liepos 30, 2010

Itališkas sūrio pyragas su pekano riešutėliais pagal G. Geary

Kas skaito šį tinklaraštį, jau žino mano aistrą kulinarinėms knygoms... O pastaruoju metu ji itin paūmėjo, praturtindama mano knygų lentyną vos ne kita tiek knygų, kiek jų turėjau iki šiol. Nors ne visas jas pirkau pati - dalį gavau dovanų ar lauktuvių -  visgi šiuo metu "užsikodavau" nuo naujų knygų - nebevaikštau į knygynus (net pavartyti "kitų" knygų, nes ši ekspedicija - sąmoningai ar ne - vis tiek baigdavosi kulinarianiam skyrelyje), pamiršau, kad egzistuoja http://www.bookdepository.com/, o amazon'as gi vis tiek į Lietuvą nesiunčia, ane..? Na jei ir siunčia, tai už žvėrišką kainą, o tokia cherry picker'ė kaip aš tokiems sandoriams sako "ne".  Taigi kol būsiu sėkmingai "užsikodavusi", turėsiu daugiau laiko savo turimų knygų skaitymui, jų receptų bandymui ir savo įspūdžių pasakojimui!
Viena iš naujausių mano knygų lentynos gyventojų - George Geary "125 Best Cheesecake Recipes". Pamačiusi ją, tiesiog negalėjau nurimti. Tiesa, knygų apie sūrio pyragus - geriausių receptų, biblijų ir t.t. - yra nemažai, bet aš žūtbūt įsinorėjau šitos, nes apie ją radau vien gerus skaitytojų atsiliepimus, o dabar ir pati galiu patvirtinti - knyga tikrai nenusivyliau ir labai džiaugiuosi turėdama ją savo lentynoje!

G.Geary "125 Best Cheesecake Recipes". Knygos autorių nuotrauka

Ši knyga yra ne apie tai, kaip pagaminti sūrio pyragą, o apie tai, kaip jį pagaminti labai gerai. G. Geary - yra išleidęs ir kitų receptų knygų, bet sūrpyragiai, matyt, jo stipriausias arkliukas, kad būtent juos pasirinko savo pirmajai knygai.
Pirmuosiuose knygos puslapiuose aprašoma viskas, ką reikia turėti, žinoti ir daryti, norint iškepti geriausią sūrio pyragą: aptariami virtuvės rakandai, kurių reikėtų, tobulybei pasiekti; sūrio pyraguose naudojami ingredientai, įskaitant ir, ko gero, visų naudojamų sūrių aprašymus; svarbiausi technologiniai žingsniai ir atsakymai į dažniausiai kepėjams kylančius klausimus.
Man labai patinka tai, kad receptuose visi kiekiai nurodyti ir puodeliais, ir mililitrais, tad kiekvienas gali pasirinkti sau suprantamus ir įprastus matavimo vienetus, nes mane, pavyzdžiui, puodeliai (237 ml ar kiek ten..?) truputį nervina :) Dar vienas pliusas - aiški knygos struktūra. Visi receptai suskaidyti į 11 tipų/skyrių - pvz., šviežių vaisių, šokoladiniai, nekepti, nesaldūs, šventiniai sūrpyragiai - plius yra skyrelis apie padažus ir minėta "pagrindų" dalis. Be to, knygoje labai gera abėcėlinė rodyklė - joje receptą galima susirasti tiek pagal sūrio rūšį, tiek pagal kitus ingredientus. Iš minusų galėčiau paminėti nebent tai, kad knygoje tikrai nedaug fotografijų. Man šiaip iliustracijos tikrai nėra esminis dalykas, bet šitoje jų tikrai galėtų būti daugiau: iliustruoti tik 17 iš 125 receptų. Tiesa, tuos, kuriems knygose be iliustracijų kyla įtarimų, kad sudėti receptai, kurie nebuvo išbandyti (dėl to ir nebuvo, ką fotografuoti...), galiu nuraminti, kad taip tikrai nėra... Kiekvienas receptas kurtas ir tobulintas, kol sulaukė aukščiausio įvertinimo, o nuotraukų pagailėta, manau, siekiant išlaikyti "protingą" knygos kainą.
Tai tiek pastebėjimų apie knygą, o dabar - apie pyragą! Pirmiausia nusprendžiau kepti itališką sūrio pyragą su pekano riešutų krepšeliu, nes dar nėkart nedariau jokio pyrago su riešutiniu krepšiuku, be to, namuose turėjau ricotta'os, kurią G. Geary siūlė naudoti šiame recepte. Daugelyje kitų receptų siūloma naudoti philadelphia'ą ar maišyti porą sūrio rūšių. Pyragu likome labai patenkinti: jis buvo labai švelnaus skonio, tobulai kreminės konsistencijos, krepšelis buvo standus ir nebyrėjo, nors man keistai atrodė, kad krepšelį reikėjo daryti tik iš riešutų, be jokio sviesto. Pyrago skonį įvertinome 10 balų, o išvaizdą - 9.  Mano keptas pyragas neteko vieno balo, nes aš, nors ir perskaičiau ir įsikaliau į galvą visus G.Geary tobulo sūrpyragio "įsakymus", vieno esminių per savo žioplumą neįvykdžiau. Gaminant sūrpyragį, visus ingredientus reikia dėti kambario temperatūros, o aš per vėlai iš šaldytuvo ištraukiau kiaušinius... Todėl pyrago viršus man šiek tiek sutrūko. Kad jums nenutiktų taip kaip man beigi kitos nesėkmės, surašau tai, kas, man pasirodė svarbiausia kepant sūrio pyragą:

