spalio 20, 2009

Viduržemio jūros virtuve dvelkiantys paplotėliai

Arba all purpose paplotėliai su mozzarella, juodosiomis alyvuogėmis ir pomidorais.

Superinis užkandis tiek skoniu, tiek gaminimu. Paplotėliams naudojama tokia pati tešla kaip kepant quiche'ą (lietuvių liaudyje vadinamą baisiu žodžiu "kyšas"), tad paruošus daugiau tešlos galima iškepti net kelių rūšių užkandžių. Kadangi įdarui naudojamų pomidorų, sūrio, alyvuogių dažniausiai lieka, iš jų galima padaryti vėrinukų. Žodžiu, labai gera išeitis, kai reikia/norisi greitai paruošti keletą skirtingų, skanių ir tarpusavyje derančių užkandžių.


Tešlai reikia:
175 g miltų
90 g sviesto
~ 2 v.š. vandens

Įdarui:
~ 3 v.š. pesto padažo
2-3 pomidorų
juodųjų alyvuogių be kauliukų
125 g mozzarellos
2-3 smulkintų česnako skiltelių
žiupsnio raudonėlio

Tešlos paruošimas: miltai suberiami į dubenį, įdedamas sviestas ir trupinamas pirštais, kol susidaro trupinėliai. Įpilamas vanduo ir užminkoma tešla. Tešla apie pusvalandį palaikoma šaldytuve.

Įdaro paruošimas: kol šąla tešla, plonomis juostelėmis susipjaustome pomidorus, mozzarella, susmulkiname alyvuoges. Sumaišome pesto padažą su česnakais ir raudonėliu.

Paplotėlių paruošimas: ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame apvalų 3-5 mm storio tešlos lakštą. Iš tešlos lakšto išspaudžiame apskritimus (tam naudojau puodelį). Apskritimų kraštelius šiek tiek užlenkiame.
Paplotėlius patepame pesto padažu, užbarstome alyvuogių, uždedame pomidoro, sūrio. Kepame apie 200°C orkaitėje apie 15 - 20 min: kol tešla parunda, o sūris išsilydo.

Man šie paplotėliai skaniausi šilti.

Recepto šaltinis: M. Berry "Klasikinė virtuvė"

14 komentarų:

  1. Oho! Jeigu skonis toks pat nuostabus kaip ir išvaizda, tai būtinai reikės išmėginti. Niam, niam...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip - gali neabejoti :) skanučiai jie :) labai labai...:) Tešla trapi, o mozzarella-alyvuogės-pomidorai - tiesiog klasikinis derinys :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. tesloje 2 kartus svietas?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ups :) ačiū už pastebėjimą :) Be sviesto dar įdedam porą šaukštų vandens - pakoregavau recepte.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mmmm megstu tokius dalykelius :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš irgi :) siūlau ir šituos pyragėlius išbandyti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. o ka galima naudoti vietoj pesto padazo?..

    AtsakytiPanaikinti
  8. Turėtų tikti ir pomidorų padažas ar trintų saulėje džiovintų pomidorų pasta. Bet kokiu atveju rinkčiausi kuo natūralesnį pomidorų produktą, o ne paprastą kečupą. Be to, jei nedėčiau pesto, tada dar pabarstyčiau paplotėlius džiovintais bazilikais.
    Tikiuosi, patiks ir toks pakoreguotas variantas :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ir aš ten buvau..alų midų gėriau, paplotėlius burnoj turėjau :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Indre, girdžiu nostalgijos gaidelę, tai, matyt, gerus prisiminimus sukėliau :))

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai :) pagaliau atskleidei tešlos receptą - puiki pirmadienio naujiena :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Indre, kadangi iki Kalėdų reikia grąžinti visas skolas, tai iki to laiko reikės man, matyt, ne tik tešlos, bet ir viso(-ų) quiche receptus išpasakoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Aš jau kažkada gaminau - nesakiau tau :) tik nepamanu, kas gavos:)

    AtsakytiPanaikinti