gruodžio 27, 2009

Aguonų tortas su persikais ir spanguolėmis


Štai toks tortas puikavosi ant mūsų kalėdinio stalo :) Labai skanus ir kalėdiškas, sakyčiau, tortas ir aš baisingai didžiuojuosi savimi jį iškepusi! :) Va taip! Aišku, iki pat to laiko, kol prapjovėme tortą, man drebėjo kinkos ir kirbėjo mintis "nagi nagi...ką gi rasime ten viduje...?" ir bekepdama jį jau daugybę kartų buvau pradėjusi gailėtis, kad kaip kokia kvaiša tokiu atsakingu atveju kaip Kalėdų tortas nusprendžiau "paimprovizuoti" užuot ramiausiai išsirinkusi kokį receptą, vedžiojusi jį knygoje pirštuku ir step-by-step įgyvendinusi visus nurodymus. Na bet posakis "kas nerizikuoja - tas negeria šampano!" šiuo atveju tinka beveik 100 proc. :) Šampano ar šiaip kokio šampanizuoto vyno per šias Kalėdas taip ir neišgėriau, bet tortas super super super!!! Ir jums labai rekomenduoju.. Jei ne Naujiesiems metams, tai bent kitoms Kalėdoms ;)
Sakyčiau, kad jį iš principo nesudėtinga padaryti - nereikia nei kremų gaminti, nei blynų pjaustyti, nei pertepinėti, nei šiaip kokių žingsnių daryti, kurie torto gaminimą paprastai padaro labai ilgu procesu. Šitas tortas kaip tik labai gera išeitis, kai neturite laiko ilgam gaminimui.
O man kinkos kepant drebėjo todėl, kad ant torto pagrindo supilta aguonų masė buvo tokios "sriubytės" pavidalo ir jau galvojau, kad mano visas tortas išplauks!!! Bet, kaip matot, "sriubytė" valandą pakepus tapo gražiu tortu :) Todėl tikrai drąsiai rekomenduoju receptą ir jums!

Aguonų tortas su persikais ir spanguolėmis

175 g miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
180 g cukraus
pakelis vanilinio cukraus
250 g sviesto
4 kiaušiniai
2 a.š cukatų arba nutarkuota 1/2 apelsino žievelės
125 g aguonų
2 v.š. krakmolo
2 v.š. maltų džiūvėsėlių
2 v.š. abrikosų uogienės
konservuotų persikų puselių
saujelės spanguolių

Miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, suberiame ant lentos, viduryje padarome duobutę. Į ją beriame šaukštą cukraus, vanilinį cukrų, įpilame porą šaukštų vandens ir su dalimi miltų užminkome minkštą tešlą.
Uždedame 125 g gabaliukais pjaustyto sviesto ir su likusiais miltais užminkome tešlą.
Tešla išklojame 26 cm skersmens kepimo formos (nuimamais kraštais) dugną ir sieneles (kelių cm aukščio). Dugną subadome šakute ir pašauname į karštą orkaitę 15 min.
Likusį sviestą išsukame su cukrumi, kiaušinių tryniais. Įmaišome cukatus, aguonas, krakmolą ir džiūvėsėlius. Kai masė jau gerai išsukta, atsargiai įmaišome iki baltų putų išplaktus baltymus.
Gautą masę tepame ant iškepto torto pagrindo. Kepame vidutinio karštumo orkaitėje apie valandą - tol, kol užpilta masė sukietėja ir pagelsta.
Atvėsusį pyragą aptepame abrikosų uogiene, puošiame konservuotų persikų skiltelėmis ir spanguolėmis.
Skanaus!
P.s. Tortą rekomenduoju puošti tą pačią dieną, kai planuojate tiekti, kad vaisiai neapdžiūtų. Jei neturite tokios galimybės, tada galima papuošti ir iš vakaro, o tortą aplieti žele.

18 komentarų:

  1. Atrodo labai efektingai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, malonu girdėti, kad patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Praėjus šventėm, aš ir jau morališkai ruošiuos naujam kulinariniam smūgiui :) Pažadu Jus su kolega pasikviesti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O as galvoju kepsiu siandie!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Laura, laikysiu kumščius, kad viskas sklandžiai pavyktų ir gautųsi skanus tortas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Per Naujus nebespejau, gaminau siandien. Bet nelabai gavos.. :( Gal, kad nesu dar labai igudus, tai reikia labai tiksliu nurodymu :) Gal galima del tos teslos paklaust? Kaip ten su tuo miltu atskirimu ir ismaisymu? Is viduriuko paimt gabaliuka ir suminkyt? O ka paskui su ta suminkyta daryti? I likusia suminkyta mase imaisyti? O miltus iki vientisos mases suminkyti ar gabaliukais kaip trupinini iskloti? Ir ar plonai skarda iskloti? Man gavos kieta tesla, idaras sausas ir jo neatrodo tiek daug kiek jusu nuotraukoje... Nepasiseke, o nuotraukoje taip nerealiai atrodo :(

