liepos 07, 2010

Čerkesų vištiena


Mano žinios apie čerkesus apsiribojo tuo, kad tai viena iš Kaukazo tautų, gyvenanti šiaurinėje šio regiono dalyje, dabartinės Rusijos sudėtyje. Nedaug, sakyčiau, todėl savo egiptietiškų patiekalų knygelėje pamačiusi "čerkesų vištieną", nustebau, ką gi ji galėtų veikti šios knygos puslapiuose.
Paieškojusi internete radau leidinuką, pristatantį čerkesų virtuvę ir tradicinius jų patiekalų receptus. Čerkesų virtuvės patiekalai panašūs į kitų Kaukazo šalių valgius - naudojama daug česnako, saldžiosios ir aitriosios paprikos, kalendros, petražolių, krapų ir kt. prieskonių. Kadangi dauguma čerkesų išpažįsta islamą, mėsos patiekalai ruošiami iš avienos ar jautienos, taip pat valgoma paukštiena, daug daržovių, pupelių, miltinių patiekalų. Įdomu tai, kad "čerkesiška vištiena" pačių čerkesų jau nebegaminamas patiekalas... Tai gal dėl to dideles čerkesų diasporas glaudžiančios Artimųjų Rytų šalys - Turkija, Sirija, Izraelis ir kt. - priglaudžia šį receptą savo nacionalinių virtuvių kulinarinėse knygose? :) Beje, panašiai ruošiamą vištieną mačiau ir gruziniškų patiekalų knygoje; gaminimo principas iš esmės toks pats, tačiau skiriasi naudojami prieskoniai.
Savąją čerkesišką vištieną gaminau taip (tiesa, kitą kartą padažo normą dvigubinsiu):

Čerkesų vištiena

Vienos vištos krūtinėlė
1 svogūnas
1 saliero stiebas (lapkotis)
1 morka
pundelis petražolių
pora gelsvės lapelių
po 2 juodųjų ir kvapiųjų pipirų grūdelius
4 gvazdikėliai
Druskos

Padažui:
5o g graikiškų riešutų
2 česnako skiltelės
1 batono riekelė
2 a. š. džiovintos aitriosios paprikos
pundelis petražolių
50 ml sultinio, kuriame virė vištiena
2 v. š. aliejaus

Užverdame vandenį su prieskoniais, dedame į jį vištos krūtinėlę ir verdame, kol išverda ir suminkštėja - t.y., apie valandą.
Išvirusią vištieną išimame iš sultinio, atvėsiname.
Nuimame odą, mėsą atskiriame nuo kaulų ir supjaustome gabalėliais.
Blenderiu sutriname visus padažui skirtus ingredientus iki vientisos, tyrės konsistencijos masės.
Į padažą įmaišome aliejų.
Supilame padažą ant mėsos ir gerai išmaišome. Paliekame keletui valandų pastovėti, kol persigeria skoniai ir tiekiame šaltą - su rytietiška duona, daržovėmis.

Skanaus!

5 komentarai:

  1. Ačiū, malonu kad patinka :) Tikiuos ir ryt sėkmingai, t.y., skaniai, pasirodyt :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. wow... susigundžiau... tik prieskonių visų reiks susiriktavoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už nuolatinę atgaivą kūnui ir sielai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Džiaugiuosi, Egidija, kad susigundei :) Tikiuosi, patiks patiekalas :) Tik, aš ir pati kitą kartą daugiau padažo daryčiau ir tau taip pat rekomenduoju...

    Nėr už ką, Indre :)

    AtsakytiPanaikinti