau apie 20 min, kol ryžiai sugėrė visą skystį ir išvirė.

P.s. taip verdamus ryžius reikia kuo mažiau maišyti. Aš maišiau vos porą kartų, kad nepritrauktų prie dugno, nes mano puodo dugnas nebuvo pakankamai storas.
Paprastai tokiu būdu verdant ryžius, ryžių ir vandens santykis turi būti 1 prie 2, tačiau realiai tai labai priklauso nuo ryžių kokybės ir rūšies, taip pat puodo. Taigi jei vandens jau neliko, o ryžiai dar kietoki, įpilkite dar šiek tiek vandens!

Skanaus!

4 komentarai:

  1. Miela kolege, norėčiau atsiprašyti už nekuklų, bet labai atvirą klausimą - ar to kumino kvapas kartais neprimena arklio kvapo? :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, kadangi su arkliu tiesioginį kontaktą esu turėjus gal 2 kartus gyvenime, tai nesiimsiu ekspertuoti šiuo klausimu, o apie kuminą labai išsamiai galima paskaityti puikiame jogos mitybos puslapyje, kur nuodugniai pristatomi įvairūs prieskoniai: http://jogosmityba.wordpress.com/2009/05/08/pazintis-su-prieskoniais-kmyninis-kuminas/

    AtsakytiPanaikinti