sausio 26, 2010

Trinta bulvių ir porų sriuba



Labai džiaugiuosi, kad su trinta porų ir bulvių sriuba susipažinau ne receptų knygoje ar iš kokių pasakojimų, kaip skanu virti porai su bulvėmis - ko gero nebūčiau patikėjusi, kad tokių paprastų daržovių draugystė gali virsti tokia dieviška sriuba ir būčiau tiesiog pravertusi šį receptą.
Mano pažintis su šia sriuba prasidėjo prieš kokių 10 ar daugiau metų. Buvome svečiuose pas giminaitę, kuri mus visada fantastiškai pavaišina. Ten pietūs gaminami apgalvojant kiekvieną detalę. Užkandžiai, karštas patiekalas, desertas visada dera tarpusavyje, todėl net visko išragavęs nesijauti apsunkęs, pavalgęs ne tiek, kiek derėtų ar ne to... Stalas visada būna gražiai padengtas, puoštas pačių komponuotomis gėlių puokštėmis, rankų darbo servetėlių žiedais, apskritai, į kiekvieną patiekalą gražu jau vien pažiūrėti! O skonis! Viskas būna skanu, jaučiasi, kad ruošta nuoširdžiai ir su meile, todėl mums visada taip malonu ten svečiuotis!
Šia trinta sriuba taip pat buvome nustebinti vienų pietų metu. Mūsų namuose trintos sriubos tuomet išvis nebuvo verdamos, taigi mus nustebino jau tai, kad sriuba trinta. Tai, iš ko ji pagaminta, sužinojome tik paragavę. Pamenu, mums sąmoningai nesakė, kad tai porai, norėdami pažiūrėti, ar pažinsime skonį ir nenorėdami suformuoti išankstinio (neigiamo?) nusistatymo. Nors ir nesupratome, kad tai porų sriuba, ji pakerėjo nuo pirmojo šaukšto! Iškaulijusi receptą, kurį laiką šią sriubą virė mano mama. Bet visgi tuomet dar gyvenome NEblenderių laikais, todėl sriubos trynimas buvo pakankamai varginantis užsiėmimas ir taip kuriam laikui šis receptas nugrimzdo užmarštin.
Dabar šią sriubą verdu aš. Ir darau tai štai taip:

Trinta porų ir bulvių sriuba

3 porai (1 pilnas poras ir 2 baltosios dalys - santykį galima keisti, bet nuo to priklauso sriubos spalva)
1 - 2 v.š. sviesto
4 - 5 bulvės
1,5 l vištienos sultinio
200 ml pieno
Žiupsnis tarkuoto muskato riešuto, druskos, pipirų

Porus smulkiai supjaustome. Puode ištirpdome sviestą, jame apkepiname porus, kol šie kiek suglemba.
Bulves supjaustome smulkiais kubeliais, sudedame į puodą prie porų.
Užpilame sultinį, pasūdome ir verdame apie 15 min, kol suminkštėja daržovės.
Išvirus, sutriname sriubą, supilame pieną ir užviriname. Beriame pipirų ir muskato, puošiame smulkintais porais ir tiekiame!

Skanaus!

4 komentarai:

  1. Šiandien pamėginom panašią sriubą. Prie bulvių ir poro dėjau moliūgo ir saliero stiebą. Tačiau mintį pasigavau būtent čia:)Labai skani sriuba:)Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  2. As taip pat viriau sita sriubyte, labai labai skani, tik as idejau kelias morkas ir valgeme su cesnakine duona, nerealu!!!!! Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šiaip jau mano šeimynai porai nelabai, bet ši trinta sriubytė su bulvėmis ir porais patiko visiems iki vieno. Valgė, kad net ausys lapsėjo.:))

    AtsakytiPanaikinti