birželio 12, 2010

Braškių desertas su morengais ir plakta grietinėle - Eton mess


Braškių sezonas atidarytas!! Po teisybei, tai aš jį šiemet atidariau labai seniai, dar balandį, kai Vilniuje išplito tie simpatiški kioskeliai su šviežiomis, kvapniomis braškėmis. Tiesiog negalėdavau praeiti pro šalį.. Aišku, tada suvalgydavau vos po vieną-kitą uogą užsigardžiavimui, nes tų braškių kaina tokia nemaža buvo, bet dabar tai jau prasideda tikrasis sezonas... Mes jau mėgaujamės braškėmis iš savo daržo.. ;) Naminės ar bent jau lietuviškos uogos man tokios skanios, kad iš pradžių tikrai noriu jas valgyti vienas, su cukrumi ar su pienu, ne paslaptis, kad labai skanu ir braškės su plakta grietinėle.. :) O pridėjus šiek tiek morengų, gauname klasikinį desertą - Eton mess, kuris tradiciškai tiekiamas po Itono ir Vinčesterio koledžų kriketo varžybų ir šiaip, kaip suprantu, Britanijoje yra labai populiarus. Man jis irgi labai patinka, nes pagaminamas per keletą minučių, grietinėlė ir morengai neužgožia braškių skonio - gaunasi toks labai malonus trio - švelni grietinėlė, labai saldūs morengų kąsneliai ir saldžiarūgštės, kvapnios braškės...yum.. :)

Eton mess

500 ml plakamosios grietinėlės
200 g morengų
20 braškių
(viskas čia, aišku, labai apytiksliai nurodyta - sugadinti kažko su blogom proporcijom tikrai neįmanoma :) )

Grietinėlę išplakam, morengus susmulkinam kąsnio dydžio gabalėliais, braškes supjaustom į 2 ar daugiau dalių.
Morengus įmaišome į grietinėlę ir dėliojame į indelius (aš dariau 3 porcijas), kuriuose tieksime, sluoksniuodami su braškių gabalėliais.
Palaikome desertą šaldytuve kelioliką minučių - pusvalandį, kad jis maloniai atvėstų, bet morengai dar nepradėtų tirpti ir tiekiame!

Skanaus!

3 komentarai:

  1. Na aš niekada į šaldytuvą nededu prieš teikdama 'etono betvarkę', nes tiek plakta grietienėlė, tiek morengai praranda savo pirminę būseną. Tiesiog svarbu naudoti gerai atšaldytą grietinėlė ;-) Per porą minučių tikrai nespės sušilt ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Čia, Žiupsneli, matyt, iš tos serijos, kad kiekvienas savo būdą atranda ir jo laikosi :) Aišku, grietinėlę visada reikia šaltą plakti, bet man kažkaip įprasta desertą prieš tiekiant palaikyti šaldytuve, kad visi ingredientai kartu pabūtų ir bent kiek skoniai tarpusavy pasimaišytų :)) Ir dar į grietinėlę dažnai dedu standiklio, kad jai tikrai tikrai nieko blogo nenutiktų :)

    AtsakytiPanaikinti