spalio 29, 2009

Trinta daržovių sriuba su lašiša aka "bin Ladeno" sriuba

Tiesiog dievinu trintas sriubas... Kažkodėl jos man asocijuojasi su šiluma, švelnumu ir jaukumu. Lėkšte kreminės, šiltos, švelnaus skonio sriubos ir riekele prancūziško baguette mane labai lengva suvilioti :) Taigi pamačiusi šią sriubą "Virtuvėje Nuo...iki..." iškart nusprendžiau "virsiu".
Tiesa, kaip ir su daugeliu patiekalų, taip ir su šia sriuba teko kiek luktelėti - mano planai "virsiu/kepsiu/gaminsiu" nuolat lenkia turimo laiko ribas, todėl gaminių sąrašėlis vis ilgėja ir ilgėja... Bet štai kartą atėjo tas vakaras, kai susiruošiau virti šią sriubą. Tik nežinia, kodėl sugalvojau vietoj įprasto metalinio puodo virimui paimti stiklinį... Tikrai nežinau.
Taigi sriubytės virimas jau buvo įsibėgėjęs, beveik visi ingredientai sudėti į puodą, kai išgirdau "pokšt". Akys iškart nukrypo į puodą. Tiksliau jo gabaliukus... Nors puode, teigiama, galima virti, jis sprogo, o visa mano svajonių sriubytė išsiliejo ant plytelės. Laimei, didesnių aukų išvengėme (jei neskaičiuosime moralinių - negrįžtamai žlugusio pasitikėjimo stikliniais puodais, prarastų to vakaro vilčių valgyti dievišką sriubą ir t.t.).
Visgi, kaip sakoma, laikas užgydo visas žaizdas :) Taigi jau po kelių dienų vėl ėmiausi šios mūsuose bin Ladeno vardą įgavusios sriubytės virimo. Šįkart be nuotykių, labai sėkmingai ir skaniai :)
Man šios sriubos skonis tiesiog pasakiškas - tai TAS patiekalas, kurį tikrai visiems rekomenduočiau ir gaminčiau norėdama pavaišinti kažkuo ypatingu. Pagaminama itin greitai ir paprastai, o skonis toks...hmm...rafinuotas. Mano manymu, tai tikrai ne per skambus įvertinimas šiai sriubai. Man ji tokia ypatinga, kad norisi ją valgyti lėtai, iš porcelianinių lėkščių, sidabriniu šaukštu... Tik virti reikia ne stikliniame puode :)


Trintai daržovių sriubai su lašiša naudojau:

1 poro baltąją dalį
1 morką
3 bulves
200 g lašišos file be odos
2 v.š. sviesto
1 l daržovių sultinio
0,5 l pieno
druskos, pipirų
šlakelį citrinos sulčių
keletą šakelių krapų

Porus, morkas ir bulves supjausčiau nedideliais kubeliais.
Puode ištirpinau sviestą, jame keletą minučių pakepinau porą ir morką, sudėjau bulves, supyliau sultinį.
Viriau apie 15 min - kol išvirė visos daržovės, o tada plakikliu susmulkinau daržoves taip, kad gautųsi tyrelė.
Sausoje keptuvėje pakepinau nedideliais gabalėliais pjaustytą lašišą, apšlakstytą citrinomis sultimis.
Į sriubą supyliau pieną, pasūdžiau, įbėriau maltų pipirų, išmaišiau ir užvirinau.
Sriubą supilsčiau į lėkštes, į kiekvieną jų įdėjau po keletą gabalėlių keptos lašišos ir užbarsčiau smulkintais krapais.
Tiekiau su baguette.

7 komentarai:

  1. jetau, stiklinis indas virš ugnies???
    orkaitėj tikrai atlaiko karštą temperatūrą, bet ir tai baisoka gamint su stikliniais indais:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Orkaitėje tai man visai nebaisu - ko gero dažniau gaminam stikliniuose, keramikiniuose induose nei metaliniuose :)
    O ant plytelės, tai puodas tikrai turėtų sprogti, jei jį tuščią užkeltum ir palaikytum. O kai pilnas - šiluma tolygiai pasiskirsto po maistą ir puodą. Teoriškai :) Be to, po "sprogimo" darkart pažiūrėjau ant puodo dėžutės, ar tikrai jame galima virti ant plytelės viršaus: pasak iliustracijos - taip :) Nu bet aš šito pratimo daugiau niekada nebekartosiu :)) Kad ir ką berašytų :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Leiskite paklausti, kodėl kulinariniame elite taip plačiai paplitusį žodį kaip "blenderis", kuris paprastai verčiamas kaip smulkintuvas, pakeitėte į plakiklį? :P

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tai kad ir taip, ir taip vadinama ir visi supranta, ką turiu minty :)) O daržoves šiaip susmulkinti galima bet kuo - ir "blenderiu", ir "mikseriu", ir net paprasčiausiu grūstuvu, kuriuo darome bulvių košę... tik va įdirbio pastarasis variantas pareikalautų kur kas daugiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pasakiško skonio:) Tikrai rekomenduoju tiems, kas mėgsta trintas sriubas! Kai pradėjau virti, tai kol kas taip ir negaliu sustoti.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Džiaugiuosi, kad tau taip patiko :) Mums ji irgi tiesiog nereali... Jei norisi kažko paprasto, valgom be lašišos, jei "šventiškiau", tada ir lašišos pakepam... Dar būtinai kada išbandysiu su vištiena :) Tikiu, irgi turi būti skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. vestuvines sukneles
    http://www.vestuviukarstine.lt/vestuvines-sukneles.htm
    progines sukneles
    http://www.vestuviukarstine.lt/progines-pamergiu-sukneles.htm

    AtsakytiPanaikinti