sausio 24, 2010

Tikri sausainiai

Kokios mintys kyla pagalvojus apie britų penktos valandos arbatėlę? Kad ji būtinai geriama su sausainiu? Man taip pat! Ir ne su bet kokiu, o su tikru, trapiu, tirpstančiu burnoje ir kvepiančiu cukrumi bei kepintu sviestu. Tiesiog sausainių sausainiu! Taip taip - kalbu apie auksaspalvius baltu cukrumi nubertus shortbread'us :) Tai tradiciniai britų/škotų sausainukai, kepami iš vos keletos ingredientų - miltų, cukraus ir labai daug sviesto. Atrodo taip paprasta, o skonis toooks dieviškas! Jei dar nėkart jų neragavot ar nekepėt, siūlau išbandyti - paprasta, greita ir labai skanu.

Trapiems sviestiniams sausainiams (shortbread) reikia:
250 g sviesto
110 g cukraus
360 g miltų

Sviestą ištriname su cukrumi, kol gauname vientisą masę. Į ją įmaišome miltus. Turime gauti vientisą tirštą tešlą. Šiek tiek paminkome, kad gautume vientisą tešlos rutulį. Atsargiai pakočiojame, kad gautume 1 cm storio lakštą. Išpjauname norimos formos sausainius, jų viršų pabarstome trupučiu cukraus ir išdėliojame ant kepimo skardos. Leidžiame apie 20 min pastovėti.
Įkaitiname orkaitę iki 190 °C temperatūros. Sausainius kepame 15 - 20 min, kol jie iškepa ir įgauna gražų auksinį atspalvį.
Vėsiname ant grotelių.

Skanaus!
Receptas iš BBC Food

12 komentarų:

  1. tik iš sviesto, cukraus ir miltų... atrodo tai PASAKIŠKAI, net papusryčiavus užsimaniau paragauti :) tikrai labai jau vilioja :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bri, smagu, kad patinka sausainukai, o paragauti jų irgi labai rekomenduoju!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip man tokie paprastučiai patinka!! Atrodo, lyg ir iš nieko pagaminti, bet taip ir primena vaikystėje valgytus sausainiukuas... Oi kaip aš juos kepsiu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. issikepiau. tikrai puikus sausainiukai. tikrai nepaskutini karta.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oj, kaip džiaugiuosi, kad patinka, kad skanu buvo ir kad užsinorėjus kažko skanaus, žinosite, ką pasigaminti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. sitie sausainiukai tapo mano mylimiausiais, nuo sausio menesio kepiau N kartu ir nezadu sustoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oj, kaip malonu girdeti, kad randate cia ir tokiu patiekalu, kurie tampa mylimiausiais.. :) Labai dziaugiuosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kepiau ir pavyko! Plonesni negu nuotraukoj, taip pat siek tiek prasiplete, taciau skanus ir traskus. Man rodos, cia svarbiausia ideti pakankama miltu kieki, kad sausaineliai neistiztu. Ir neuzsiciopsoti, kai tik vos paruduoja, tai ir traukti is orkaites, nes muses gaudant gali istraukti is orkaites su angliuko atspalviu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Džiaugiuosi, anonime! Sausainukai paprasti, bet kruopštumo ir atidumo reikia :)
    O kad sausainiai "neištižtų", reikia kepti nelabai aukštoj temperatūroj, juos storokus daryti ir tikrai labai prižiūrėti, kad neperkeptų... Klasikiniai shortbread būna vos gelsvi.

    AtsakytiPanaikinti
  10. mistika: sviestas, cukrus ir miltai, viskas apibarstyta ruduoju cukrumi, o iskepe sausainukai tapo rukstus, bet ne pavirsinis cukrus, o pats sausainis....

    AtsakytiPanaikinti