rugsėjo 27, 2009

Kepurėlės ar koteliai? Svieste kepti shiitake grybai

"Esu atostogose, grįšiu spalio 12 d. Iškilus klausimams, prašau kreiptis į x, el.paštu x@y.lt," - tokią žinutę praeitą savaitę palikau elektroniniame pašte ir išlėkiau atostogų! Su blogu atsisveikinti tokiam ilgam laikui nepavyko... :) Juolab išvykus į tolimą šalį, kur akys raibsta nuo nematytų, mums egzotiškai atrodančių produktų, kurių, aišku, visų norisi paragauti. Prisiklijuoji parduotuvėje prie lentynos ir klausinėji "o kas čia? o kas čia...?" Stengiuosi nepirkti neapgalvotai, tad ir shiitake grybai tikrai nebuvo planuose...bet, paragavus, jie tiesiog patys įšoko į krepšelį... Juolab, kad ragaujant atskleidė ir jų pagaminimo būdą :)
Shiitake Rytų Azijos šalių virtuvėje labai paplitę ir vartojami labai įvairiai: tiek švieži, tiek džiovinti, dedami į sriubas, pvz., miso, verdant sultinį. Taip pat naudojami kaip viena iš sudedamųjų įvairių patiekalų dalių. Kitose šalyse jie taip pat populiarėja - teigiama, kad jie ne vien skanūs, bet ir turi gydomųjų savybių. Lietuvoje esu mačiusi džiovintų, bet, tikiu, ir šviežių turėtų būti - gi žingsnelis po žingsnelio judam į platesnį maisto suvokimą, o kartu ir maisto pasirinkimo spektrą....
Taigi mums shiitake rekomendavo tiesiog pakepti su sviestu, druska ir pipirais. Šįkart jokių sojų padažų, sezamų aliejų ir kitų "magic sauce". Elementaru ir labai skanu. Tiesa, nuomonės, kas skaniau - koteliai ar kepurėlės - išsiskyrė. Man patiko minkštutės kepurėlės, o koteliai, nors ir kepiau juos ilgiau, liko kietoki... Bet va kai kam būtent jie patiko labiausiai :) Na, dėl skonio nesiginčijama :) Tiesiog apsikeičiama "kepurėlėmis ir koteliais", baigiama pietauti ir toliau mėgaujamasi atostogomis :)


Svieste keptiems shiitake grybams naudojau:

~ 300 g shiitake grybų
~ 70 g sviesto
1 mažą svogūno galvutę
1 pavasarinį svogūnėlį
druskos, pipirų
virtų bulvių tiekiant

Grybus nuploviau. Ilgesnius kotelius perpjoviau pusiau, kepurėles į keturias dalis. Smulkiai supjausčiau svogūno galvutę, o pavasarinį svogūnėlį - girežinėliais. Keptuvėje ištirpinau sviestą, sudėjau pjaustytą svogūną ir grybų kotelius ir pakepinau porą minučių. Tada sudėjau kepurėles ir pavasarinį svogūnėlį, kepiau dar kokias 2 min, vis pamaišydama. Uždengiau keptuvę, pakaitinau keletą minučių, pabarsčiau druska, maltais pipirais ir viskas :)
Skanaus!

6 komentarai:

  1. Shiitake labai skanu i stir-fry'jus imaisyt :) Yum yum! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Naujas įrašas - uhuhuhu :)))) bet prisipažinsiu, jog shiitake ruošiuos pakeisti į tradicinius lietuviškus grybus :P

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žiupsneli Druskos, taip taip - labai skanu :) Grįžusi į Lietuvą patikrinsiu parduotuvių lentynas ir imsiuos gamybos :)
    Indre, skanaus valgant tavuosius grybus :) Gal buvai grybauti? :) Man visi grybai patinka išskyrus ištežusius... Fui fui..baisu net prisiminti... O shiitake turi savitą skonį - tikrai rekomenduoju ir jų pasižvalgyti :) Aišku, ne miške :D O čia pas mus, tai, aišku, nėra LT įprastų grybų. Kokie pievagrybiai tai dvigubai brangesni nei vietiniai...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Išbandyta asmeniškai, labai skanu ir paprasta pasidaryti, neatima daug laiko. Darant su shiitake originalus skonis... Dėkui už receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Donatai, prašom, nėra už ką :) Anoks čia receptas... Shiitake "iš savęs" skanūs, tai nieko ypatingo prie jų nereikia..

    AtsakytiPanaikinti
  6. aciu uz recepta! superinis

    __________________________________
    misku supirkimas | perkame miskus | perku miska

    AtsakytiPanaikinti