liepos 02, 2010

Mano "kastinys"


Kadangi mano blog'e ne vien išmintis skleidžiama, kaip kažką pasigaminti, bet ir pasakojama, kas man nutiko virtuvėje, tai papasakosiu ir apie savo kastinį, tiksliau bandymus jį pasigaminti. Pirmą kartą jo paragavau "Bernelių užeigoj" iš smalsumo. Tiesiog niekada nebuvau ragavus ir net nežinojau, kas tiksliai tas kastinys yra. Bet kai paragavau, tai totaliai įsimylėjau. Patiekė kastinį su šviežiomis bulvėmis ir kopūstų salotomis. Tobula.. buvo tiesiog tobula :) Daugiau "Bernelių užeiga" mano kelyje nepasitaikė, tai nusprendžiau pati pasigaminti ir kitus pavaišinti. Receptą susiradau žurnale "Virtuvė" - kaip tik buvo straipsniukas apie retesnius lietuvių valgius - ir ėmiausi darbo: įdėjau sviesto, išsukau jį iki purumo, tada grietinę, ją irgi iki vientisos ir purios konsistencijos ir pabaigoje įdėjau ištrintos varškės bei prieskonių. Varškė nėra tipiškas kastinio ingredientas, bet viename iš receptų jos siūlė dėti, tai aš ir pabandžiau. Gavosi tikrai skaniai, ar labai skyrėsi nuo "Bernelių užeigos" neprisiminiau, nes ten valgiau baisiai jau seniai :) Bet vieną dieną atsiverčiu J. Uginčienės receptų knygoj skyriuką apie kastinius ir matau, kad "kastinį pavyksta išsukti ne kiekvienai jaunai šeimininkei - svarbu ne per mažai išsukti, bet ir ne per daug.." ar kažką panašaus... Pradėjau skaityti toliau - o ten, apie tai, kaip kastinius reikia kokias 4-5 valandas ant dubens su karštu vandeniu sukti, kaip grietinę (o,5 litro) po šaukštą dėti, kol iki purios masės išplaki, kol sustandėja taip, kad galima peiliu pjauti., bet kad sviestu nevirstų.. Man kažkaip iki šiol maksimum vienai valandai kantrybės užtekdavo, purią masę gaudavau, šaldytuve palaikius pastingdavo, bet peiliu tai tikrai nepjaunama ji... Taigi su giliu liūdesiu turiu pripažinti, kad kastinio man kaip tikrai jaunai šeimininkei nepavyksta pagaminti ir pagaliau aš net nesuprantu, kaip jis iš tikrųjų turi atrodyti :( Bet pasigaminti tikrą kastinį žiauriai norėčiau... Internete prisiskaičiau įvairiausių istorijų - ir kad jį tikrai tik 5 valandas paskyrus ir rankas visai atmušus pasigaminti galima, ir kad jis kuo puikiausiai mikseriu susiplaka, svarbu tik kambario temperatūros produktus sudėti, ir kad jį tik mamos, močiutės ar anytos gerai pagamina :)). Dar nežinau, kurio iš šių variantų imsiuos, bet tikrai tikrai gaminsiu tikrą kastinį, na, bent pabandysiu... O gal kas moka tą tikrąjį kastinį išgauti ir gali patarimais pasidalinti? :) Mikserį imti ar šaukštu sukti? Į ką dar būtinai atkreipti dėmesį, kad pagaliau pasigaminčiau aš tą kastinį..? Už patarimus būč baisiai dėkinga :)
O kol kas papasakosiu, kaip aš savo "kastinį" dariau.

Mano 'kastinys" ir kopūstų salotos

Kastiniui:
60 g sviesto
350 g grietinės (riebios)
150 g varškės
1 a.š. druskos
2 a.š. kmynų
ryšelis šviežių krapų, smulkiai supjaustytų

Kopūstų salotoms:
1 maža kopūsto galva
1 morka
1 mažas svogūnas
1 a.š. druskos
2 a.š. cukraus
2 a.š. kmynų

Šviežių virtų bulvių, apibarstytų smulkintais krapais


Kastinį darau iš kambario temperatūros produktų, moliniame dubenyje, mediniu šaukštu.
Pirmiausia išsuku sviestą iki purumo.
Tada po truputį - t.y., šaukštą ar du - dedu grietinę ir suku su sviestu, kol gaunu vientisą, purią masę, be jokių "gumuliukų". Ir taip toliau dedu po truputį grietinę, kol ją visą įsuku iki reikiamos konsistencijos (mano supratimu :) ).
Atskirame dubenyje ištrinu varškę.
Įmaišau ją į sviesto ir grietinės masę, vėl suku, kol gaunu vientisą masę.
Suberiu prieskonius, išmaišau ir pastatau į šaldytuvą, kad atvėstų.

