kovo 12, 2010

Saldžiarūgštė kiauliena


Mano pažintis su kinų virtuve prasidėjo nuo saldžiarūgščio padažo. Kadangi amžiais pasimetu praeityje, tikrai niekaip neatsimenu, kada tiksliai, tik žinau, kad seniai pirkdavome tokį Uncle Ben's padažą "Sweet & Sour", kuris atrodė tiesiog skonio viršūnė - saldžiarūgštis ir dar su paprikų, ananasų gabalėliais (gal dar ir morkų ten buvo?). Kurį laiką mūsų namuose šis patiekalas tiesiog taip ir vadinosi "su Uncle Ben's padažu", lyg Uncle Ben's tik jį ir gamintų ar tai būtų koks jų išradimas... Tie gūdūs laikai, kai kinų maistas atrodė labai egzotiškas ir namuose nepagaminamas, jau praėjo, todėl dabar saldžiarūgštį padažą gaminame namie. Saldus skonis išgaunamas į padažą įdedant cukraus, o rūgštus - acto. Plius pridedame norimų daržovių, vaisių, patinkančios mėsos ir pietūs ant stalo!

Saldžiarūgštė kiauliena su paprika ir ananasais

500 g kiaulienos kumpio (geriau priekinio)
1 raudonoji paprika
1 maža skardinė konservuotų ananasų gabalėlių
4 a.š. krakmolo
6 v.š. sojos padažo
4 v.š. ryžių ar baltojo vyno acto
3 v.š. cukraus
Druskos
Aliejaus

Mėsą ir raudonąją papriką supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais, pasūdome ją, sumaišome su 2 v.š. sojos padažo ir 1 a.š. krakmolo.
Keptuvėje įkaitiname porą šaukštų aliejaus ir jame dalimis nuolat maišydami kepiname kiaulieną, kol suminkštėja ir apskrunda. Taip pat pakepiname ir paprikos gabalėlius.
Iškepus mėsą ir papriką, keptuvėje įkaitiname dar porą šaukštų aliejaus, supilame actą, cukrų, likusį sojos padažą. Supilame krakmolą, išleistą ananasų sultyse. Kaitiname padažą, kol ištirpsta cukrus, tada suberiame ananasų gabalėlius, iškeptą mėsą ir papriką. Viską išmaišome ir pakaitiname.
Tiekiame su virtais ryžiais.

Skanaus!

P.s. Su šiuo padažu galima ruošti ir vištieną, jautieną, kitas mėsos rūšis.
Gaminant reikėtų paragauti padažo skonio - ar ne per stipriai jaučiasi saldumas ar rūgštumas: tikslias cukraus ir acto proporcijas nurodyti sunku, nes padažo skoniui įtakos turi ir naudojamo sojos padažo rūšis, ir ananasų sulčių saldumas.

4 komentarai:

  1. Sveiki, gaminu si patiekala.. viskas pradzioje vyko sklandziai, o va padazas nesupratau.. gal perkaitinau, kaip guma pasidare :( tek is naujo daryti jau be anansu sultinio :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oj, Jurgita, labai gaila, kad kažkas nepavyko :( Galbūt perkaitinote - juk kaitinant skysčiai garuoja, na ir padažas "kietėja"... Taip pat gali būti,kad padauginote krakmolo - tuomet reikėtų jo kitąkart arba mažiau dėti, arba įpilti daugiau skysčio, kad ir ananasų sulčių arba, jei jų daugiau nėra (t.y., ir taip visas supylėte), šiek tiek vandens.
    Tikiuosi, kitąkart pavyks geriau!

    AtsakytiPanaikinti