rugpjūčio 19, 2009

Obuolių pyragas

Plonytis tešlos krepšelis, traški, ruduoju cukrumi barstyta plutelė ir labai daug obuolių..... Tokį pyragą nusprendžiau iškepti dėdės gimtadieniui. Tiesa, kulinarinėje knygoje jau kurį laiką akis blizginau į kriaušių pyrago receptą. Bet juk visai nesudėtinga vieną įdarą pakeisti kitu :) Ypač kai mūsų sode šitiek obuolių ir nė vienos kriaušės :)



Pyragui naudojau:
250 g miltų
1-2 v. š. cukraus
Žiupsnelį druskos
100 g sviesto
75 g kiaulės taukų
1 kg obuolių
4 v. š. citrinos sulčių
65 g rudojo cukraus
Žiupsnelį cinamono
80 g smulkintų lazdyno riešutų
1 v. š. maltų džiūvėsėlių
Kondensuoto pieno

Miltus reikia suberti ant minkymo lentos. Į viduryje padarytą duobutę pilama 3 v. š. vandens, beriamas cukrus ir druska. Viską sumaišius su dalimi miltų, dedama 70 g gabaliukais pjaustyto sviesto ir kiaulės taukai. Užbėrus likusiais miltais, užminkoma tešla ir paliekama apie 1 val. pastovėti.
Pyrago įdarui nulupami obuoliai ir supjaustomi stambokais gabalėliais, užpilami citrinos sultimis, įmaišomas cinamonas, 50 g rudojo cukraus ir riešutai.
Pusė pyrago tešlos plonai iškočiojama taip, kad dengtų ~ 23 cm skersmens tortinės nuimamais kraštais dugną ir sieneles. Šį tešlos krepšelį pabarsčius džiūvėsėliais, sukrečiama obuolių masė (jos turi būti sulig pyrago kraštais). Kondensuotu pienu patepamas tešlos kraštas. Iškočiojama likusi tešla ir ja apdengiamas pyragas. Šis tešlos lakštas priklijuojamas prie pyrago sienelių.
Pyrago viršus apdedamas likusiu sviestu bei apibarstomas ruduoju cukrumi. Pyragas apie valandą kepamas 200-225° C orkaitėje.

Šį pyragą labai skanu valgyti su ledais ar plakta grietinėle. Vietoje riešutų įdare tiktų razinos arba riešutų ir razinų mišinys...Na, o vietoj obuolių - kriaušės :)
Recepto idėja: Konditerija

3 komentarai:

  1. O kuo galėčiau pakeisti kiaulės taukus? :P

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hm...manau, tuo pačiu į tešlą dedamu sviestu :) T.y., tiesiog įdėti jo atitinkamai daugiau..O kodėl nenori dėti taukų?

    AtsakytiPanaikinti
  3. aciu uz recepta! superinis, skanu :)

    __________________________________
    misku supirkimas | perkame miskus | perku miska

    AtsakytiPanaikinti