Nors Ispanijoje dar nė karto neteko lankytis, paella'os buvau ragavusi, o kai sesuo lauktuvių parvežė pačią tikriausią paellera'ą, pradėjau šį patiekalą ir gaminti. Ši speciali keptuvė, be abejo, nėra būtina norint pasigaminti paella'ą - ją paruošti galima ir paprastame plokščiame, plačiame inde. Tiesiog gaminimas ir tiekimas paellera'oje suteikia patiekalui didesnį autentiškumo įspūdį...
Paella'os receptų yra pačių įvairiausių - su jūros gėrybėmis, vištiena, triušiena, vegetariškų, paruoštų su ryžiais ar naminiais makaronais. Taigi patiekalas labai praktiškas - galima kaskart koreguoti patiekalo sudėtį, priklausomai nuo to, ką labiausiai mėgstate, ar kokių produktų turite namuose. Kadangi ne visi mano namiškiai mėgsta jūros gėrybes, bet nevengia mėsos pagrindiniuose patiekaluose, savo paella'ą gaminau su vištiena ir krevetėmis. Patiekalas visiems labai patinka, pagaminamas, mano manymu, irgi nesudėtingai. Tik reikia skirti šiek tiek laiko daržovių, mėsos pjaustymui, kepimui, virimui ir t.t. :)
Paella su vištiena ir krevetėmis (6 asm.)
6 vištos kulšelės
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
250 g rūkytos šoninės
4 pomidorai
2 saldžiosios paprikos
1,5 l vištienos arba daržovių sultinio
žiupsnelis šafrano
500 g trumpagrūdžių ryžių
150 g virtų lukštentų krevečių
6 nelukštentos krevetės
2 citrinos
Saujelė juodųjų alyvuogių
Pluoštelis krapų
Truputis aliejaus
Svogūną ir česnaką supjaustome smulkiai, nuluptus pomidorus nedideliais gabalėliais, paprikas - juostelėmis. Šoninę supjaustome kubeliais.
Paellera'oje ar kitame kepimo inde įkaitiname aliejų, jame iš visų pusių apkepiname vištos kulšeles.
Kai kulšelės apkepa, dedame į keptuvę svogūnus, česnakus ir šoninę, kepiname keletą minučių.
Sudedame pomidorus, paprikas.
Į paellera'ą pilame sultinį ir su šlakeliu vandens sumaišytą šafraną. Užviriname.
Supilame ryžius, uždengiame indą ir statome jį į įkaitintą orkaitę. Kepame apie 20 - 30 min, kol susigeria visas sultinys, o ryžiai tampa minkšti.
Tuomet sudedame lukštentas krevetes, vėl sandariai uždengę statome į orkaitę keletui minučių, kad šios sušiltų.
Puode užviriname vandenį su šlakeliu citrinos sulčių ir šakele krapų. Į jį dedame nelukštentas krevetes ir verdame apie 5 min. Svarbu krevečių nepervirti ir neperkaitinti, kad jos netaptų "guminės".
Prieš tiekiant paella'ą, išdėliojame ant jos virtas nelukštentas krevetes, skiltelėmis pjaustytas citrinas, juodąsias alyvuoges, pabarstome patiekalą smulkintais krapais.
Valgant patiekalas apšlakstomas citrinų sultimis.
Skanaus!
Nerealus grožis, įtariu skonis, kas mėgsta jūros gėrybes, ir :)
AtsakytiPanaikintiDėkui už pagyrimus ;) Visiems tikrai labai patiko.. Tik va tų jūros gėrybių, man pačiai galėtų būti daugiau (dabar gi tik krevetės...). Man "tikroj" paella'oj norėtųsi kokių aštunkojukų, moliuskų sutikti :)) bet kad įtikčiau visiems valgytojams, kitąkart sumąsčiau dar įdėti žuvies vietoj jūros gėrybių.. :)
AtsakytiPanaikintiman tai, tų jūros gėrybių nebūtina, bet ispanai sugeba pačius ryžius nerealiai skaniai padaryti :)
PanaikintiLabai meniška!
AtsakytiPanaikintiNa nemeniška... :) Tradiciška greičiau :)
AtsakytiPanaikintii paella butinai dedamas ispaniskas spirituotas vynas cheres, be kurio paella ne paella, o eilinis troskinys.
AtsakytiPanaikintitai kur jo gauti?
PanaikintiOt, kaip gaila, kad šito anksčiau nežinojau.. cheresas - vienas mėgiamiausių mano gėrimų (alkoholinių, turiu minty :D ), tai butelaitis visada namuose, būčiau įpylusi.
AtsakytiPanaikintikas per nesamone ,niekas nepila jokio spirituoto vyno i paella,jau 8 metai esu ispanijoj dar nesu girdejusi
AtsakytiPanaikinti14 METU gyvenu Ispanijoje taip pat niekada negirdejau kad y Paella pilasi vynas, nesamone.......teisingai panele gamina ,tik jau priklauso nuo fantazijos ir skonio,taip ir toliau saunuole..................!
AtsakytiPanaikintiAčiū už pagyrimus mano troškinukui! :) Pritariu, kad svarbiausia fantazija, skonis ir gera nuotaika gaminant:)
AtsakytiPanaikinti