liepos 15, 2011

Duona su sūriu ir prieskoninėmis daržovėmis

Šviežios naminės duonos kvapu pradėjau mėgautis pernai, kai namuose atsirado duonkepė. Negalėjau ja atsidžiaugti - tiesiog sudedi reikiamus ingredientus, parenki programą ir po kelių valandų ne tik namai, bet ir visas kiemas pakvimpa kepama duona. O kaip malonu pabusti nuo šviežios duonos kvapo! Dar viena gera savybė - duonkepė taip pat užminko ir pakildina tešlą, iš kurios paskui kažką susukti - vienas juokas. Taip be vargo iškepiau ir šią duonelę. Neturintiems duonkepės, pasakoju, kaip tešlą paruošti mikseriu. Neturintiems ir jo - duoną tikrai galima minkyti rankomis. Aišku, nedaug kas ryžtųsi tam kasdien, bet bent kartais pasilepinti namine duona - tikrai verta!


Duona su sūriu ir prieskoninėmis daržovėmis (žolelėmis)

500 g I r. kvietinių miltų
250 ml kambario temperatūros vandens
2-3 svogūnai
2,5 a.š. sausų mielių
1 a.š. cukraus
1 a.š. druskos
maltų pipirų
keli v.š. sviesto (kepimo formai patepti ir įdarui apkepti)
2 kiaušiniai
100 g tarkuoto fermentinio sūrio
didelis pluoštas petražolių (ar kitų prieskoninių žolelių)

Dubenyje sumaišome miltus su sausomis mielėmis, suberiame cukrų, druską, pipirus, įpilame 250 ml kambario temperatūros vandens, viską maišome mikseriu, su antgaliu tešlai 5 min iš pradžių mažu, paskui dideliu greičiu, kol pasidaro vientisa tešla. Tešlą šiltoje vietoje kildiname, kol ji pakyla dvigubai.

Tuo metu paruošiame įdarą: svieste pakepiname kubeliais pjaustytą svogūną. Pravėsus, įmušame paplaktą kiaušinį ir susmulkintas prieskonines žoleles, tarkuotą sūrį gerai išmaišome. 

Pakilusią tešlą vėl išminkome, iškočiojame 30x40 dydžio stačiakampį, sudedame paruoštą įdarą. Ilgąsias stačiakampio kraštines po keletą cm užlenkiame (kad susiformuotų uždaras galas ir nekristų įdaras kepant).
Tada tešlą iš abiejų pusių vyniojame centro link. Suformuotą kepaliuką dedame į sviestu pateptą kekso formą ir vėl laikome šiltai, kol duona pakyla.

Paplaktu kiaušiniu aptepame duonos paviršių ir šauname į 180 laipsnių orkaitę, kepame apie 40-45 min.


Duona ne tik kvapni, bet ir labai skani. Tinka tiek kaip užkandis, tiek kaip priedas prie kitų patiekalų. Įdarui tinka stipresnio kvapo sūris ir prieskoninės žolelės ar daržovės. Mums labai patiko petražolės, bet ateityje būtinai išmėginsiu įdėti ir saliero. Jį apkepsiu kartu su svogūnu.

Skanaus ir jums!

Receptas iš "Konditerijos"

10 komentarų:

  1. galvok menu blogo gimtadieniui! praitais metais man regis ryzomes strudeliui, kas siais metais??:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ai, aš vėl kaip užsikirtus papūga, bet nu kaip džiaugiusi, kad tamsta rašo :) Atgaiva sielai.

    Pradžij pagalvojau, kad šitos duonos gal ir neišbandysiu (nėra namie vietos duonkepei). Nors paskaičius receptą - juokų dainos. Tai niekada nesakyk niekada, nes skamba tai labai viliojančiai. Gal kai orai atvės :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Be galo gražiai atrodo. Ale kepti neteks, išvis turbūt man bus uždrausta į virtuvę kelti koją :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. gal kuri nors is tavo internetiniu draugiu galetu mums pasiulyti autentiska "dainavos" recepta? :) kiek esu varcius senasias kulinarines knygas nieko gero neradau. nes juk ir padus kepsim, ir ta sviesta pacios musim :):):)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, o man labai džiugu sulaukti skaitytojų! :) Dėkui už gerus žodžius :)
    Duonytė tai tikrai nesunkiai pagaminama, nors iš pirmo žvilgsnio visokie "susukimai" ne visada įkvepia gamybai ;) Mums ji tikrai labai patiko, greitai susivalgė ir tikrai ateityje eksperimentuosiu su įvairiom daržovėm, žolelėm ir priedais.

    Indre, kodėl taip griežtai dėl virtuvės?? Kaip tik raitokis rankoves, reikia ruoštis 7nio piknikui! :)

    In, nesijaudink - mes jau patirties turim - štrudelį kaip sėkmingai pasirinkom :) Ir "Dainavos" - kas ieško, tas randa.. :D Va, pasidarau arbatos, susirandu, ką ryt apsirengti ir lendu į interneto platybes ir knygas..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Paskutiniu metu rusiskuose puslapiuose apstu receptu pagal ГОСТ. Jei domina Dainava, siulau ieskoti Kijevo (Киевский)torto recepto. Kiek suprantu taip Dainava vadinosi Rusijoje.

    AtsakytiPanaikinti
  7. labai puikus, aciu uz si nuostabu recepta.

    _________________________________
    autobusu nuoma mikroautobusu nuoma | www.perkamemiska.lt

    AtsakytiPanaikinti