Vakar apturėjau rimtą kulinarinį įvykį: ne tik pirmą kartą gaminau, bet ir apskritai pirmą kartą valgiau stirnieną! Kadangi su stirniena susidūriau pirmą kartą gyvenime ir nė neįsivaizdavau, kokio skonio ji yra, su kuo ruošiama, gamindama šį patiekalą, turiu pripažinti, tikrai šiek tiek nerimavau: ar tikrai viskas pavyks, ar bus skanu, ar neteks šio patiekalo laukiančiam valgytojų būriui nusivilti ir t.t. Na, bet viskas pavyko tiesiog nuostabiai - visi buvo sužavėti tiek pačios mėsos skonio, tiek troškinio recepto. Jei dar kada pasitaikys laimė gaminti stirnieną, tikrai tikrai gaminsiu pagal tą patį receptą!
Stirniena mūsų namuose atsirado labai netikėtai - tiesiog vienos "giminaitės giminaitis" medžioja, ji pati nėra didžiausia virtuvės mylėtoja, todėl misiją paruošti stirnieną patikėjo man :) Aš, aišku, dėl to juodai apsidžiaugiau, nors, kaip minėjau, iki šiol jokių kontaktų su žvėriena neturėjau ir net neįsivaizdavau, kaip ją gaminti. Kulinarinėse knygose žvėrienos skyreliuose geriausiu atveju peržiūrėdavau paveikslėlius, nes tikrai nesitikėjau, kad kada kažką panašaus gaminsiu.
Stirnienos recepto ieškojau savo mėgstamiausioj, patikimiausioj ir visokioj kitokioj "-iausioj" M. Berry "Klasikinėj virtuvėj". Iki šiol dar nė karto nenusivyliau jos receptais, tad, pamaniau, ir žvėrienos receptas turi būti tikrai geras. Kaip paruošti stirnieną, šioje knygoje neradau, bet iš kelių elnienos ruošimo receptų susirankiojau tai, kas atrodė geriausia, kitose knygose pasiskaičiau apie žvėrienai naudojamus prieskonius ir gaminau va taip:
Stirnienos troškinys "M. Berry motyvais"1.5 kg stirnienos be kaulo, pjaustytos 2.5 cm dydžio kubeliais
2 v. š. aliejaus
1 žiedais pjaustytas svogūnas
8 salierų stiebai (supjaustyti storais griežiniais)
150 ml sultinio
1 kaupinas v.š. miltų
2 morkos (supjaustytos stambiais gabalais)
Druskos, pipirų
Pluoštelio petražolių
Marinatui:300 ml sauso raudonojo vyno
2 v. š. aliejaus
1 apelsino žievelė (nuskusta oranžinė jos dalis)
1 citrinos žievelė (nuskusta geltonoji dalis)
2 a. š. traiškytų kadagio uogų
6 juodųjų pipirų grūdeliai
1 smulkinta česnako skiltelė
1 a. š. čiobrelių
Marinatui dideliame, uždengiamame dubenyje sumaišome visus ingredientus.
Sudedame į jį kubeliais pjaustytą stirnieną, pamaišome, kad marinatas apsemtų visą mėsą. Uždengiame ir pastatome į šaldytuvą porai dienų. Karts nuo karto pamaišome.
Išsimarinavusią mėsą išimame iš marinato. Marinatą perkošiame.
Dideliame, karščiui atspariame troškintuve įkaitiname aliejų, jame vartant apkepiname stirnienos gabaliukus ir svogūną. Apkepusią mėsą išimame kiaurasamčiu iš kepimo skysčio ir atidedame.
Į troškintuvą dedame pjaustytus salierus, uždengiame ir patroškiname keletą minučių, kad šie kiek suminkštėtų. Išgriebiame salierus ir padedame prie mėsos.
Į kepimo skystį suberiame miltus, maišant minutėlę pakepame. Supilame sultinį, perkoštą marinatą ir viriname, kol padažas sutirštėja, tampa vientisos konsistencijos.
Į troškintuvą dedame mėsą ir salierus, užviriname troškinį ir dedame į įkaitintą orkaitę. Uždengę troškiname apie valandą.
Sudedame morkas, pagal skonį pasūdome, pabarstome pipirais ir uždengę statome atgal į orkaitę dar pusvalandžiui arba kol mėsa ir morkos visiškai išsitroškina.
Tiekiame apibarstę pjaustytomis petražolėmis, su orkaitėje apskrudintomis virtomis bulvėmis.
Skanaus!