liepos 18, 2010

Šaltanosiai

Šitas savaitgalis buvo mėlynas mėlynas..... Netikėtai atsirado kibiriukas mėlynių, tai vien su jom viską ir gaminau. Penktadienį kepiau keksiukus su mėlynėmis ir baltuoju šokoladu, bet jie, nors ir buvo skanūs, mano manymu, tikrai negalėjo lygiuotis į kitus keptus keksiukus, todėl čia jų nepamatysite. Sorry... Tiesiog noriu čia dėti tuos patiekalus, kurie man labai patinka ir yra 100 proc. vykę. Antras dublis su mėlynėm buvo šaltanosiai ir mėlynių ir persikų uogienė. Šitie tikrai sėkmingi, todėl apie juos papasakosiu.
Nežinau, ar reikia pasakoti, kas yra šaltanosiai? Mūsų namuose tai vienas iš "klasikinių" patiekalų, kuriuos gaminam nuo senų laikų. Tai lyg koldūnai su mėlynių įdaru. Šaltanosiais juos vadina, man atrodo, dėl to, kad išvirę jie kiek pamėlynuoja. Be to, kai kas labiau mėgsta juos valgyti šaltus, kaip desertą, tačiau šiaip jie puikiai tinka ir kaip pagrindinis pietų patiekalas! Ypač karštą vasaros dieną, kai nesinori jokių rimtų sunkių patiekalų. Jei ir jus kamuoja mėlynės ir norėtumėte saldžių pietų ar tiesiog mėlyninio deserto, receptas štai čia:

Šaltanosiai

Tešlai:
1 stiklinė šalto virinto vandens
4 stiklinės miltų (3 stiklines miltų drąsiai pilam iš pat pradžių, o likusius beriam po truputį, vis minkydami tešlą, kol gauname tokią, kuri jau gerai išminkyta, nelimpa prie rankų)
1 kiaušinis
2 v.š. cukraus
žiupsnelis druskos

Įdarui:
stiklinė mėlynių
2 v.š. cukraus

Miltų tešlos kočiojimui
Cukraus išvirtiems šaltanosiams pabarstyti, kad nesuliptų

Iš miltų, vandens, kiaušinio, cukraus ir žiupsnelio druskos užminkome tešlą. Ji turi nelipti prie rankų, bet ir nebūti per kieta, gerai kočiotis.
Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus iš tešlos kočiojame kelių milimetrų storio lakštą.
Iš jo išspaudžiame apskritimus - arba specialia formele koldūnams, arba tiesiog nemažu puodeliu. Į šio apskritimo vidurį dedame po maždaug pusę šaukštelio mėlynių, sumaišytų su cukrumi. Perlenkiame apskritimą pusiau ir tvirtai užspaudžiame kraštelius, kad neišbėgtų įdaras. Dedame ant gausiai miltais pabarstytos lentelės ar lėkštės.
Iki virimo šaltanosius reikėtų laikyti šaldytuve, kad nesuminkštėtų.
Užverdame vandenį, įberiame į jį žiupsnelį druskos. Vandeniui vėl užvirus dedame šaltanosius ir verdame juos apie 5 min.
Išėmę dedame į lėkštę ir kiekvieną šaltanosių sluoksnį apibarstome cukrumi, kad jie nesuliptų.

Skanaus!

2 komentarai:

  1. Bet tai kaip puikiai sulipdei! Mes juos vadinam tiesiog virtinukais su mėlynėmis... Man taip skanu, taip nepakartojama :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Jurgita!! :) Man, aišku, pagelbėjo toks plastmasinis daiktelis koldūnams lipinti, bet šiaip labai mėgstu tešlą kočioti, vynioti, lipinti ir t.t., tai gal dar ir tai prisidėjo :))

    AtsakytiPanaikinti