gruodžio 05, 2009

Stirnienos troškinys

Vakar apturėjau rimtą kulinarinį įvykį: ne tik pirmą kartą gaminau, bet ir apskritai pirmą kartą valgiau stirnieną! Kadangi su stirniena susidūriau pirmą kartą gyvenime ir nė neįsivaizdavau, kokio skonio ji yra, su kuo ruošiama, gamindama šį patiekalą, turiu pripažinti, tikrai šiek tiek nerimavau: ar tikrai viskas pavyks, ar bus skanu, ar neteks šio patiekalo laukiančiam valgytojų būriui nusivilti ir t.t. Na, bet viskas pavyko tiesiog nuostabiai - visi buvo sužavėti tiek pačios mėsos skonio, tiek troškinio recepto. Jei dar kada pasitaikys laimė gaminti stirnieną, tikrai tikrai gaminsiu pagal tą patį receptą!
Stirniena mūsų namuose atsirado labai netikėtai - tiesiog vienos "giminaitės giminaitis" medžioja, ji pati nėra didžiausia virtuvės mylėtoja, todėl misiją paruošti stirnieną patikėjo man :) Aš, aišku, dėl to juodai apsidžiaugiau, nors, kaip minėjau, iki šiol jokių kontaktų su žvėriena neturėjau ir net neįsivaizdavau, kaip ją gaminti. Kulinarinėse knygose žvėrienos skyreliuose geriausiu atveju peržiūrėdavau paveikslėlius, nes tikrai nesitikėjau, kad kada kažką panašaus gaminsiu.
Stirnienos recepto ieškojau savo mėgstamiausioj, patikimiausioj ir visokioj kitokioj "-iausioj" M. Berry "Klasikinėj virtuvėj". Iki šiol dar nė karto nenusivyliau jos receptais, tad, pamaniau, ir žvėrienos receptas turi būti tikrai geras. Kaip paruošti stirnieną, šioje knygoje neradau, bet iš kelių elnienos ruošimo receptų susirankiojau tai, kas atrodė geriausia, kitose knygose pasiskaičiau apie žvėrienai naudojamus prieskonius ir gaminau va taip:

Stirnienos troškinys "M. Berry motyvais"

1.5 kg stirnienos be kaulo, pjaustytos 2.5 cm dydžio kubeliais
2 v. š. aliejaus
1 žiedais pjaustytas svogūnas
8 salierų stiebai (supjaustyti storais griežiniais)
150 ml sultinio
1 kaupinas v.š. miltų
2 morkos (supjaustytos stambiais gabalais)
Druskos, pipirų
Pluoštelio petražolių

Marinatui:
300 ml sauso raudonojo vyno
2 v. š. aliejaus
1 apelsino žievelė (nuskusta oranžinė jos dalis)
1 citrinos žievelė (nuskusta geltonoji dalis)
2 a. š. traiškytų kadagio uogų
6 juodųjų pipirų grūdeliai
1 smulkinta česnako skiltelė
1 a. š. čiobrelių

Marinatui dideliame, uždengiamame dubenyje sumaišome visus ingredientus.
Sudedame į jį kubeliais pjaustytą stirnieną, pamaišome, kad marinatas apsemtų visą mėsą. Uždengiame ir pastatome į šaldytuvą porai dienų. Karts nuo karto pamaišome.
Išsimarinavusią mėsą išimame iš marinato. Marinatą perkošiame.
Dideliame, karščiui atspariame troškintuve įkaitiname aliejų, jame vartant apkepiname stirnienos gabaliukus ir svogūną. Apkepusią mėsą išimame kiaurasamčiu iš kepimo skysčio ir atidedame.
Į troškintuvą dedame pjaustytus salierus, uždengiame ir patroškiname keletą minučių, kad šie kiek suminkštėtų. Išgriebiame salierus ir padedame prie mėsos.
Į kepimo skystį suberiame miltus, maišant minutėlę pakepame. Supilame sultinį, perkoštą marinatą ir viriname, kol padažas sutirštėja, tampa vientisos konsistencijos.
Į troškintuvą dedame mėsą ir salierus, užviriname troškinį ir dedame į įkaitintą orkaitę. Uždengę troškiname apie valandą.
Sudedame morkas, pagal skonį pasūdome, pabarstome pipirais ir uždengę statome atgal į orkaitę dar pusvalandžiui arba kol mėsa ir morkos visiškai išsitroškina.
Tiekiame apibarstę pjaustytomis petražolėmis, su orkaitėje apskrudintomis virtomis bulvėmis.

Skanaus!

