kovo 02, 2010

Kas tas Anthony Bourdain?

Būtent toks klausimas man pirmiausia kilo pamačius Baltų lankų išleistą A. Bourdain'o knygą "Virtuvė slaptai. Kulinarijos nusikaltėlio nuotykiai" ir po to pasipylusius knygos pristatymus žiniasklaidoje. Kadangi TV nežiūriu visiškai (na, ok, žiūriu žinias...), iki šiol jis man nebuvo nei žinomas, nei juo labiau žvaigždė... Jei toks mano neišprusimas kątik nuvertė jus nuo kėdės, labai tikiuosi, kad nepatyrėte baisingų traumų ir reabilituodamasi guodžiu, kad Jamie Oliverį tikrai esu girdėjusi ir netgi varčiusi jo knygą :) :)
Taigi iš pradžių ši knyga manęs visai neintrigavo, kol kartą užsukusi į knygyną paėmiau ją į rankas. Anotacija, akimis perbėgtas spec. redaktoriaus žodis ir keletas sakinių iš atsitiktinai atverstų knygos puslapių įtikino mane, kad čia tai, ką noriu skaityti dabar.
Baltų lankų nuotr.

Jei ir jūs vis dar nežinote, kas tas A. Bourdain - siūlau susipažinti: tai vienas garsiausių pasaulyje virtuvės šefų, šiuo metu dirbantis Niujorko restorane "Les Halles", kuriantis ir vedantis TV laidas, rašantis knygas.
A. Bourdain rašytojo karjera prasidėjo nuo biografinės knygos "Virtuvė slaptai", kurioje jis ryžosi atskleisti savo nueitą kulinarinį kelią. O kelias buvo tikrai vingiuotas, su daug posūkių, sustojimų, grįžimų į ankstesnį tašką, tačiau visada žengtas turint aiškų tikslą - tapti velniškai geru virtuvės šefu. Pasakodamas savo asmeninę patirtį, A. Bourdain atskleidžia tą restoranų gyvenino pusę, kurios nematome, o dažnu atveju negalime ir įsivaizduoti. Ar žinote, kiek patiekalų pagaminama restorane per vakarą? Ir kaip jie viską suspėja laiku? Kas ruošia mūsų maistą ir kaip tie žmonės pateko į virtuvę? Tiesa, perskaičius kai kuriuos dalykus tikrai stengiausi save įtikinti, kad "gal pas mus taip nėra, gal mes nevalgome tokių dalykų...?" Nežinau, kaip yra iš tiesų, bet sekmadienio brunch'as man nebeatrodo viliojantis pasiūlymas :)
Knyga man buvo įdomi ne vien dėl pasakojamos restoranų ir virtuvių kasdienybės - ne ką mažiau intriguoja A. Bourdain asmenybė, nors iki šiol aš nieko nežinojau apie jį. Be to, įtraukia ir įtaigus A. Bourdain pasakojimo stilius - kartais versdavau puslapį po puslapio, spausdama kumščius, kad jį pagaliau priimtų į svajonių darbą, o kartais kartu juokdavausi iš kokio kulinarinio šedevro.
Žodžiu, knyga man skaitėsi tikrai smagiai, todėl rekomenduoju ją paskaitinėti visiems, neabejingiems maistui ir virtuvei!

9 komentarai:

  1. Recenzija įtikino kaip dabar madinga sakyti :) tikiuosi, ją netrukus iškeisti į Geišos išpažintį :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O taip, Geišą priimsim namo, o A.B. mielai paskolinsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš ir ne vieną kart varčiau knygyne šitą knygą..ir ji mane vis dar vilioja :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mademoiselle, tikrai siūlau paskaityti: labai daug sužinosi apie restoranų gyvenimą, profų virtuves, šefus ir šiaip virtuvės žmones, o kai kuriuos A.B. kolegas pasijusi kaip pažinusi asmeniškai, nors gal realiai susitikti jų ir nesinorėtų :))
    Beje, jei sugalvosi įsigyti knygą, mačiau, kad pigiausia ji Baltų lankų knygų klubo nariams - galima nukauti kokių 10 lt pigiau nei įprastai kainuoja knygyne!!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Perskaičiusi informaciją apie šią knygą,atradau dar vieną gana ydomų blog'ą.
    Patiko,užsuksiu dažniau,tau leidus

    AtsakytiPanaikinti
  6. Taip, žinoma - visada prašom užsukti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Skaiciau anglu kalba ir palyginus ka galiu pasakyt. Nelabai suprantu is kur pas lietuvius tiek izulumo, kad gali sau leisti tokius laisvus vertimus daryt. Labai atitolta nuo esmes, kruva improvizaciju. Ir viskas prasideda nuo pacio pavadinimo antros eilutes: kulinarijos nusikaltelio nuotykiai (adventures in the culinary underbelly) sitoks turi but verimas? Tokie bajeriai ir atbaido nuo lietuvisku vertimu. O knyga aisku gera, net labai :)

    AtsakytiPanaikinti