sausio 10, 2011

Kreminė špinatų sriuba, pagardinta sezamu

Dievinu kulinarines knygas, galėčiau jas skaityti ištisas dienas. Gaminti taip pat labiausiai mėgstu pagal jas, nors, jei reikėtų surasti receptą, kurio laikiausi visiškai tiksliai, tektų labai ilgai pavargti. O gal net nepavyktų. Gamindama dažniausiai nuklystu nuo recepto - tai pridedu kokį mėgiamą ingredientą, tai ko nors atsisakau ar pakoreguoju gaminimo eigą. Dažniausiai knygose tiesiog ieškau įkvėpimo išbandyti naują skonį, sujungti turimus ingredientus į neragautą patiekalą ar tiesiog to, kas labiausiai atitiktų tos dienos nuotaiką.
Kartais nuo recepto nuklystu ne savo noru. Štai šios sriubos virti stojau prisiekusi, kad viską darysiu taip, kaip parašyta. H. Rottmann'o "Naujojo šaukšto receptuose" pirmiausia suvilioja nuotraukos ir išsamūs aprašymai, kaip pagaminti konkretų patiekalą; be to, knygoje pateikiama išsami bazinė informacija apie produktus, patiekalus, jų tipus. Dauguma receptų paprasti, bet su "cinkeliu", skoniai suderinti ir išbaigti. Taigi tik imk ir gamink! Pasirinkau sriubą: špinatai, kokosų pienas ir sezamų aliejaus lašeliai, turintys užbaigti šitą tobulą, lengvą, bet maistingą sriubą. Deja, priėjusi "kokosų pieną" ir vėl turėjau imtis "plano B"! Kelias dienas atidarytoje skardinėje vietoj kokosų pieno radau visų vėliavos spalvų masę, kuri iškart iškeliavo į šiukšlių dėžę. Mano pietus išgelbėjo paprastas pienas, o sezamų aliejus ir sėklos sriubai suteikė bent dalį to ypatingo skonio, kurio tikėjausi virdama H. Rottmann'o sriubą.
Špinatų sriubos paragauti rekomenduočiau netgi tiems, kurie "nesupranta" špinatų - skonis švelnus, konsistencija labai lengva, o patiekalas šildantis, sotus ir net kažkaip raminantis!


Špinatų sriuba

300 g špinatų
2 svogūnai
1 česnako skiltelė
3 v.š. aliejaus
1/2 a.š. kumino miltelių
300 ml kokosų pieno (arba paprasto pieno, grietinėlės)
1 l daržovių sultinio
2 v.š. sausoje keptuvėje kepintų sezamo sėklų
2 v.š. sezamų aliejaus

Špinatų lapus supjaustome stambiai, svogūną - kubeliais, o česnako skiltelę - smulkiai.
Puode įkaitinam aliejų, jame apkepinam svogūnus ir česnakus, suberiam kuminą ir pakepam, kol jis išskleidžia savo aromatą. Suberiam špinatus, patroškinam, kol suglemba.
Pilam sultinį ir (kokosų) pieną, pagardinam druska, pipirais.
Sutriname sriubą blenderiu. Pagardiname kepintomis sezamo sėklomis ir aliejaus lašeliais.

Skanaus!

4 komentarai:

  1. o jau lekste kokio grozio...sakes...dievinu tokio dizaino leksteles...

    AtsakytiPanaikinti
  2. ačiū..ačiū už komplimentus lėkštei :) Aš jas irgi tiesiog įsimylėjau iš pirmo žvilgsnio ir tiesiog nenurimau, kol neįsigijau!

    AtsakytiPanaikinti
  3. labai puikus, aciu uz si nuostabu recepta.

    _________________________________
    autobusu nuoma mikroautobusu nuoma | www.perkamemiska.lt

    AtsakytiPanaikinti