gruodžio 07, 2009

Cukatai


Pagaliau ir į mano blog'ą pasibeldė kiek žiemiškesnis įrašas. Esu iš tų, kuriems Kalėdos kvepia mandarinais, todėl ir cukatų virimas man pats žiemiškiausias užsiėmimas :) Beveik kaip imbierinių kalėdinių meduoliukų kepimas. O supilti į simpatišką stiklainiuką ir perrišti mielu banteliu, cukatai gali tapti gražia kalėdine dovanėle gaminančiam-kepančiam ar tiesiog smaližiaujančiam draugui :)

Apelsinų žievelių cukatai

4-5 apelsinų žievelės
1,5 stiklinės cukraus
1 stiklinė vandens

Iš apelsinų žievelių pašaliname kuo daugiau baltosios dalies. Joje telkiasi visas apelsino "kartumas", todėl svarbu gerai pasistengti :)
Išskobtas apelsino žieveles supjaustome smulkučiais gabalėliais.
Puode kaitiname vandenį su cukrumi, kol pastarasis ištirpsta. Suberiame į sirupą žieveles ir paverdame kokių 15 min.
Supilame į švarų, gražų užsukamą stiklainiuką. Atvėsinę laikome šaldytuve ir savo įviarius pyragus, sausainius, blynelius džiuginame cukatų kompanija :)

P.s. galima naudoti ir džiovintas apLEsinų (jau nusprendžiau nebetaisyti tų sumėtomų raidžių :) ) - tiesiog jas prieš tai reikia išmirkyti vandenyje, kad suminkštėtų, o toliau - pagal instrukcijas :)

8 komentarai:

  1. Man regis jau žinau, ką gausiu Kalėdom dovanų - niamu niamu:))))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Neatspėjai..neatspėjai :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jo jo, sumėtomas raides reikia išmirkyti vandenyje, vo ko jos bjaurybės mėtosi. :)) Dažniausiai jei jau įsitaiso kuriam nors žody susikeisti, tai jau pastoviai. Kažkada darbe buvau įsijautus rašyti "tRanyba", po n kartų per dieną. :)) Guodžia nebent tai, kad skaitytojai dažnai sukeistų raidžių nė nepastebi. Nebūč nė aš pastebėjus aplesinų, bet pati parodei :)
    Man kitas klausimas sukasi galvoj, kaip sužinot, kiek ten iš tikro būna nuodo ant tos žievelės, ir kaip jo atsikratyt. Tokie cukatai patiktų man labai, bet bijau visus išnuodyt.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aha, Dalia, aš irgi raidžių sumėtymą ir darbe praktikuoju :))
    Kad apelsinai, kaip ir kiti šiltų kraštų vaisiai ir daržovės, prieš atvažiuodami pas mus būna apipurkšti, nė kiek neabejoju.. :( Bet mes visada vaisius kruopščiai nuplaunam, o kai naudojam žieveles dar juos ir nuplikom verdančiu vandeniu. Cukatus visada gaminam patys ir, kaip matyti, sveiki gyvi vaikštom! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. aciu uz recepta! superinis, skanu :)

    __________________________________
    misku supirkimas | perkame miskus | perku miska

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vestuvines sukneles, progines sukneles
    http://www.vestuviukarstine.lt/jai.htm

    AtsakytiPanaikinti
  7. Šiaip žievelių kartumas kaupiasi ne baltoje, o geltonojoje dalyje. Sicilijos šeimininkės(-ai)/kulinarės(-ai) cukatomis renkasi apelsinų žieveles su kuo storesne baltąja dalimi.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kad dingtų kartumas, siciliečiai paverda žieveles kelias minutes vandenyje, po to nupila vandenį, kur jos virė. Taip kartojama 3-4 kartus vis su nauju vandeniu.

    AtsakytiPanaikinti