birželio 23, 2010

Boloniški makaronai

Boloniški makaronai ant mūsų stalo garuoja labai dažnai, nes tai bene mėgiamiausias mūsų šeimos makaronų patiekalas. Na gal ne visai pats pats mėgiamiausiais, nes dalinasi šią aukštą vietą su firmine lazanija ir cannelloni, apie kuriuos irgi būtinai kada nors papasakosiu savo blog'e.
Boloniškus makaronus pirmiausia gamindavau pagal "Virtuvės džiaugsmų" receptą. Tai buvo tais senais laikais, kai dar sverdavau faršą, kad jo tikrai būtų 600 g, o ne 580, nes taip parašyta recepte ir klausinėdavau mamos ir močiutės, ar "šitie 2 maži svogūnai tinka vietoj vieno normalaus dydžio, nes pagal receptą tai vieno reikia..?" Boloniški makaronai pagal šį receptą išeina tiesiog fantastiški, nors iš tiesų iki to, kas vadinama tikru bolonišku padažu jam trūksta bent kelių ingredientų. "Virtuvės džiaugsmų" recepte nereikia morkos ir saliero, minimo, ko gero, kiekviename boloniškų makaronų recepte, taip pat nededama nei pieno, nei sultinio, nei raudonojo vyno - faršas troškinamas tiesiog pomidorų sultyse ir padaže. Iki šiol ir aš taip gamindavau, bet šįkart papildžiau savo boloniškus makaronus saliero lapkočiais ir morka. Salieras, mano manymu, tikrai labai gerai papildė patiekalą, morkos indėlio, tiesą pasakius, ne itin daug pajutau, todėl negalėčiau tvirtinti, kad be jos jūsų boloniški makaronai nebus boloniški...

Makaronai su bolonišku padažu


6oo g maltos jautienos (arba jautienos ir kiaulienos mišinio, arba kiaulienos)
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
2 saliero lapkočiai (stiebai)
1 morka
400 g konservuotų pomidorų (be odelių)
2 v.š. pomidorų padažo arba tyrės
2 lauro lapeliai
po 1 a.š. raudonėlio, baziliko, čiobrelio
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
2 v.š. aliejaus

makaronų
tarkuoto sūrio

Svogūną smulkiai supjaustome.
Salierą supjaustome plonomis skiltelėmis.
Morką sutarkuojame.
Konservuotus pomidorus pasmulkiname (jei jie nebuvo susmulkinti)
Didelėje keptuvėje įkaitiname aliejų ir kepiname jame svogūną kartu su išspaustom česnako skiltelėm keletą minučių.
Dedame į keptuvę faršą ir pamaišydami kepiname, kol mėsa pakeičia spalvą ir sukrinta į mažus trupinėlius.
Supilame salierus, morkas, pomidorų gabalėlius, pomidorų padažą, sudedame prieskonius, pamaišome ir paliekame neuždengtoje keptuvėje troškintis ant mažos ugnies apie 40 min, laiks nuo laiko nepamiršdami pamaišyti padažo.

Išverdame makaronus pagal nurodytas instrukcijas.
Tiekiame pabarstę tarkuotu sūriu.

Skanaus!

2 komentarai: