liepos 07, 2011

Man neskanu, kai brangu

"Man neskanu, kai brangu" - tokią reziumė išaudė mano kolega, kai užsidiskutavom apie Vilniaus kavines, jų kainas ir, svarbiausia, maistą. O aš, kaip visada, laikausi savo nuomonės - geriau brangiau, bet tikrai skaniai. Maistas man malonumas, todėl mėgstu valgyti tik skaniai arba labai skaniai :)
Vakar nieko neatsinešiau pietums į darbą, todėl reikėjo kažką sukrimsti mieste. Nemėgstu pietauti kavinėse - laiko mažai, žmonių daug, o maistas... maistas dažnai bet koks, netgi tose vietose, kuriose vakarais galima visai padoriai pavalgyti. Dėl to paprastai mieliau valgau kad ir naminį sumuštinį nei kažką mieste.
Planavau nueiti į savo mėgiamą "Senolių kepyklėlę" Stulginskio g., bet, pasirodo, beliko tik jos filialas Savičiaus g. Tada mintyse besirinkdama tarp "visai nevalgysiu" ir prancūziškos kepyklėlės Totorių g. nuklydau į kibininę "Kibin Inn". Mačiau ją jau seniai, bet kažkodėl anksčiau tenais visai netraukė. O užėjusi labai maloniai nustebau - patiko aplinka, tvyrantis kepinių kvapas, kibinų ir pyragėlių įvairovė, naminio vaizdo tortai ir pyragai. Ragautas kibinas ir pyragėlis su varške ir kriaušėmis buvo puikūs - dar šilti, tešla trapi, besisluoksniuojanti, varškė kaip naminė, kibinas sultingas ir su kokybiška kapota mėsa. Kainos tikrai nemažos, bet už kokybišką ir nuoširdų maistą man pinigų negaila, todėl tikrai apsilankysiu čia ir vėl. Mielai mokėčiau mažiau, bet ką daryt, kai dažniausiai skanu, ten, kur brangu...?

Taip, namuose visada skaniausia, o šis tartas dar ir nebrangus. Tęsdami kainų-kokybės-namų-kavinių temą su namiškiais paskaičiavome, kad tokį tartą namuose galima išsikepti už < 15 Lt, o sočiai pavalgo net 4 asmenys.


Tartas su šonine ir porais

Tešlai:
275 g miltų
180 g sviesto
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos

Įdarui:
100 g rūkytos šoninės
1 poras
4 kiaušiniai
3 v.š. mascarpone sūrio (taip pat tinka ir kreminis ar fermentinis sūris, grietinė, etc.)
2 a.š. garstyčių
žiupsnelis pipirų

1. Tešlai miltus pirštais triname su sviestu, kol gauname trupinių konsistencijos masę. Įmušame kiaušinį ir užminkome vientisą tešlą. Suvynioję ją į plėvelę palaikome pusvalandį šaldytuve.
2. Įdarui supjaustome riekelėmis šoninę ir porus. Įkaitintoje keptuvėje kepiname šoninę, kol sučirška riebalai. Dedame porus ir taip pat pakepame keletą minučių, kol kiek suminkštėja.
3. Tešlą iškočiojame, įklojame į tarto kepimo indą, subadome tešlą šakute. Ant tešlos klojame foliją ir supilame pupeles/makaronus (ar tai, ką naudojate, kepdami tokio tipo tešlas, kad jos neišsipūstų). Šauname į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių ir kepame 15 min. Iškepus nuimame foliją su pupelėmis/makaronais.
4. Kiaušinius, mascarpone, garstyčias, žiupsnelį pipirų sumaišome iki vientisos masės.
5. Ant pyrago pagrindo dedame porus ir šoninę, užpilam kiaušinių mišiniu.
6. Šaunam į orkaitę ir kepam dar 20 min.

Skanaus!

Įkvėpimas: B. White Lennon & G. Campbell "The Very Best of Traditional Irish Cooking"

10 komentarų:

  1. Dievinu tartus, tik vis neatrandu to super duper pagrindo recepto. Gal bus šis?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Apie Kibin Inn jau ne is vieno zmogaus girdejau neblogu atsiliepimu...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Indre, aš šituo tartu tikrai neatsidžiaugiau - man jia atrodė tiesiog tobulas. Tešla labai lengvai paruošiama (gerai susiminko ir kočiojasi), iškepusi labai trapi. O kodėl tu neatrandi savojo recepto? Kas nepatinka, kai iškepi?

    Maisto diletante, mano pirmas įspūdis buvo tikrai geras, būtinai ten užsuksiu dar kartą, tikiuosi, nenuvils! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nes dažniausiai neiškepa man rėmelis. Ir kai pakepu ir kai nepakepu. Vargstu vis...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Hm.. įdomu, kad neiškepa.. Pvz., šį kartą pagrindas buvo pilnai iškepęs prieš dedant įdarą. Gal tu per storą dugną darai ir per trumpai kepi?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Oi, tokie tartos, kyšos ir visi panašūs pyragai man yra tikras delikatesas, šis receptas nuostabus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū, Mindaugai, už gerus žodžius! Labai džiaugiuosi, kad patinka :) Aš irgi labai mėgstu visus tokio tipo kepinius, ir šitas buvo labai labai vykęs!

    AtsakytiPanaikinti
  8. labai puikus, aciu uz si nuostabu recepta.

    _________________________________
    autobusu nuoma mikroautobusu nuoma | www.perkamemiska.lt

    AtsakytiPanaikinti