  • visi ingredientai turi būti kambario temperatūros;

  • kiaušinius į masę dedame po vieną; įdėjus vieną kiaušinį gerai išplakame masę ir tik tada dedame kitą kiaušinį;

  • sūrpyragio masę reikia labai kruopščiai išplakti mikseriu, kad neliktų jokių gumulėlių, gautume kremo konsistencijos masę (Geary paliepimu viską tikrai plakiau ne mažiau kaip po 3 min - man tai tikrai atrodė visa amžinybė!! Niekada nieko taip ilgai neplakdavau...);

  • sūrio pyrago negalima perkepti - iškepus pyragui, jo vidurys neturi būti kietas. Jei kietas - perkepėte;

  • pyragą geriausia kepti iš vakaro. Pagal Geary, sūrpyragį reikia laikyti šaldytuve bent 6 val. mano patirtis tai patvirtina: saviškį prakrapščiau šiek tiek anksčiau - buvo skanu, bet pastovėjus per naktį.... nu, paragausit patys ;)

  • naudoti normalaus riebumo sūrį, o ne sumažinto. Geary knygoje yra receptų su sumažinot riebumo sūriais, bet į jų sudėtį įeina kitų ingredientų, sureguliuojančių pyrago riebumą, todėl pyragas sklandžiai pavyksta, o tiesiog sukeitus sūrius rezultatas negarantuojamas :);

  • pagal G. Geary - iki kepio pyrago pagrindui tinkamiausia vieta - šaldytuvas (t.y., ne orkaitė...bent kol kas nemačiau nė vieno jo recepto su iš anksto pakeptu sausaininiu krepšeliu).
Aptarus ir išpasakojus visa kas, įmanoma, pereiname prie recepto :)


Itališkas sūrio pyragas su pekano riešutų krepšeliu

Pagrindui/krepšeliui:
375 ml pekano riešutų

Sūrio masei:
750 g ricotta sūrio, nusunkto - bent valandą iki gaminimo ricotta'ą reikėtų palaikyti ant kiaurasamčio/marlės, kad nusisunktų skystis iš jos.
250 ml cukraus
50 ml miltų
4 kiaušiniai
vanilinio cukraus

cukraus pudros - papuošimui (aš dar papuošiau, kaip matote, uogomis - vasara visgi..)

Riešutus 10 min paskrudinau iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, atvėsinau ir blenderiu sutrupinau į stambokus gabaliukus - t.y., ne iki pudros/miltų, o tokių grūdelių.
Į 23 cm skersmes kepimo formą supyliau riešutus, paskirsčiau juos tolygiai, kiek paspaudžiau ant dugno.

Mikseriu vidutiniu (ar dideliu greičiu) plakiau ricotta'ą ir cukrų 3 min.
Sudėjau miltus ir vėl plakiau 3 min.
Po vieną sudėjau kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdama sūrio masę.

Supyliau sūrio masę ant smulkintų riešutų. Pyliau iš lėto, paskirstydama masę per visą kepimo formą, kad "neišplautų" man riešutų į paviršių (neišplovė :) ).
Kepiau valandą iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje, kol pyrago paviršius pagelto, o viduriukas vis dar buvo minkštas (čiut nepražiopsojau šito momento).

Ištrauktą pyragą vėsinau porą valandų, tada uždengiau plėvele ir įstačiau į šaldytuvą. Šaldyti reikėtų bent 6 valandas, bet labai gerai, jei gaunasi per naktį...

Prieš tiekiant pabarstome cukraus pudra.

Skanaus! 

