Penktadienio vakarais, jei niekur neinu, jau beveik tradiciškai kepu kokį nors pyragą! Man tai kaip kokia meditacija ir poilsis po visos savaitės darbų, lakstymo ir priverstinio kėlimosi su žadintuvu. Pagalvoju, kad šita tradicija man labai patinka - reikės jos nepamiršti ir toliau puoselėti :) Juk kaip gera šeštadienį iš ryto prie puodelio kavos skanauti gabalėlį pyrago arba desertui po pietų... na, žodžiu, pyragas visada gerai :)
Šį varškės pyragą kepiau pirmą kartą, bet tikrai ne paskutinį - jis tiesiog nuostabus! Tiesa, padirbėti prie jo šiek tiek reikia, bet dėl gero rezultato visada verta stengtis :) Pyragas labai švelnaus skonio, varškės masė puri, o viršutinis trupinėlių sluoksnis išvis nuginkluojantis! Tikrai nepasidarytumėt sau gėdos pavaišinę ką nors tokiu pyragu ir po šventinių pietų, ypač, jei patiektumėte su kokiu šiltu vyšnių ar spanguolių padažu. Turėtų būti tobula! Ir artėjančių Velykų stalui šis pyragas, manau, puiki idėja!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4ARHLw_uLLh0L01VL141C9XI0JgZIS_ox0xyihRvEbT5Kz4TBVEBXVJZRflGBzwrLqj9uP6FW_c4Nm3vQaYdgq-JP_XpU6hZLOEYtUMokdm4Bq3xbteeA2ICqCoNoxby7nQwr9VVvS6Na/s400/Pasakiskas+varskes+pyragas.jpg)
Varškės pyragas su traškia trupinių plutele
25o g miltų
0.5 a.š. kepimo miltelių
300 g cukraus
žiupsnelis druskos
4 kiaušiniai
180 g sviesto
750 g liesos varškės
3 v.š. citrinų sulčių
50 g krakmolo
250 ml grietinėlės
Iš 150 g miltų, kepimo miltelių, 75 g cukraus, druskos, kiaušinio ir 90 g sviesto (susmulkinto gabalėliais) užminkome tešlą, paliekame ją pastovėti.
Kol stovi tešla, darome varškės įdarą.
Į dubenį sudedame varškę, 150 g cukraus, krakmolą, įmušame 3 kiaušinių trynius ir viską išsukame.
Įmaišome citrinų sultis.
Kiaušinių baltymus išplakame iki baltų standžių putų.
Išplakame grietinėlę.
Į varškės masę atsargiai įmaišome plaktus baltymus ir grietinėlę.
2/3 tešlos išklojame 28 cm tortinės nuimamais kraštais dugną (tešlos neatrodo labai daug, bet tikrai pakanka).
Iš likusios tešlos padarome kelių cm aukščio pyrago sieneles.
Tešlą subadome šakute ir statome į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C . Kepame 10 min.
Kol kepa tešlos pagrindas, padarome viršutinį trupinėlių sluoksnį.
100 g miltų, 90 g sviesto ir 75 g cukraus trupiname tarp pirštų, kol gauname tešlos trupinėlius (sviestas apsivelia miltais ir cukrumi ir gaunasi tokie maži trupinukai).
Ištraukę apkeptą tešlos pagrindą, apdedame jį varškės mase, išlyginame paviršių.
Tolygiai užberiame trupinėlių sluoksnį ir šauname pyragą į orkaitę, įkaitintą iki 175 °C. Kepti reikia apie 80 min, bet man iškepė per ne pilną valandą - pyrago viršus jau buvo pageltęs, o kraštai atsiskyrę nuo formos sienelių.
Pyragą aušiname orkaitėje su atviromis durelėmis. Prieš tiekdami, jei norim, pabarstom cukraus pudra.
Receptas iš "Konditerijos"