30 komentarų:

  1. Dėl knygos tai juodai pavydžiu - nebėr jos pirkti :/
    Tokio gyvūno aš ir gyvam (ne dešros :D) pavidale nesu valgius, bet tikiu, kad skanu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man atrodo, kad pasiekei savo kulinarinį olimpą :D Daugiau nėr kur :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Indre (1), knyga tikrai nuostabi, tai gal išleis ją dar kartelį.. Juk, pvz., "Konditeriją" tai išleido :)
    Stirnienos aš net "negyvam" (dešros) pavidale nebuvau ragavus, tai įspūdį tikrai padarė :) Mano naudotą marinatą, manau, galima išbandyti su jautiena - turėtų irgi būti skanu, juk mėsa tokio intensyvaus skonio ir "mėgstanti" raudoną vyną :) Apelsino prieskonis mėsoje mums buvo tikras hitas, tad tikrai siūlau paeksperimentuoti :)

    Indre (2) - labai prajuokinai :))))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Indrei (nr.1) toks ilgas pamokslas, o man tik 2 žodžiai..:(

    AtsakytiPanaikinti
  5. Indre (2), kaip sako Seneka, tiek pasakėčia, tiek gyvenimas vertinami ne už ilgumą, o už turinį :))) Tai ir komentarai taip pat :) Be to, dabar tikrai neturėtum skųstis - gi tau net senstenciją tinkamą išieškojau :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. O Kung Sun Jangas sako, kad geriau su Platonu klysti, negu su kitais teisingai manyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. sveiki, užklydau į Jūsų namučius, gaminsiu ir aš pagal šį receptą stirnieną, labai sudomino receptas, nors šiaip su stirniena ne draugės mes.... Turiu keletą klausimų, sakykite kokį vyną naudojote, ir kur tų kadagio uogų gauti?gal džiovintos tinka?ir ta Jūsų pamėgta knyga, o ji išleista lietuvių kalba?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki, malonu sulaukti svečių :)
    Su stirniena aš iki šio patiekalo irgi nedraugavau, dėl to ir ieškojau patarimų, kaip gaminti, knygoje, kuria 100 procentų pasitikiu. Mes tikrai nenusivylėme, buvo labai skani vakarienė, todėl tikiuosi, ir jums patiks :)
    Vyną naudojau sausą raudoną, tikslaus pavadinimo dabar tikrai nepamenu. Rinkdamasi jį parduotuvėje tiesiog pažiūrėjau, kad tiktų prie žvėrienos, nes to, ko nesunaudojau marinatui, vėliau suvartojom prie troškinio :)
    Kadagio uogas naudojau džiovintas, jas pirkau prieskonių parduotuvėje "Delona" (Vilniuje, Kalvarijų g.19/Lvovo g.16-1), bet tikrai turi būti ir kituose rimtesniuose prieskonių skyriuose bei parduotuvėse.
    M. Berry "Klasikinė virtuvė" išleista ir lietuvių kalba, tik ji buvo labai populiari, todėl jau seniai išpirktas visas tiražas.
    Sėkmės gaminant troškinį!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Na ką grįžtu pagirti receptuko, labai skani stirniena gavosi, iki šiol man nepatiko ši mėsa, nemokėjau "užmušti" to jos kvapo, na o šį sykį citrina su apelsinu tai padarė :D ir gaila negavau kadagio uogų, kitą sykį gaminsiu su jomis! Dabar reiks išbandyti receptuką su šerniena!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Anonime, labai džiaugiuosi, kad patiko receptas ir pagaliau pamėgote žvėrieną :) Man tai buvo meilė "nuo pirmo kąsnio" kaip kažkada skelbė viena reklama :)
    Tikiuosi, patiks ir šernienos receptas!

    AtsakytiPanaikinti
  11. viska susipirkau, bandysiu gamint

    AtsakytiPanaikinti
  12. labas turiu 2 klausimus.
    1. ta padaza ant stirnienos supilt pries pasaunant i orkaite?
    2. kokios temperaturos orkaite turi but?

    Gabi

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mėsą sudedame į padažą ir tada viską statome į orkaitę. Ji turi būti įkaitinta iki 180-200 laipsnių.

      Panaikinti
  13. Vakar isbandziau si recepta, sveciai buvo suzaveti, o man asmeniskai truputeli pritruko astrumo, bet dariau be kadagio uogu, nes niekur ju neradau. Gal kas marinavo ir su siomis uogytemis ir be ju ir gali palygint?:)ko jos priduoda mesai? o siaip buvo laaabai skanu, mesyte minksta, be to specifinio zverienos prieskonio, kazkur 'toli toli' jauties apelsino 'atgarsiai', salieras labai tiko. Zodziu, pirstus laizem:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš irgi šitą patiekalą geruoju miniu - o kad taip vėl stirnienos pasitaikytų.. :) Kadagio uogos aitrumo tikrai nepriduotų, bet prie žverienos jos labai tinka.

      Panaikinti
  14. Užmarinuota, tik šerniena :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Kilo klausimas, ar druskos visai nereikia deti ?

    AtsakytiPanaikinti
  16. aciu uz recepta! superinis, skanu :)

    __________________________________
    misku supirkimas | perkame miskus | perku miska

    AtsakytiPanaikinti
  17. Bandžiau, apelsino skonis nelabai tiko. Nebedaryčiau daugiau pagal šį receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Thanks in support of sharing such a good thought, piece of writing is
    fastidious, thats why i have read it entirely

    Also visit my web page - 오피사이트

    AtsakytiPanaikinti
  19. Yes, I anfo for a long time. Thank you and good luck. 토토사이트먹튀

    AtsakytiPanaikinti
  20. You have done excellent job. I enjoyed your blog. 토토경비대 토토검증

    AtsakytiPanaikinti
  21. The sites you have referred was good. Thanks for sharing 카지노프렌즈

    AtsakytiPanaikinti