rugpjūčio 30, 2009

Viduržemio jūros cukinijų apkepas

Šiuo metu mūsų namuose karaliauja cukinijos: cukinijų blyneliai, tiesiog keptos, miltuose ir kiaušinio plakinyje pavoliotos cukinijos, įdarytos cukinijos ir t.t. Žodžiu, šitą sąrašą (xxx cukinijos, cukinijos su yyy, etc.) galima tęsti ilgai ilgai.... :)
Paskutinis atradimas - šis cukinijų apkepas.


Apkepui reikės:

500 g cukinijų
90 g fermentinio sūrio
90 g mocarelos
2 paplaktų kiaušinių
2 v. š. pesto padažo
2-3 trintų česnako skiltelių
druskos, juodųjų pipirų
250 g sluoksniuotos tešlos

Cukinijas stambokai sutarkuojame, sumaišome su tarkuotais sūriais. Į masę įmaišome paplaktus kiaušinius, pesto, spaustas česnako skilteles, įberiame druskos, pipirų. Šią masę sukrečiame į keramikinį kepimo indą (indas turėtų būti artipilnis).
Sluoksniuotą tešlą iškočiojame taip, kad tešlos lakštas būtų šiek tiek didesnis už kepimo indą. Apdengiame šia tešla indą, tešlos perteklių nupjauname. Tešlos paviršius keliose vietose lengvai įpjaunamas. Apkepas kepamas iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min arba kol tešla parunda.
Labai skanus ir greitai paruošiamas patiekalas! Sluoksniuotos tešlos man visada susinaudoja mažiau, tad iš jos kartu išsikepu ir kokį saldumyną :)
Gero apetito!

Recepto šaltinis: M. Berry "Klasikinė virtuvė"

11 komentarų:

  1. Labai apetitnai atrodantis "padarėlis"..būtinai kada reikės pagaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Siūlau nedelsti :) juodai skanu....ir taip paprasta padaryti: sutarkuoji, sumaišai, į orkaitę ir valgai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. nea, per daug geras daiktas, kad valgyčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Niami niami :) Jau įrašytas į begainį sąrašą, idėjų cukinijoms naikinti man šiemet reikia kaip niekad :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Džiaugiuosi galėdama prisidėti prie šios kilnios akcijos (t.y., cukinijų naikinimo) :D Sėkmės gaminant!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kepiau, tik baisiai pavandeniavo? Rūta, ar ir tau taip buvo?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kaip man buvo - matosi nuotraukoje :) T.y., tikrai nepavandeniavo, bet šiek tiek skysčio, aišku, buvo. Gal tavo cukinijos kokios labai vandeningos buvo? Tada reikėjo tiesiog jas sutarkavus nupilti susidariusį skystį. Be to, gal tešlos viršaus neįpjovei? Reikia įpjauti - tada apkepui kepant, skystis garuoja pro tarpelius :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. labai geras receptas. daug metu kepu ir dar neatsibodo. ir dar ne karto niekas neisbrokijo. as tik vietoj fermentinio surio naudoju parmezana arba lietuviska dziugo suri, tai suteikia pikantiska prieskoni :)))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Šaunus receptas. Man apkepas taip pat pavandeniavo, bet galiausiai neiškentusi, kol tas skystis nugaruos, ištraukiau, ir... viskas gerai, visos sultys liko apažioj, o apkepas puikiai sukepęs. Skanu, kaip ir viskas, kas su pesto :)

    Beje, naudojau taip pat parmezaną, ir nesūdžiau, nes ir taip nuo padažo ir sūrių tos druskos nemažai.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na smagu, kad tiek daug šito apkepo fanų atsirado :) Aš jį irgi tikrai dažnai kepu, būna ir kitokių sūrių įdedu, kai jų po ranka turiu.
    Skysčio tai šiame apkepe turi būti :) Bet tikrai ne upeliais tekėti :)) Kad netekėtų, sutarkuotas cukinijas nuspaudžiame, ypač jei naudojame jau "pagyvenusias", milžiniškas cukinijas. O šiek tiek skysčio - normalu - jis kaip minėjau, garuoja apkepui kepant (pro skylutes tešloj), o iškepus irgi pasigeria į cukinijos masę.

    AtsakytiPanaikinti