kovo 27, 2010

Pasakiškas varškės pyragas su traškia trupinėlių plutele

Penktadienio vakarais, jei niekur neinu, jau beveik tradiciškai kepu kokį nors pyragą! Man tai kaip kokia meditacija ir poilsis po visos savaitės darbų, lakstymo ir priverstinio kėlimosi su žadintuvu. Pagalvoju, kad šita tradicija man labai patinka - reikės jos nepamiršti ir toliau puoselėti :) Juk kaip gera šeštadienį iš ryto prie puodelio kavos skanauti gabalėlį pyrago arba desertui po pietų... na, žodžiu, pyragas visada gerai :)
Šį varškės pyragą kepiau pirmą kartą, bet tikrai ne paskutinį - jis tiesiog nuostabus! Tiesa, padirbėti prie jo šiek tiek reikia, bet dėl gero rezultato visada verta stengtis :) Pyragas labai švelnaus skonio, varškės masė puri, o viršutinis trupinėlių sluoksnis išvis nuginkluojantis! Tikrai nepasidarytumėt sau gėdos pavaišinę ką nors tokiu pyragu ir po šventinių pietų, ypač, jei patiektumėte su kokiu šiltu vyšnių ar spanguolių padažu. Turėtų būti tobula! Ir artėjančių Velykų stalui šis pyragas, manau, puiki idėja!


Varškės pyragas su traškia trupinių plutele

25o g miltų
0.5 a.š. kepimo miltelių
300 g cukraus
žiupsnelis druskos
4 kiaušiniai
180 g sviesto
750 g liesos varškės
3 v.š. citrinų sulčių
50 g krakmolo
250 ml grietinėlės

Iš 150 g miltų, kepimo miltelių, 75 g cukraus, druskos, kiaušinio ir 90 g sviesto (susmulkinto gabalėliais) užminkome tešlą, paliekame ją pastovėti.

Kol stovi tešla, darome varškės įdarą.
Į dubenį sudedame varškę, 150 g cukraus, krakmolą, įmušame 3 kiaušinių trynius ir viską išsukame.

Įmaišome citrinų sultis.
Kiaušinių baltymus išplakame iki baltų standžių putų.
Išplakame grietinėlę.
Į varškės masę atsargiai įmaišome plaktus baltymus ir grietinėlę.

2/3 tešlos išklojame 28 cm tortinės nuimamais kraštais dugną (tešlos neatrodo labai daug, bet tikrai pakanka).
Iš likusios tešlos padarome kelių cm aukščio pyrago sieneles.
Tešlą subadome šakute ir statome į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C . Kepame 10 min.

Kol kepa tešlos pagrindas, padarome viršutinį trupinėlių sluoksnį.
100 g miltų, 90 g sviesto ir 75 g cukraus trupiname tarp pirštų, kol gauname tešlos trupinėlius (sviestas apsivelia miltais ir cukrumi ir gaunasi tokie maži trupinukai).

Ištraukę apkeptą tešlos pagrindą, apdedame jį varškės mase, išlyginame paviršių.
Tolygiai užberiame trupinėlių sluoksnį ir šauname pyragą į orkaitę, įkaitintą iki 175 °C. Kepti reikia apie 80 min, bet man iškepė per ne pilną valandą - pyrago viršus jau buvo pageltęs, o kraštai atsiskyrę nuo formos sienelių.

Pyragą aušiname orkaitėje su atviromis durelėmis. Prieš tiekdami, jei norim, pabarstom cukraus pudra.

Receptas iš "Konditerijos"

14 komentarų:

  1. Ačiū, labai džiugu, kad tau patiko! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mano svajonių pyragas :) Jau seniai noriu išmėginti būtent su varške, bet nerandu patrauklaus recepto. Taviškis atrodo (ir kvepia, tikrai tikrai :) fantastiškai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū! Labai malonu girdėti (uoj, t.y., skaityti :) ) tokius žodžius! :)
    Pažadu, kad pyragas nenuvils net išrankiausių ;) Tikrai tikrai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nepažįstu nei vieno neskanaus varškės pyrago, tikrai! O šis atrodo netgi labai skaniai :))
    Beje, man labai patiko penktadieninės tradicijos idėja. Taip.. mielai. Pavyzdžiui aš kepu tada, kada papuola :D Toks bardakėlis... Bet taisykles kažkokias šitoje vietoje ar tradicijas įvesti man sekasi labai nekaip :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, Asta, už komplimentus pyragui ;) Be to, aš irgi pasukau dabar galvą ir neprisiminiau nė vieno neskanaus varškinio.. Būna tiesiog skanūs ir labai skanūs :D
    Dėl penktadienio tradicijos.. tai kol kas tik tendencija pas mane, dar ne tradicija, bet aš labai labai už pyrago kepimą 6nio rytui! :) Bandysiu laikyt frontą! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. ką tik pašoviau į orkaitę, bet nujaučiu nesėkmę, nes per mažai tešlos palikau sienelėms, jos kai kur net permatomos ir bekepant tą visą pagrindą jos jau spėjo kaip reikiant paruduoti. tai gal dabar sudegs gyvatės.
    ir dar išrišau gerbiamą autorę, kad neparašė, kur reikia dėti citrinų sultis - telefonu teko išsiaiškinti, kad į varškę, kaip ir numaniau.
    einu tvarkyti pasaulio pabaigos, kuri liko virtuvėje pašovus pyragą į orkaitę ir laukti laukti laukti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vajej, koks dramatiškas aprašymas, o dėl citrinos JAU pakoregavau, kaip visada - dėkinga už pastabą! :)
    Sienelėms, tikiuosi, nieko itin blogo nenutiks - storas varškės sluoksnis neturėtų leisti joms per daug perkaisti... Bent aš to tikiuosi! Be to, dabar kepa mažesnėj temperatūroj (nu kuom dar nuraminti nebežinau.. :) )
    O betvarkant savo mūšio lauką, primenu ne tik laukti, bet ir laiks nuo laiko užmesti akį į pyragą - man jis iškepa per valandą, nors tai labai labai priklauso nuo orkaitės.

