liepos 26, 2010

Paprastas ir greitas cukinijų apkepas nieko nespėjantiems. Tokiems kaip aš.

Pastaruoju metu nespėju nieko... Ir dienos ilgesnės, ir energijos daugiau, bet planai kažkaip gerokai viršija galimybes. Kasdien pažadu sau eiti miegoti "ne vėliau kaip 11 val.", kad rytoj atsikelčiau pailsėjusi ir nesijausčiau iškankinta žadintuvo, bet į lovą ropščiuosi ne anksčiau kaip 12 ir dar su knyga rankose... Po poros perskaitytų puslapių pabundu nuo smūgio žandu į knygos kampą, eilinį kartą pagalvoju "rytoj tikrai ne vėliau kaip 11...", o 6.09 suskambus žadintuvui vis dar per miegus galvoju "kas čia...?" ir vėl viskas kartojasi iš pradžių... Jei kas nors gali parduoti/paskolinti/dovanoti ar kitais būdais suteikti laiko, prašau rašyti - būsiu didžiai dėkinga!
O kol kas skubu, lekiu, kuriu planus ir dalinu pažadus sau, kuriuos, deja, ne visada pavyksta įgyvendinti. Virtuvei laiko vis dar užtenka. Praktiškai vien jai ir užtenka, nes mano pomėgis gaminti vasarą suaktyvėja kokių 20 kartų, nustumdamas į šalį beveik visa kita. Nors gatvėje leipstu iš karščio, virtuvėje prie orkaitės jaučiuosi kaip žuvis vandenyje!
O šis apkepas turėtų tikti ir patikti ne vien tokiems kaip man, vasarą leidžiantiems virtuvėje, bet ir tiems, kas nori pasigaminti kažką greito ir be daugybės pastangų. Tiesiog sutarkuoji, sumaišai, pabarstai ir į orkaitę!


Cukinijų apkepas su džiūvėsėlių plutele

600 g cukinijos
1 morka
200 g fermentinio sūrio
2 kiaušiniai
1 v.š. pesto padažo
3 skiltelės česnako
3 v.š. smulkintų šviežių krapų
5 v.š. džiūvėsėlių
šiek tiek sviesto
druskos

Cukinijas sutarkuojame burokine tarka. Jei cukinija vandeninga, nusunkiame nuo jos sultis. Aš jaunų, šviežių, neperaugusių cukinijų nesunkiu - jos kepdamos išleidžia nedaug skysčio, apkepui pastovėjus kokių 10 min, jis sutvirtėja.
Morką ir fermentinį sūrį taip pat sutarkuojame burokine tarka. Viską galima tarkuoti ir smulkesne tarka, jei norite, kad apkepas gautųsi vientisos tekstūros.
Į cukinijų, morkų ir sūrio masę sudedame smulkintą česnaką, dedam pesto, pilam krapus, šiek tiek druskos, įmušam kiaušinius ir gerai išmaišom. 
Įpilam porą šaukštų džiūvėsėlių ir vėl gerai išmaišome. 
Dedame gautą masę į keramikinį kepimo indą, išlyginam paviršių, beriam ant viršaus lygiu sluoksniu likusius džiūvėsėlius. Apdedam apkepo viršų plonomis sviesto plokštelėmis ir šauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C 30 - 35 min.
Iškeptą apkepą prieš tiekdami palaikome kokių 10 min ištrauktą iš orkaitės, kad "susigulėtų", o tada tiekiame. Mes valgome su virtomis bulvėmis ir sviesto-grietinės padažu.

Skanaus!

10 komentarų:

  1. jo, aš irgi nepykčiau, jei dienos [bent jau kartais] truktų 48val ar bent 36..
    Labai graži foto :) ir receptas toks.. teisingas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. be galo skanu. šiandien pietums padariau, tai trise be vargo sukirtom ;D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Milda! :) Nerealiai džiaugiuosi, kad apkepas tau ir kitiems valgytojams taip patiko! :) Labai malonu girdėti, ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai paprasta, greita ir skanu :) ačiū!!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Giedre, labai labai džiaugiuosi, kad patiko!! :) Skanaus!

    AtsakytiPanaikinti
  6. O kuo pakeist pesto? Be jo skonis labai nukentėtų? Pabaigiau savo naminį :(

    AtsakytiPanaikinti
  7. Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, Violeta, kad patiko ;) Vietoj pesto galima tiesiog bazilikų įdėti.

      Panaikinti
  8. Rūta, skaitau, ir negaliu patikėti, lyg rašyčiau aš pati apie savo dieną. Gerai kad yra tokių žmonių, kurie turi nuostabių receptų skubantiems, kaip tik ruošiuosi išbandyti ;) O kas liečia laiką, turiu puikią idėją, kaip ateityje turėti daugiau laisvo laiko ir ištrūkt iš šitos rutinos...

    AtsakytiPanaikinti