kovo 07, 2010

Karališki savaitgalio pietūs - kepta višta!!!


Argi gali būti kas skaniau už jos didenybę keptą vištą??? Gal ir gali, bet šiaip, manau, kiekvienuose padoriuose namuose keptai vištai privalo atsirasti vietelės mėgstamiausių patiekalų top'e. Man višta toks tikras šeimos maistas - kiekvienas turi savo mėgiamiausią mėsos kąsnelį ir vištai atsidūrus ant stalo tyliai kreipia savo šakutes to gabalėlio link. Kam krūtinėlė, kam sparneliai, kam šlaunelė, o kam... uodega!!! Mano mama ir sesuo ją dievina, o aš kraupstu kaip ir nuo visų kitų "skuryčių". Kad ir kokios apkepusios jos bebūtų.
Šį savaitgalį kepiau viščiuką su citrinomis, rozmarinu ir česnakais. O šalia dar iškepus kmynais barstytų bulvyčių... pietūs buvo tikrai karališki!

Su citrinomis ir rozmarinu kepta višta

Šviežia, išdarinėta višta (mano buvo ~1,3 kg)
1 citrina
Kelios šakelės rozmarino
3-4 skiltelės česnako
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Šiek tiek sviesto arba vištos riebalų

Nuplautą, išdarinėtą vištą iš vidaus ir išorės įtryniau druska ir juodaisiais pipirais. Į vištos vidų įdėjau rozmarino šakeles, ketvirčiais supjaustytą citriną ir nuluptas česnako skilteles, sutvirtinau smeigtukais.
Į kepimo indą įpyliau šiek tiek vandens. Įdėjau vištą krūtinėle žemyn, ant vištos uždėjau gabalėlį jos riebalų ir kepiau iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje ~ 1,5 val., kol višta suminkštėjo ir gražiai apskrudo. Maždaug įpusėjus kepimo laikui, apverčiau vištą ant kitos pusės.

Vištiena gaunasi labai sultinga ir aromatinga!

Skanaus!

P.s. Vištos kepimo laikas paprastai nustatomas taip: 20 min + 20 min/500 g vištos. Taigi, jei jūsų višta sveria 1 kg, ją reikėtų kepti 1 val.
Tai, ar mėsa jau tikrai iškepus, galite patikrinti įsmeigdami šakutę - jei mėsa minkšta ir iš jos bėga skaidrios sultys, kepti pakanka!

Recepto idėja: M. Berry "Klasikinė virtuvė"

4 komentarai:

  1. Šitaip paruoštą vištieną dievinu :) rozmarinai ir citrina man tobulas derinys. Tiesa dar į vidų dedu nemažą gabalą sviesto, tai irgi reikalo nepagadina. Ir po odele pakišu smulkiai suraikytų česnakų - nuostabus reikalas išeina :)

    AtsakytiPanaikinti