    AtsakytiPanaikinti
  7. Didžiuotis savimi tikrai verta, tokį puikų tortą iškepus, šaunuolė :) Atrodo tikrai įspūdingai :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Vajej, Laura, kaip gaila, kad nepavyko... :( Pabadysiu atsakyti į klausimus, kad kitąkart (jei toks bus :) ) viskas pavyktų sklandžiau.
    Tam, kad užminkytume minkštą tešlą, naudodami šaukštą cukraus, vanilinį cukrų ir porą v.š. vandens, reikia labai nedaug miltų, o ne visų pyragui skirtų 175 g, todėl iš pradžių minkydami ir naudojame tik dalį jų. Kai suminkome vientisą, gražią, minkštą tešlą (iš cukraus, vandens, ir nedidelės dalies miltų), ant lentos (t.y., ant likusių miltų ir gautos minkštos tešlos) dedame gabaliukais supjaustytą sviestą. Toliau minkome tešlą, po truputį įtraukdami visus likusius miltus, kol iš visų tešlai skirtų ingredientų užminkome gražią, vientisą tešlą. Tešla gaunasi riebi. Ją šiek tiek pakočiojame, kad gautume tokio dydžio lakštą, kokio reikia kepimo skardai ir jo sienelėms (kelių cm aukščio) iškloti. Mano tešlos lakštas nebuvo itin plonas – kokio gal 0.5 cm storio, nors tiksliai tikrai negaliu pasakyti... Šiaip tešlos tikrai pakanka skardai iškloti „be streso“ – t.y., tikrai neatrodo, kad jos vos vos užteks ar lakštas koks peršviečiamas.
    Na o dėl įdaro kiekio, tai net nežinau ką pasakyti... Man jo gavos tikrai nemažai, kaip matosi nuotraukoje. Gal tavo baltymai buvo nepakankamai išplakti? Jie įdarui suteikia purumo ir "priduoda masės".

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū, Asta :) Malonu, kad patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Super, aciu uz toki issamu aprasyma ir skirta demesi. Tikrai meginsiu dar karta, nes grizus mano seimyna labai ivertino kad ir mano nuomone nepavykusi kepini. Negalejo sustot valgyt :) Tikrai super receptas!!!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Oj, cia Laura rase. Kazkodel ne mano varda kompiuteris duoda, o vyro... :))))))))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Smagu, Laura, kad šeimai patiko :)) Mums tortas irgi labai skaniai ir greitai valgėsi!
    O kritiškas savo gamintų patiekalų vertinimas man irgi labai labai pažįstamas - vis, atrodo, matai, ką galėjai padaryti geriau :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai skaniai atrodo! Noreciau Kaledoms pasigaminti. Tik noriu paklaust, ar baltymus galima išplakti mikseriu? ar kepant nesukris?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Inga, ačiū už komplimentus! Man baltymus geriausia plakti rankomis - t.y., specialia šluotele ar šakute (su ja, tiesa, daugiau pavargt reikia). Įdedu truputį cukraus ir išsiplaka.. Pyragas visai nesukrito - tik aguonų masė, kurią reikia supilti ant tešlos pagrindo, būna iš pradžių skysta, tai reikia sandariai užsidarančioje formoje kepti. Vėliau ji sukietėja ir gaunas toks purus aguoninis lyg ir biskvitas :)
    Tikiuos, pyragą iškepti pavyks! :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. man recepte truko truputi konkretumo, juk galmejo atskirti kur ir ko, kiek teslai reikia, o ne viska i viena kruva :) na siaip ar taip tesla pas mane gavosi nekociojama ir net neisivaizduoju kodel, tad ja graziai praskleidziau ant skardos, ziuresim kas su idaru bus

    AtsakytiPanaikinti
  16. Surizikavau per šias Kalėdas pagamindama šį pyragą ir pavaišindama juo savo vaikino tėvus.Visiems patiko.Ačiū už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. aciu uz recepta! superinis, skanu :)

    __________________________________
    misku supirkimas | perkame miskus | perku miska

    AtsakytiPanaikinti