kovo 21, 2010

Apie virtuvę sielai

Fatih Akin "Soul Kitchen" veikėjai (Filmo aut. nuotr.)

Mane nerealiai nudžiugino į "Kino pavasario" programą įtrauktas naujausias Fatih Akin'o filmas "Virtuvė sielai" (Soul Kitchen). Ne vien dėl to, kad aš visai mėgstu pasisukioti virtuvėje, tiesiog dievinu skanų maistą ir domiuosi beveik viskuo, kas susiję su maistu ir jo ruošimu.
F. Akin'o kiną esu įsimylėjusi nuo to laiko, kai pirmą kartą pamačiau jo "Galva į sieną" (Gegen die Wand), kartu keliavau Stambulo gatvėmis, besiklausydama tenykščių garsų, o su Moritzo Bleibtreu herojumi kaitrią liepą per visą Europą beldžiausi iki Turkijos. Taigi pamačiusi "Soul Kitchen" "Kino pavasario" programoje iškart apsisprendžiau - eisiu.
Vakar vakare vos ne paskutinę minutę įlėkiau į sausakimšą didžiąją Vingio salę, kur pritemus šviesoms buvau išgąsdinta festivalio organizatoriaus žodžių: "labai atsiprašome, galbūt šiek tiek jus nuvilsime..." Pirma netekau amo, kad pakeistas filmas! Pasirodo, filmas atkeliavo, tačiau... dubliuotas rusiškai! Tai iš pradžių tikrai nuvylė - jei tik galiu, filmus noriu žiūrėti originalo kalba! Bet prabėgus keletui minučių nuo filmo pradžios, šį "nesklandumą" visai pamiršau, o iš kino salės išėjau su mintimi, kad geram filmui nemaišo jokia kalba!
Filmas nėra apie maistą, tačiau ir jam tenka labai daug dėmesio. Pagrindiniam veikėjui Zinos'ui (akt. Adam Bousdoukos) priklauso restoranas, pavadinimu "Soul Kitchen". Restoranas ruošia klaikų maistą iš šaldytų daržovių, pusgaminių ir kitokių "pokelių", tačiau jį mėgsta saujelė nuolatinių lankytojų. Pačiam Zinos'ui jo restoranas patinka toks, koks yra - juk viskas nuo sienų iki meniu sukurta jo paties rankomis ir širdimi. Gyvenimas, ko gero, ir toliau tekėtų sena vaga jei nei Zinos'o merginos sprendimas išvykti į Šanchajų. Per atsisveikinimo vakarienę prašmatniame Hamburgo restorane Zinos netikėtai susipažįsta su klasišku virtuvės šefu Shayn (akt. Birol Ünel). Jo ruošiamas maistas išties fantastiškas ir Shayn tai žino! Klientui įsigeidus karštos gazpacho sriubos, Shayn'ui trūksta kantrybė ir jis išeina iš darbo taip, kaip stovi, pasiėmęs tik tai, kas tikram šefui svarbiausia - savo peilius. Zinos pasiūlo Shayn padirbėti "Soul Kitchen" ir... kulinarinis nuotykis prasideda! Ambicingas šefas išmeta iš meniu riebaluose išmirkusius šnicelius ir žuvies pirštelius ir pradeda lankytojus vilioti savo gurmaniškais patiekalais. Kaip tai paveikia restorano, Zinos ir kitų veikėjų gyvenimus nepasakosiu, nes jums bus visai neįdomu žiūrėti filmą! :)

Shayn ir Zinos (Filmo aut. nuotr.)

Pabaigai tik pasakysiu, kad filmas tikrai tikrai vertas dėmesio - dinamiškas siužetas, daug komiškų situacijų, priverčiančių klykti iš juoko, dozė skanaus maisto, kai virtuvę užvaldo Shayn ir nė nepastebi, kaip kine prabėga beveik 100 minučių... Tiesa, yra ir pora perspaustų scenų, bet jos bendro filmo įspūdžio tikrai negadina. Iš kino išėjau pakrauta teigiama energija, todėl, jei kuris kino teatras įtrauks "Soul Kitchen" į savo reguliarią programą, mielai pažiūrėsiu jį darkart!

7 komentarai:

  1. mane irgi galima prirašyti prie šio filmo fanų :) juokiausi iki nukritimo, net tose vietose, kur vargšas Zinos vos kojomis paeina nuo nugaros skausmų... o jau tas žuvies pirštelių patiekalas už 40 eurų... :) :) :) :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip taip, Egidija, aš irgi :) Tikrai geras, juokingas ir rekomenduotinas filmas :) Bet patobulinti piršteliai, man atrodo, net 45 eurus ten kainavo :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sudominai, noriu pamatyt būtinai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Džiugu, kad sudomino filmas - jis tikrai smagiai žiūrisi, o ir bilietų, atrodo, dar yra! :) Jei pažiūrėsi, papasakok, ar patiko ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. labai skaniai atrodo, reikes pabandyti pasidaryti, ar Jum patiko??

    ____________________________
    mišku supirkimas | perku miška | perkame miškus

    AtsakytiPanaikinti