balandžio 01, 2010

Su džiovintais vaisiais ir cinamonu troškinta vištiena

Man labai patinka, kai namiškiai važiuoja atostogų. Ne dėl to, kad kompanija namuose pabosta, o todėl, kad paprastai sulaukiu skanių lauktuvių! Gal ir vaikiška, bet tiesa.. :) Kartais sulaukiu vietinių saldumynų ar kokių Lietuvoje retų produktų, kuriuos labai mielai įtraukiu į skanius savo virtuvės nuotykius. Kartais atveža kokių tipiškų virtuvės rakandų ar gražių "indelių", kuriuos irgi mielai kaupiu - jų tikrai negali būti per daug! Gali būti tik per maži namai jiems susidėti ;)
Prieš porą savaičių iš Egipto grįžusi mama parvežė man pundelį vietinių prieskonių ir.... taip! Egiptietiškos virtuvės kulinarinę knygą! :) Nors visai neseniai buvau įsigijusi 3 naujas kulinarines knygas, kuriam laikui atidėjau jas į šoną ir leidausi į pažintį su egiptietiškais skanumynais. Jausmas toks, kad apseiliosiu visą knygą - nekantrauju išbandyti kone kiekvieną receptą: pradedant duonelėmis ir baigiant saldumynais (kaip gerai, kad įsigijau kilogramą migdolų, o Prismoje yra filo tešlos...).
Šiandien papasakosiu apie pirmą išbandytą egiptietišką patiekalą - labai kvapnią, su džiovintais vaisiais ir cinamonu troškintą vištieną. Pagal originalų receptą vištieną reikėtų troškinti puode, o po to mėsytę, vaisius ir troškinimo skystį sudėjus ant virtų ryžių dar pusvalanduką patroškinti orkaitėje. Šito man pasirodė, švelniai tariant, per daug, todėl aš apsiribojau pusvalanduko troškinimu puode. Na, bet detalios "instrukcijos" žemiau!


Su džiovintais vaisiais ir cinamonu troškinta vištiena

6 vištos šlaunelių (arba 3 vištos ketvertukų)
200 g ryžių
1 svogūnas
150 g džiovintų abrikosų
2-3 saujų razinų
1,5 v.š. cinamono
Druskos
Aitriosios paprikos miltelių
2 v.š. aliejaus
Žalumynų papuošimui

Vištieną įtriname druska ir pipirais.
Puode įkaitiname aliejų ir pakepiname porą minučių smulkiai pjaustytą svogūną.
Apkepame vištieną.
Supilame razinas, stambiai pjaustytus džiovintus abrikosus, cinamoną.
Į puodą pilame tiek karšto vandens, kad apsemtų mėsą ir uždengę ant silpnos/vidutinės ugnies troškiname apie 30 - 40 min arba kol mėsa jau visai išsitroškina.
Į skystį pagal skonį įberiame druskos, galima įpilti šiek tiek aitriosios paprikos miltelių.

Kol troškiname mėsą, atskirame puode išverdame ryžius.
Išvirtus ryžius sumaišome su džiovintais vaisiais ir troškinimo skysčiu.
Tiekiame pabarstę žalumynais.

Skanaus!

Recepto idėja iš "Die Ägyptische Küche"

10 komentarų:

  1. Jetau, kaip fajna - egiptietiška kulinarinė knyga!!! :) bet kaip supratau iš pavadinimo ji vokiška, ane?

    Aš neužilgo žadu kuriam laikui persikelti gyventi į artimuosius rytus, tai jau pasižadėjau prisipirkti DAUG DAUG vietinių receptų knygų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aga, Mademoiselle, maniškė vokiečių k., bet neabejoju, kad yra ir kitom populiariausiom kalbom išleista :)
    O...o...pagyventi tokiuose egzotiškuose kraštuose turėtų būt labai įdomu..Ką ten veiksi, jei ne paslaptis? Dirbsi, studijuosi, kalbų mokysies, a..? :)
    O virtuvės man šitų kraštų labai patinka! Dar turiu turkiškų patiekalų knygą. Tiek turkų, tiek egiptiečių maistas toks labai naminis ir paprastai paruošiamas atrodo. Daug daržovių, grūdų, prieskonių, na, tiesiog skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ne paslaptis :), studijuosiu, na tęsiu studijas kitoje šalyje. Pagalvojau, reikia pakeisti aplinką, reikia naujų įspūdžių ir įkvėpimo, nes jis jau senokai nuo manęs pabėgo. tad išnešiu kudašių trumpam (o gal ir netrumpam) iš Lietuvos :)

    O, kas dėl patiekalų, tai aš tiesiog dievinu rytų virtuvę būtent dėl paprastumo ir prieskonių gausos... tik gaila, jog dabar viskas taip suvakarietinama ir prarandamas tas autentiškumas...norėtųsi ko nors tokio tiesiog nuoširdesnio... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Super idėja, aš visada už tokius pasikeitimus ;) Sėkmės studijose! O receptukų iš tų kraštų irgi labai lauksiu! :)
    Aš dar labai norėčiau susipažinti su Maroko virtuve, bet iš ten kulinarinę knygą, tikiuosi, sąlyginai greitu metu parsivešiu pati ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Skanu, ką tik pavalgėm. :) Tiktai, kadangi troškinau ketvirčius, skysčio gavosi daugoka, tai ryžiai jame plaukioja, o aš skylėtu šaukštu rankioju. Nu vis viena skanu :) Ypač patiko troškinti abrikosai

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gal vietoje vandens troskinimui tiktu sultinys arba baltas vynas?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Taip, žinoma tinka. Bet ir troškinant vandeny puikiai gaunasi - juk nuo troškinamos vištienos, daržovių, prieskonių skystis įgauna skonį.

    AtsakytiPanaikinti
  8. labai skaniai atrodo, reikes pabandyti pasidaryti, ar Jum patiko??

    ____________________________
    mišku supirkimas | perku miška | perkame miškus

    AtsakytiPanaikinti
  9. Patiko, visai nieko :) ....

    ______________________________
    plastikiniai langai

    AtsakytiPanaikinti