rugpjūčio 23, 2009

Rabarbarų pyragas

Kažkada seniai galvodavau, kad rabarbaras - keista žolė, iš kurios nebent kompotą galima išsivirti. Tiesa, jis irgi nelabai žavėdavo - apskritai nemėgstu kompotų... Na, nebent iš džiovintų vaisių... Suradusi šį pyrago receptą nudžiuginau šeimynėlę, kad galima iš rabarbarų ir labai gerų dalykų pasigaminti. Taigi dabar rabarbarai neužsibūna mūsų sode - mielai įsisuku į jų krūmą, o tada lekiu kepti šito pyrago.


Pyrago tešlai reikės:
5oo g miltų
100 g cukraus
200 g margarino
1 kiaušinio
1 pakelio (16 g) vanilinio cukraus
2 v. š. sviesto (skardai ištepti)

Pyrago įdarui:
1 kg rabarbarų
150 g cukraus

Iš tešlai skirtų produktų suminkoma tešla, palaikoma 30 min šaldytuve.
Rabarbarai nulupami, supjaustomi mažais gabalėliais ir, visą laiką maišant, troškinami su cukrumi, kol sutirštėja. Gauta masė ataušinama.
Atšaldyta tešla padalinama į dvi nelygias dalis (2:1). Didesnioji dalis sutarkuojama į riebalais pateptą formą, paviršius sulyginamas ir kiek prispaudžiamas, tešlos šonai šiek tiek pakeliami. Pyragas pašaunamas į 180°C orkaitę ir kepamas 15 min. Ant apkepusios tešlos sukrečiama rabarbarų masė, užberiama likusi tarkuota tešla. Pyragas vėl pašaunamas į orkaitę ir kepamas kol gražiai pagelsta.

Šiltą pyragą labai skanu valgyti su plakta grietinėle. Pyragui naudojamos rabarbarų masės galima pasidaryti iš anksto, ją palaikyti šaldytuve, kol vėl pasiilgsite šio pyrago :)

Recepto šaltinis: Virtuvė, 1997

1 komentaras: