balandžio 20, 2010

Šokoladinis tortas


Sakiau, kad savaitgalį turėjau svečių, kurių proga kepiau vištą ir šokoladinį tortą? Na, tiksliau, kai kas sakytų, kad jis panašesnis į pyragą, nes yra be kremo, pertepimų ir t.t., bet labai prašmatnaus (pamėgau šitą žodį pastaruoju metu :)) skonio - drėgnas, purus, su daug tikro šokolado, migdolais, todėl jį visada vadinu tortu ir priskiriu būtent jiems. Dar šiek tiek papuošus tikrai jis gali ramiai apsimesti tortu. Šįkart papuošiau šviežiomis braškėmis. Man tai tobulas derinys, kurį lenktų nebent braškės su šokoladu ir šampanu :) Tiesa, braškėmis puošti tortą patariu tik tada, jei jį ketinate tiekti tą pačią dieną – iš pavytusių nebus nei puošmenos, nei skonio... Jei valgysite tortą kitą dieną, geriau jį puoškite migdolais, lazdynais ar tiesiog dosnesniu šokolado sluoksniu!

Šokoladinis tortas

Tešlai:
250 g juodojo šokolado
250 g sviesto
150 g cukraus
8 kiaušiniai
250 g migdolų pudros (t.y., sumaltų/sublenderintų migdolų)
100 g maltų džiūvėsėlių
2 a.š. kepimo miltelių

Sudrėkinimui:
3 v.š. konjako/brendžio

Glaistui ir papuošimui:
100 - 150 g juodojo šokolado (užtenka ir 100, bet su 150 - skaniau)
10 - 15 šviežių braškių

Tešlos ruošimas:
Vandens vonelėje ištirpiname 250 g šokolado, leidžiame jam kiek pravėsti.
Dubenyje išsukame sviestą, supilame į jį ištirpintą šokoladą, įberiame 50 g cukraus, įmušame 5 kiaušinių trynius ir 3 kiaušinius. Viską gerai išmaišome.
Sumaišome migdolų pudrą, džiūvėsėlius ir kepimo miltelius; įmaišome juos į tešlą.
Su likusiu 100 g cukraus iki baltų putų išplakame likusius 5 kiaušinių baltymus ir atsargiai juos įmaišome į tešlą.
28 cm skersmens formą nuimamais kraštais ištepame sviestu, sukrečiame į ją pyrago tešlą, išlyginame paviršių ir statome į orkaitę, įkaitintą iki 150 - 175 °C ir kepame 40 min.
Norėdami įsitikinti, ar pyragas jau iškepęs, įkiškite medinį smeigtuką/degtuką į pyrago centrą. Jei ištrauktas pagaliukas sausas, pyragas jau iškepęs!

Atvėsusį pyragą išimame iš formos.
Konjaką/brendį praskiedžiame 3 v.š. virinto vandens ir šiuo mišiniu apšlakstome visą tortą.

Vandens vonelėje ištirpiname šokoladą, juo aptepame torto viršų ir šonus.
Papuošiame braškėmis.

Skanaus!

Recepto idėja iš "Konditerijos"

Šokolado tirpinimas
visada atrodė labai paprastas ir tikrai nesigilindavau, kokioj vonelėj aš tai darau, kol kartą nesukrito man tas šokoladas į nesilydantį gabalą... Išsiaiškinau, kad taip nutinka, kai lydomas šokoladas pagauna garų, todėl dabar tirpindama visada laikausi šių taisyklių:
1. Indo, kuriame sudėti šokolado gabalėliai, dugnas nesiliečia prie apatiniame puode esančio vandens;
2. Šokolado per daug nemaišau, tik jau gerokai patirpus daliai gabalėlių, pajudinu gabaliuką-kitą į perspektyvesnę vonelės dalį :)
3. Vanduo vonelėje neturi užvirti.
Atrodo, tiek :)

11 komentarų:

  1. gerulis - bandysiu ir aš tą gėrį išlaužt, kai tik pakils ūpas vėl plaukt kulinariniais vandenimis, šaunuolė!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad patinka ir sėkmės kepant! :) jei ką, esu pasirengusi mesti gelbėjimo ratą :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mmm atrodo labai skaniai, dabar tik progos jam reikia sulaukt :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū! :) Tikiuosi, proga ateis greitu metu ir pyragas patiks! Skanaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Artėja labai ypatinga mamos diena. Mano planas paeksperimentuoti šį savaitgalį, o po to kaip didžią naujieną pateikti pirmą gegužės sekmadienį ;D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Puiki idėja: tortą šiaip tikrai nesudėtinga paruošti, o rezultatas superinis gaunas! :)
    Aš irgi saldžią staigmeną numačiusi, tik be riešutų, nes mano mama jiems (dažnai) alergiška..

    AtsakytiPanaikinti
  7. man tai su tom vonelėm visai neaišku pasidarė - kokie čia indai turėtų būti, kas ta vonelė šokoladui? prašau padaryti fotoreportažą iš šokolado tirpinimo vonelėje. aišku, tiniginys ne tos kategorijos gaminys, bet aš savo preslavutam tinginiui šokoladą labai normaliai ištirpinu banaliame puode, padėtame tiesiai ant viryklės, tiesa, ten prieš tai sviestas jau būna ištirpęs. tai labai mane atgrasė tas ritualas su vonele nuo šito torto, nors atrodo labai viliojančiai ir galėtų būti labai mėgiamas.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na ką gi, publikai reikalaujant pasistengsiu artimiausiu metu tą fotoreportažą suorganizuoti :)), kad šokoladinis tortas galėtų būti išbandytas ir gal net įtrauktas į nuolatinį meniu :)
    O šiaip aš irgi esu tikrai ir gryną šokoladą tiesiai ant ugnies tirpinus (sėkmingai), bet po tos nesėkmės, apie kurią dar šiandien galėčiau ilgą ir emocijų kupiną istoriją papasakot, tai visada elgiuos "pagal taisykles", kad netektų bėgti begaminant į parduotuvę dar 300 g šokolado pirkti :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. labai skaniai atrodo, reikes pabandyti pasidaryti, ar Jum patiko??

    ____________________________
    mišku supirkimas | perku miška | perkame miškus

    AtsakytiPanaikinti