Salotoms rėžiukais supjaustau kopūstą. Morką sutarkuoju šiaudeliais. Svogūną supjaustau labai smulkiai.
Sudėjusi viską į dubenį, supilu likusius ingredientus ir rankomis maišau paminkydama, kad daržovės išleistų savo sultis, o cukrus, druska ir kmynai tolygiai įsimaišytų.

Valgome kastinį su šviežiomis virtomis bulvėmis ir kopūstų salotomis.
Labai skanus, vasarinis patiekalas!

9 komentarai:

  1. Būtų skanu ir tokį kastinį paragauti:) o šiaip kastinys daromas tik iš grietinės, pagardintas druska, česnakais ar kmynais... geriausia, žinoma,kaimiška grietinė, o iš "parduotuvinių" grietinių tinkamiausia tik Dvaro 40% grietinė.. vat iš jos galima tikrai labai skanų kastinį išsukti:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui už patarimus! :) Aš savo gaminį darau su 30 ir daugiau riebumo grietine, bet kitą kartą imsiuos Dvaro :)
    O kaip sukate savo kastinį su šia grietine - tikrai 5 val...?? ir ar tiesiog dubeny, ar ant karšto vandens? O gal ir su mikseriu pavyktų sėkmingai susisukti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Su mikseriu:) esu bandžiusi su 38% riebumo grietinę, tai gavosi skystokas kastinys.. kiek beplakdavau, vis nesigaudavo tinkamos formos.. gaila buvo išmesti,tai susipilsčiau į mažus indelius ir į kamerą... vyras kaip ledus valgė:)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nu ok, bandysiu ir aš kada būtinai :)) Tikiuosi, pavyks tą tikrąjį pasigaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. As kuo puikiausiai susuku kastini su rankiniu mikseriu ir cviesto ir kefyro. Ta pati galima padaryti ir elektriniu kombainu, bet tada jau tikrai turi buti ilgai pastoveje produktai kambaryje. Rankinis tuom tik ir patogus, kad gali i dubeni su siltu vandeniu istatyti, kad susivienodintu, jei mazai pastoveje.
    Suku tol, kol pradeda pliaukseti, tiksliau maze tampa visai vienalyte, kaip kremas. Tada dedu nuplikytus krapus, druskos gerokai ir ispaudziu cesnako. Suverciu viska i dubeneli ir padedu i saldytuva. Viskas kuo puikiausiai sustingsta, nesigauti negali.
    Aisku, jis nera visiskai tikras, bet tikrai ne prastesnis uz tikraji. O svarbiausia lengvai padaromas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nu va, kuo daugiau nuomonių už mikserinį kastinį, tuo greičiau, manau, jį išbandysiu :) Ir tuo labiau tikiu, kad pavyks :)
    O dėl kastinio tikrumo, tai, manau, kad vieno kastinio nėra - jų yra pačių įvairiausių, svarbu tą reikiamą konsistenciją išgauti :) Juk naudojami ir įvairūs prieskoniai, ir pati masė tai vien iš grietinės ir sviesto daroma, tai ir su varške, kefyru, dar ir proporcijos receptuose labai skiriasi :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Proporcijas pamirsau parasyti...Dedama vienodomis dalimis 200 gr sviesto ir 200 ml kefyro. Kefyro galima ir vos daugiau, susiplaka, tik didesne porcija man netelpa i rankini kombainiuka. Druskos reiketu nepamazinti, geriau vos suriau, nes kai mazai man panasiau i sviesta nei i kastini. Ir cesnako reikia bent 2 skilteliu.

    AtsakytiPanaikinti