spalio 13, 2009

Aštrūs kiniški baklažanai

Ech, namai namučiai... Kas čia per sutiktuvės? Šaltis, lietus, spalio viduryje pranašaujama šlapdriba, nuo šalčio ir vėjo žvarbstančios rankos, kuriose sunku išlaikyti net šiltos kavos puodelį, kolegų pasakojamos siaubo istorijos apie + 15°C namuose ar darbe... Laimei, iš atostogų prisivežiau devynias galybes teigiamų emocijų ir įspūdžių, kurie ir tokiu oru šildo... Nepamenu, kada paskutinįkart taip gerai ilsėjausi – totali ramybė, atsipalaidavimas, malonus žinojimas, kad visas laikas tavo, kad tai, ko nepadarei šiandien tikrai galėsi padaryti rytoj... Ech...buvo gera :) Sakau didelį AČIŪ savo atostogų organizatoriui ir kompanionui :) Juk svarbiausia ne kur atostogauji, o su kuo... Taigi ačiū Tau labai...
Kulinarinių įspūdžių taip pat parsigabenau. Po truputį sudėliosiu juos ir į šio tinklaraščio puslapius. Pradėsiu nuo kiniškų baklažanų receptuko, kurį man „kulinarinės pamokėlės“ metu atskleidė viena kinė. Buvo super vakaras – sukomės kartu virtuvėje, ji, aišku, dirigavo visam paradui, o aš tik žiūrėjau laiminga, kaip atsiranda vienas patiekalas po kito ir dėjausi viską į galvą: „aha.... į šitą dedam to, į kitą ano..., čia pamarinuojam, čia kepam iš karto“. Bet svarbiausia - gaminam atsipalaidavę ir geros nuotaikos, nesukam sau galvos, jei netikėtai baigiasi koks ingredientas, žiūrim į procesą kūrybingai ir galvojam, kuo galima pakeisti vieną ar kitą produktą. Juk tai ir yra gaminimo malonumas, ane? :)






Taigi nuostabiesiems aštriesiems baklažanams reikia (viską, aišku, iš akies darėm ir darau, tad proporcijos apytikslės):

2 vidutinio dydžio baklažanų
2 – 3 skiltelių česnako
kelių šaukštų sojos padažo
1-2 a.š. kochujang (kochudžan - korėjietiškos čili pipiriukų ir sojos pupelių pastos)*
1-2 a.š. sultinio miltelių
1 v.š. labai smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų
druskos
poros šaukštų aliejaus kepimui
~ pusės puodelio vandens

Baklažanus supjaustome į 6 – 8 gabaliukus, odelėje padarome įpjovimus, apibarstome baklažano gabalėlius druska ir paliekame keliolikai minučių.
Česnaką labai smulkiai supjaustome.
Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame prieš tai nusausintus baklažanus ir vis pavartydami kepame, kol gerokai apskrunda ir pradeda minkštėti (kokias 6 min., sakyčiau).
Tada dedame į keptuvę česnaką, pilame sojos padažą, įbarstome sultinio miltelius, pilame vandens, kepame nuolat maišydami. Vandenį reikia pilti po truputį, nes keptuvėje turi būti tik šiek tiek skysčio, kad baklažanai nepradėtų svilti.
Baigiant kepti, supilame svogūnėlius, dar pakepame porą minučių ir tiekiame su virtais ryžiais. Skanaus!


*Jei neturite šios pastos, galite tieisiog dėti labai smulkiai pjaustytus 1-2 čili pipiriukus. O Gegužės mėn. "Virtuvėje Nuo...iki..." buvo toks aitriųjų pipiriukų pastos receptas: 5 skilteles smulkiai pjaustyto česnako apkepinti 1/2 puodelio aliejaus. Į aliejų dėti pusę kilogramo smulkiai pjaustytos aitriosios paprikos, 30 g cukraus. Ant silpnos ugnies troškinti pusvalandį. Dar nebandžiau šio receptuko, bet kai išsemsiu savo kochujang atsargas, imsiuos šios pastos gamybos :)

2 komentarai:

  1. Puikus puslapis, su labai šaunias receptais! įtraukiu šiuos baklažanus į bandymų sąrašą!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū labai už tokius gražius žodžius mano jaunam blog'ui :)) Labai malonu girdėti :) Tikiuosi, patiks ir išbandyti baklažanai. Jei patinka aštrūs patiekalai, tikrai neturėtų nuvilti.

    AtsakytiPanaikinti