12 komentarų:

  1. Amazonas siunčia, tik brangoka :) Retais atvejais pasitaiko vertų dėmesio galimybių ebay, dar retesniais - dėvėtų rūbų parduotuvėse :)

    O sūrpyragis puikus. Dievinu juos visokius, pati ne vieną gaminau ir dar ne vieną žadu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurgita, pirmosios pastraipos nematau :))) O tai rimtai tikiuosi, kad su savo užsikodavimu ištempsiu bent iki kokio lapkričio mėnesio be naujų pirkinių :) Na bet tolimesnei ateičiai tai naudinga bus, dėkui! :)

    Ir už sūrio pyragą - didelis ačiū!! Labai rekomenduoju ir šitą pabandyti - tikrai sėkmingas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Daugiau nei savaitę pragyvenus be orkaitės pyragai jau sapnuojasi, o pas tave kai tiek prikepta, tai taip ir norisi į svečius prašytis :D
    Aš jau irgi užsimaniau tokios knygos. Esu ligonė, ne kitaip, džiaugiuosi, jog krizė nors kiek apmaldė mano pirkimus, t.y., neperku iš knygynų, nesisiunčiu, bet kuistukuose rastas knygas vis dar šluoju, juk jos daug nekainuoja

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oj, Forelle, įsivaizduoju, kaip jautiesi.. Aš pernai mėnesį be orkaitės išgyvenau, tai paskui kai susitikom, niekaip atisplėšt negalėjau, vis kepiau pyragus :))) ir šiaip man vasarą kažkaip visada dar labiau norisi gaminti.. :) Į svečius prašom, tik įspėti reikėtų iš anksto, kad išsaugočiau kokio pyrago kąsniuką, greit jie pas mus paprastai nyksta :)
    Aš dėl knygų kiekio bandau tvardytis ne vien pinigų prasme.. tiesiog norisi kiekviena knyga pasidžiaugti, išbandyti iš jos bent po keletą receptų, o kai pradedu urmu pirkti, tai tada nebežinau net kurios griebtis.. :)) bet va vakar gavau dovanų duonkepę, tai spėk, ar neįsinorėjau kokios knygos apie duoną?? :) (nepataisoma.. :) )

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš turiu tik vieną knygą apie duonkepę. Irgi užsimaniau baisiausiai, prisižiūrėjau, kainos kosminės, tai paėmiau pigiausią, nes pirmą kartą iš to puslapio pirkau, bijojau su gera ir rizikuot. Tai pigi kaip pigi - nuotraukų nerasta, popierius prastas. Ir kas dar nepatiko, gal apie dvidešimt duonos receptų, kurios kepamos duonkepėje, o visi kiti receptai, kai pačiam jau reikia formuot, įdarus daryti ir pan. Nesakau, kad blogi receptai (ką išbadžiau tas puikiai pavyko ir buvo skanu), bet norėjosi kažko kito. Lauksim krizės pabaigos, tada gal ką ir geresnio įsigysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O kokia tai knyga? Kaip vadinasi? Aš planuoju pradžioje išbandyti tai, kas pridėtoje receptų knygelėje siūloma, o tada jau gal ką nors įsigysiu :)
    Dabar kaip tik kepu savo pirmąją duoną - tiek duonkepėje, tiek apskritai pirmąją, - tai jau kaip nekantrauju, kas iš viso to išeis... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kaip tik šiandien Forelles sūrpyragį su persikais kepsiu :) manau patarimai padės ;) irgi paplaksiu ilgiau... Ir gal net pertrint nepatingėsiu ;D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai džiaugiuosi, kad radai naudingos informacijos, Indre! :) Savo sūrpyragį jau, ko gero, ne tik kad iškepei, bet ir paragavai :) Kaip gavosi?? :)
    Aš, žinok, šią savaitę irgi kepiau cheesecake'ą (su kivi), stropiai visus ingredientus iš anksto ištraukiau iš šaldytuvo, plakiau viską iki begalybės ir tikrai nesutrūko man :) Tai, matyt, tikrai produktų temperatūra svarbi...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tikriausiai. Skirmantės tai visad gerai gaunas, nes ten na varškė ir mascarponė :) mmmm mielai dabar tokio valgyčiau

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki. Labai ir aš norėčiau šį pyragą išbandyti. :) Tik štai problema... Kur gauti tų pekano riešutų? Ir ar galima juos keisti kitais riešutais?
    Atrodo laaabai skaniai :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Vilma, Vilniuje pekano riešutų tikrai galima gauti tokiose parduotuvėlėse, kur pardavinėja džiovintus vaisius ir riešutus, pvz., Mindaugo Maximoj, II aukšte.
    Šiaip pekano riešutų skonis labai panašus į graikiškų riešutų, tik kartumas kiek silpnesnis. Taigi jei nerasite pekano riešutų, galite drąsiai kepti su graikiškais ar kitais mėgiamais riešutais (lazdynais, migdolais).
    Linkiu sėkmės gaminant ir labai smalsu bus sužinoti, ar patiko jums pyragas! :)

    AtsakytiPanaikinti