    AtsakytiPanaikinti
  8. na ką aš galiu pasakyti. pyragas gardus. nei sudegė, nei ką. na gal ne tokio lygio, kad įkvėpėjai drįsčiau pristatyti ar kokią karalienę juo vaišinti, bet štai jau antrą gabalą kapoju prie kavos su pieno puta. su tais šonais viskas gerai, be reikalo panikavau, turėčiau sau priekaištą dėl varškės (reikėjo ją geriau išsukti, nes dabar pasitaiko tų varškės gumuliukų ir ne vienas - bet ar įmanoma jų visai išvengti su lietuviška varške?) ir tuos viršutinius trupinius galėjau smulkiau padaryti, nes dabar taip truputį tep-lep jie gavosi, stamboki. ir, mano didelei nuostabai, pyragas gal kiek per saldus (kas man, orinių pyragaičių ir visų kitų saldybių gerbėjui yra itin netikėta). o dar, kaip neįgudęs pyragų kepėjas, nežinau, kaip visą pyragą perkelti nuo formos pado ant lėkštės, tortinės, kt. - pabijojau, kad jis gali suskilti perkeliant, tai atsargiai pjaustau ant formos (kuri debiutavo su šiuo pyragu), nors žinau, kad tai griežtai draudžiama. tai kaip tą padaryti pakeliui neišardant to pyrago?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai džiaugiuosi, kad visų stresų ir kančių finalas visgi geras gavos :) Dar pora treniruočių ir, jaučiu, gausis tobulai.
    Dėl varškės - man jokių gumuliukų nepasitaiko, ji gaunasi tiesiog ideliai kreminė.. Taigi įmanoma ir su lietuviška varške :) Nežinau kokią pirkai - gal tą gerą sausą varškę iš maišelių? Jei taip, tada kitą kartą pabandyk ją patrinti blenderiu, turi gautis kremo konsistencijos. Aš pyragams varškę visada perku pagal vieš. pirkimo procedūras - t.y., iš esmės pigiausią :)) Ir visada pasiteisina.. ji ir taip jau vientisos struktūros, tad nereikia per daug trinti ir gerai gaunasi. O čia - plakta grietinėlė + baltymai ir duoda tą tobulą kremo struktūrą, kokia paprastai nuo mascarponės kokios gaunas.
    Pyragas tikrai saldokas, todėl ir turėtų labai tikti su kokių spanguolių ar raud. serbentų padažu :)) Jei į tokių priedų darymo etapą dar neperėjai - gali bet kuriam žingsny mažinti cukraus kiekį kokiais 25 g (t.y., šaukštu) ir tikrai nieko blogo nenutiks.
    Pyrago perkėlimas :) Atvėsus pyragui, po vienu jo šoneliu kišam kuo platesnę ir plokštenę mentelę. Nekeliam pernelyg dideliu kampu, nes tada tikrai gali perlūžti (kai kita pyrago pusė vis dar prilipus prie formos, neprilaikoma iš apačios, etc.). Įsitikinusi, kad pyragas niekur neprilipęs prie formos (pvz., jei, būna, išbėga kokia uogienė/obuoliai), kišu po pyragu delną (arba abu :) ) ir dedu ant lėkštės :) Jeigu vis tiek baisu taip perkėlinėti, atrodo, suluš ir t.t., o kepimo formos gaila, tada pjaunam po pjaunamu gabaliuku pakišę mentelę - taip neprisiliečiam prie formos :)
    P.s. pyragą įkvėpėjai tikrai būtų labai įdomu bent jau pamatyti, o šiaip skanaus valgant ir tolesnius jo gabalėlius!

    AtsakytiPanaikinti
  10. labai skaniai atrodo, reikes pabandyti pasidaryti, ar Jum patiko??

    ____________________________
    mišku supirkimas | perku miška | perkame miškus

    AtsakytiPanaikinti