rugpjūčio 01, 2010

Raudonųjų serbentų pyragas su bezė kremu

Šiemet jaučiuosi atradusi raudonuosius serbentus. Anksčiau jie man kažkaip nekeldavo teigiamų emocijų, o šiemet priviriau iš jų uogienės ir drebučių, kurie labai skaniai valgosi prie įvairių blynelių ir sūrių, be to, bus puikus pertepimas tortams, o vakar iškepiau labai skanų pyragą. Traškus tešlos krepšelis, pripildytas saldžiu balto bezė kremo debesimi ir rūgštokomis raudonųjų serbentų uogomis - įsivaizduojat, kaip skanu?! O pagaminama labai paprastai. Tiktais tešla man nenorėjo gražiai kočiotis, todėl pyrago pagrindą ir sieneles sulipinau iš pakočiotų tešlos gabalėlių.

Raudonųjų serbentų pyragas su bezė kremu

Tešlai:
250 g miltų
65 g cukraus
pakelis vanilinio cukraus
1 kiaušinis
125 g sviesto

Įdarui:
400 - 500 g raudonųjų serbentų
5 kiaušinių baltymai
175 g cukraus
30 g džiūvėsėlių (juos būtina dėti ir tik nepamažinkite džiūvėsėlių kiekio, nes iškepus pyragui, iš bezė ir serbentų išsiskiria šiek tiek sirupo, kurį šie džiūvėsėliai ir turi sugerti)



Ant minkymo lentos ar į dubenį supilkite miltus, viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite cukrų, vanilinį cukrų, kiaušinį. Suminkykite su dalimi miltų, kol pasidarys minkšta tešla.
Ant tešlos dėkite gabaliukais pjaustytą sviestą ir su visais likusiais miltais užminkykite tešlą. Ji turi gautis vientisa, nelipti prie rankų. 
Padėkite valandai į šaldytuvą. 
Po valandos iš 2/3 tešlos reikėtų iškočioti 28 cm skersmens apskritimą ir jį įdėti į tokio dydžio skardą nuimamais kraštais. Man tešla negerai kočiojosi, trūkinėjo, todėl aš pyrago pagrindą formoje suformavau rankomis.
Iš likusio 1/3 tešlos taip pat rankomis suformavau maždaug 4-5 cm aukščio pyrago sieneles.
Pyrago pagrindą subadžiau šakute ir iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje kepiau 15 minučių.

Iš orkaitės išimtą pyrago pagrindą apibarsčiau džiūvėsėliais.

Kiaušinių baltymus plakiau iki baltų putų. Dalimis pyliau į juos cukrų ir toliau plakiau tol, kol jie gavosi tiršto kremo konsistencijos ir tokie standūs, kad apvertus dubenį, nebūtų iš jo iškritę. 
Į baltymus įmaišiau nuo kotelių nuimtus, nuplautus ir nusausintus serbentus, šią masę sukrėčiau ant pyrago pagrindo ir pakepiau orkaitje apie 10 min, kol baltymų viršūnėlės gražiai parudo.

Pyragą reikia vėsinti formoje apie 2 val. o tada perkelti ant lėkštės.

Skanaus!
  
Recepto šaltinis: Konditerija 

9 komentarai:

  1. Labai gražiai tešla kočiojasi tarp dviejų kepimo popieriaus lapų :) Ir įdėt į formą labai patogu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už desertą:) Skanumėlis!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Serpent, o konkrečiai ši tešla taip kočiojasi ar turi minty bet kokią trapią? Nes man paprastai nekildavo problemų su trapios kočiojimu, tiesa, joje nebuvo kiaušinio, kaip pvz., šiame varškės pyrage: http://kasnutikovirtuveje.blogspot.com/2010/03/pasakiskas-varskes-pyragas-su-traskia.html ir išsikočioja, ir pasikloja net gražu žiūrėti :))

    Indre, tai tau dėkui už kompaniją, pagyrimus ir gražią nuotrauką! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. aš labai mėgstu tokius skanius ir greitus pyragus

    AtsakytiPanaikinti
  5. Malonu bendraminčių sutikti! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Wow koks -žavus :) tik man tas viršus niekad nesigauna :( riva jau neišplaka baltymų gerai - teks mastyt apie naują mikserį...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū! :) Aš tai, žinok, šiaip rankomis baltymus plaku... :) VISADA :) Čia kažkoks mano vos ne psichologinis nusiteikimas, kad turiu daryti būtent taip... Anksčiau išvis šakute darbuodavausi, todėl įsigijus šluotelę baltymams, atrodo, kad tai išvis ne toks ir sunkus darbas :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. gal zinote kodel sukrito beze?

    AtsakytiPanaikinti