rugpjūčio 25, 2010

Trinta pankolių sriuba

Pagaliau pralaužiu šitą užsitęsusią tylą... Tiesa, jei ne šeimynos audringa reakciją į šią paprastutę sriubą, ko gero, ir toliau būčiau tyliai sau džiaugusis duonkepe, kepusi pyragus, gaminusi pietus, o mano foto aparatas atostogavęs po dulkių sluoksneliu.
Pankolis į mūsų namus pateko iš kaimynų kiemo. Ne, mes nešvarinam kaimynų daržo nei sutemus, nei dienos metu - jie tiesiog mus pavaišino savo augintu pankoliu. Pirmą kartą mačiau jį visą - su stiebeliu ir lapeliais, kurie tikrai labai panašūs į krapus! Ne veltui pankolis vadinamas "Italijos krapu". Skonis aitrokas, labai primena anyžių, kai pirmą kartą ragavau pankolio sėklų, būčiau galėjusi duot galvą nukirsti, kad ten būtent jis!

Pankolio stiebas, žiedynai it sėklos. Nuotraukos iš Wikipedia'os

Anyžių mūsų namuose mėgstu tik aš, tačiau iš pankolio norėjau paruošti kažką, kas potencialiai patiktų visiems, todėl iškart atkrito salotų su žaliu pankoliu variantai (ten jo skonis jaustųsi per daug intensyviai), o pankolių apkepo iš vieno pankolio neparuoši... "Didžiojoje kulinarijos enciklopedijoje" aptikau pankolių sriubos receptą, tad ją ir nutariau išmėginti. Sriubytė visai paprasta, todėl net neketinau skelbti jos recepto, tačiau mano šeimai taip patiko šita sriuba, kad nepasidalinti įspūdžiais būtų nuodėmė! :) Galbūt paragavę jos, pankolius/anyžių pamėgsite ir jūs?


Trinta pankolių sriuba

1 pankolio stiebas
2 vidutinio dydžio bulvės
600 ml daržovių sultinio*
175 g lydyto sūrelio (pvz., "Mildutė")
2 v.š. sviesto
Druskos, pipirų - pagal skonį (man druskos nereikia - pakanka nuo sultinio ir sūrelio)

Nupjauname kietąją pankolio stiebo dalį ir išmetam, o likusią supjaustom kubeliais.
Puode ištirpinam sviestą ir ant vidutinės ugnies apie 10 min uždengę patroškiname pankolį vis pamaišydami, kol jis suminkštėja.
Tada sudedame kubeliais pjaustytas bulves, užpilame sultiniu, užverdame. Uždengę verdame apie 15 min, kol daržovės suminkštėja.
Nukėlę nuo ugnies, sutriname sriubą blenderiu.
Statome puodą atgal ant ugnies, dedame į sriubą lydytą sūrelį ir maišome, kol jis išsilydo ir tolygiai įsimaišo į sriubą ją sutirštindamas.
Voilà! Sriuba jau paruošta!

Skanaus!

*Aš naudojau "Marks&Spencer" daržovių sultinio koncentratą, į kurio sudėtį įeina pomidorai, grybai ir kitos "ryškios daržovės", todėl mano sriuba tokia ryški - jūsiškė, jei naudosite naminį daržovių sultinį, bus šviesi, grietinėlės spalvos 

6 komentarai:

  1. Aš pankolių žalių irgi nemėgstu, todėl būtinai reikės išbandyti šią sriubą. Ačiū už idėją.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nėra už ką, Renata! :) Tikiuosi, ir jums bus skanu :) Brūkštelk, ar patiko, kai jau išbandysi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ruta, sriuba laaabai laabai patiko... virsiu vėl ir vėl. Nedėjau jokio sūrelio, bet jo tikrai net ir nereikia!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip malonu girdėt, Renata! :) Sveika įstojus į "pankoliečių klubą" ;) O tai niekuo sriubos negardinai ar sūrelį keitei grietinėle, pienu?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pirmą kartą valgėme tik su duona, antrą kartą įdėjau šaukštą natūralaus jogurto. Vienodai skanu!

    AtsakytiPanaikinti