gruodžio 09, 2009

Japoniški baklažanai



Iki pabuvojimo Japonijoje baklažanai man asocijuodavosi su "šiltais Europos kraštais ir netolima Europos kaimynyste". Aišku, buvau valgiusi baklažanų kinų restoranuose, bet vis tiek nemaniau, kad jie Azijoje būtų kažkokia kultine ir dažnai sutinkama daržove. Ir, jei būtų reikėję galvoti, su kuo paruošti baklažanus, tai ant "liežuvio galo" būtų buvę europietiški skoniai, tikrai ne Azijos virtuvės. Kelionė į Japoniją pakoregavo šias mano nuostatas - turėjau progą paragauti baklažanų įvairiam amplua, o savo nuostabiojoj "Sushi and Traditional Japanese Cooking", dėl kurios čia jau ne kartą krykštavau, radau skanų labai japonišką baklažanų ruošimo receptuką:

Baklažanai su miso padažu

2 dideli baklažanai
1 aitriojo pipiriuko (šviežio ar džiovinto) ar 1 a.š. džiovintos aitriosios paprikos
3 v.š. sakės
3 v.š. mirino
3 v.š. cukraus
2 v.š. sojos padažo
3 v.š. miso miltų
6 v.š. sezamų aliejaus
Druskos baklažanų pabarstymui

Baklažanus supjaustome riekelėmis, pabarstome juos druska ir paliekame 15 - 20 min pastovti. Nupilame išsiskyrusį skystį.
Keptuvėje įkaitiname sezamų aliejų, suberiame (pjaustytus) aitriuosius pipiriukus. Sudedame baklažanus, kepame juos 8 min, kol suminkštėja.
Sumažiname ugnį ir supilame iš sakės, mirino, cukraus ir sojų padažo padarytą mišinį. Pamaišydami kepame keletą minučių.
Sudedame miso miltus, įpilame keletą šaukštų vandens ir maišydami kepame dar keletą minučių.

Tiekiame su ryžiais.

P.S. Baklažanus reikia kepti labai stipriai įkaitusiame aliejuje - tada jie neprisigers riebalų.

9 komentarai:

  1. Miela šeimininke, norėjau pakviesti jus nuvaziuoti i ta armenu-gruzinu restorana kuris randasi 17 vilnius-moletai kilometre paragauti ypatingu (taip zmones kalba) balžklazanu suktinuku - seniai gvildenamas bet neisdegantis planas :)
    Žinoma iniciatyva gaminti namuose palaikau - taip ir toliau :))))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mielai - detalės email'u :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nežinau tavo emeilo :DDDDDD

    AtsakytiPanaikinti
  4. Wau wau, kaip skaniai kvepia! Tiesiai pro monitorių :) O kur galima įsigyti sakės, mirino ir miso miltų (tik pastos turiu :))?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū! :) Malonu, kad patinka :)
    Visų šių gėrybių Vilniuje turi "Skonio studija", esanti Basanavičiaus g. 18. Virtualiai po šią parduotuvę taip pat galima šiek tiek pasižvalgyti: http://www.skonio-studija.lt/Skonio_Studija/Viskas_Rytu_virtuvei/Viskas_Rytu_virtuvei.html
    Miso dažniausiai parduodamas pastos pavidalu, tad gali ją naudoti drąsiai :) O miltelių esu Vilniuje mačiusi CUP'e kažkurioj eko parduotuvėj...
    Vietoje sakės galima dėti sausą baltą vyną, o mirinas gali būti keičiamas cukrumi. Santykis 1 v.š. mirino = 1 a.š. cukraus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Geras, kiek pakeitimų :) Bet vis tiek kartas nuo karto užsuku į Skonio Studiją, tad reiks prigriebt ir šių egzotikų :) Baisiai norisi man tų baklažanų... :>

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš tai šiuos baklažanus gaminau taip, kaip parašyta blog'e, nes pati turiu visus reikiamus "žaisliukus" ;) Tiesiog kitiems rekomenduoju, kuo galima pakeisti vieną ar kelis trūkstamus produktus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. aciu uz recepta! superinis, skanu :)

    __________________________________
    misku supirkimas | perkame miskus | perku miska

    AtsakytiPanaikinti