rugpjūčio 30, 2010

Čelsio bandelės su džiovintomis slyvomis


Savaitgalį su drauge važiavome į Druskininkus - palydėti vasaros, pasilepiniti spa ir pasitikti rudens. Tiesa, šitai nebuvo iš anksto planuota, svajodama apie savaitgalį matydavau save Druskininkuose su gėlėta suknele, bet pasakysiu atvirai - vėsa kol kas mane vienareikšmiškai džiugina! Pirmomis šalčių dienomis vaikščiojau plikomis kojomis įsispyrusi basutes ir tik sušalę praeivių žvilgsniai privertė mane ištraukti iš spintos šiltesnius drabužius.
Mūsų kelionei norėjau iškepti ką nors skanaus ir netikėto - tokio, kuo tikrai nustebinčiau draugę. Kadangi bandelių kepėja niekad nebuvau, jos buvo puikios kandidatės! Bandeles esu kepusi tik kartą (kepinėliai su pirktine sluoksniuota tešla nesiskaito!) ir tas nebuvo itin sėkmingas. Bandelės buvo kietesnės nei pirktinės, nes į minkštesnę tešlą būčiau tiesiog neįdėjusi įdaro... Norėdama, kad būtų kuo skaniau, ko gero, padauginau įdaro ir jis iš kai kurių bandelių tekėjo. Žodžiu, kaip pelėdai savi pelėdžiukai gražiausi, taip man tos bandelės buvo skanios, bet blaivaus proto balselis aiškiai sakė, kad pirktinės tikrai skanesnės, todėl buvau metusi idėją, kad aš galiu iškepti tikrai skanias bandeles.
Apskritai į mielinius kepinius žiūrėjau atsargiai - vis bijodavau neveiklių mielių, tai per aukštos, tai per žemos temperatūros tešlai sėkmingai pakilti. Tačiau į namus atkeliavus duonkepei pasikeitė mano požiūris į visus mielinius gaminius - jie visuomet puikiai iškyla, yra minkštučiai, ne per sausi ir pagaminami minimaliomis pastangomis. Taigi nusprendžiau suteikti sau antrą šansą tapti skanių bandelių kepėja ir išbandžiau duonkepės tešlos minkymo funkciją. Praėjus valandai, iš duonkepės traukiau gerai išminkytą ir pakilusią tešlą! Beliko pridėti sviesto, džiovintų vaisių, susukti tešlą ir iškepti skanutes Čelsio bandeles. Nors tradiciškai jom suteikiama kvadratinė forma, o M. Berry siūlytą razinų įdarą teko staigiai pakeisti džiovintomis slyvomis, bandelės gavosi tikros skanuolės! Puikūs pusryčiai žvarbų rudens rytą.

Čelsio bandelės (beveik pagal M. Berry)

Tešlai:
500 g miltų
1 a.š. druskos
60 g sviesto
7 g sausų mielių
30 g cukraus
200 ml šilto pieno
1 kiaušinis

Įdarui:
60 g sviesto
30 g cukraus
120 g díovintų slyvų
2 a.š. apelsinų cukatų
1 a.š. cinamomo

Bandelėms aptepti:
2 v.š. arbikosų džemo, sumaišyto su šaukštu virinto vandens

Tie, kas tešlą darys duonekepėje, tiesiog sudėkite visus tešlai skirtus produktus duonkepei įprasta eilės tvarka ir įjunkite programą. Receptą sekite nuo 2. dalies.

Be duonkepės tešlą reikia daryti taip:
1. Dubenyje sumaišomi miltai su druska.
Į juos įtrinamas sviestas ir mielės, įmaišomas cukrus.
Miltų viduryje padaroma duobutė, į ją pilamas pienas, kiaušinis, užminkoma minkšta tešla.
Tešla minkoma kol tampa vienalytė ir tąsi. Išminkyta tešla dedama į aliejumi apteptą dubenį, apdengiama aliejumi patepta maistine plėvele ir pastatoma šiltai, kol pakyla dvigubai.

2. Įdarui sumaišome sviestą su cukrumi.
Džiovintas slyvas supjaustome nedideliais gabalėliais, sumaišome su cukatais ir cinamonu.

3. Pakilusią tešlą ant miltuoto paviršiaus iškočiojame iki 30 cm pločio kvadrato, apdedame sviesto ir cukraus mišiniu. Perlenkiame tešlą pusiau ir vėl iškočiojame iki tokio paties dydžio kvadrato.
Ant tešlos tolygiai paskirstome džiovintas slyvas ir susukame tešlą į ritinėlį.
Supjaustome tešlą riekelėmis (į maždaug 12 dalių) ir išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardelės.
Pusvalandį palaikome šiltai, kad bandelės dvigubai pakiltų.

4. Kepame iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje 20 - 25 min.

5. Iškepusias dar šiltas bandeles aptepame abrikosų džemu ir ragaujame!

Skanaus!

6 komentarai:

  1. Skanumėlis :) dar nužiūrėjau iš Berry Milk rolls, tai ketinu irgi kada nors :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Och esu kažką tokio Prancūzijoj valgius - skonis buvo pasakiškas. Mmmm taip ir vilioja išbandyt. Tik kad laiko nėra...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Indrės :)) Mano svajonėse - kaip jau ūžiau visą dieną - spurgos...... mielinės spurgos su džemu.. :)
    Indre, man šitos bandelės irgi labai labai patiko ;) gal dar ir dėl to, kad tai pirmos mano iškeptos toookios skanios bandelės! labai rekomenduoju pabandyti!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki, jei pusryčiams mėgstate sumuštinius ir norite laimėti naują duonos skrudintuvą, dalyvaukite savaitgalio sumuštinio konkurse.
    http://www.facebook.com/pages/Vakareliu-Gidas/67343846614?ref=sgm#!/photo.php?fbid=458152506614&set=a.89779516614.101688.67343846614

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kiek vienetu iseina is sio recepto?

    AtsakytiPanaikinti