sausio 09, 2010

Kiaulienos karbonadas su džiovintų abrikosų įdaru

Pagaliau laisvas šeštadienis - jokių konkrečių planų, ką veikti, kada keltis, kada kažkur išeiti ar ką padaryti. Galiu nors ir visą dieną slampinėti iš kampo į kampą su pižama, gerti vieną puodelį kavos po kito ir skaityti šeštadienio laikraščius! Tai man ir yra tikrasis savaitgalio poilsis :) Taip seniai šito laukiau - pastarosios pošventinės savaitės visiškai buvo nuvariusios mane nuo kojų! Tikrai - nei prieš šventes, nei po jų nesijaučiau tokia "be kvapo". Pastaruoju metu vienintelė mintis man nuolat besisukusi galvoj buvo "mieguuuuučio"... Taigi ir naminio kompo (įjungto) nemačiau jau baisiai seniai. Teks dabar aprašinėti istorinius savo virtuvės įvykius. Kaip, pavyzdžiui, šį karbonadą su džiovintų abrikosų įdaru, kurį gaminau dar Kalėdoms! Man ši mėsytė jau tampa tradicija - visada kepu ją per "didžiąsias" šventes. Aišku, kaskart gaunasi vis šiek tiek kitokia, bet visada valgosi labai skaniai :) Ją mėgsta net mano sesuo "nevalganti kiaulienos" (oficialiai).


Kiaulienos karbonadas su džiovintų abrikosų įdaru

Reikia:
Kiaulienos karbonado

Įdarui:
1 v.š. sviesto
1 svogūno
2 riekelių baltos duonos be plutelės
100 g džiovintų abrikosų
1 paplakto kiaušinio
smulkintų žalumynų
druskos, pipirų

Kepant:
Kelių grūdelių juodųjų pipirų
2-3 laurų lapelių
1 svogūno
vandens
2- 3 v.š. aliejaus

Kiaulienos karbonadą pjauname taip, kad gautume plokščią gabalą.
Svogūną smulkiai supjaustome. Duonos riekeles supjaustome labai smulkiais gabalėliais, džiovintus abrikosus - nedideliais kubeliais.
Keptuvėje ištirpiname sviestą, jame apkepiname svogūną, kol jis suminkštėja, tampa aukso spalvos. Nuėmus nuo ugnies suberiame duoną, abrikosus, smulkintas žoleles, plaktą kiaušinį ir gerai išmaišome mišinį. Pasūdome, papipiruojame.
Mėsą pasūdome, papipiruojame iš abiejų pusių. Ant vienos jos pusės dedame pagamintą įdarą - juo išklojame visą mėsos paviršių, tik viename krašte paliekame porą cm laisvų, kad galėtume susukti ir įdaras nepradėtų byrėti.
Vynioti mėsą pradedame nuo to krašto, ant kurio pridėta įdaro. Vynioti reikia tvirtai, kad neliktų "tarpų" mėsoje iškepus. Suvyniotą mėsą surišame arba susmaigstome smeigtukais.
Į kepimo indą įpilame aliejaus, vandens, sudedame svogūną, pipirus, lauro lapelius, pasūdome skystį, dedame mėsą ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180°C įkaitintą orkaitę. Vandens kepimo inde turi būti apie 1 - 2 cm. Kepame mėsą apie 1,5 - 2 val., kol ji suminkštėja, apskrunda, o įkišus šakutę bėga baltos spalvos sultys. Kepant vis palaistome mėsą kepimo skysčiu, jei jis per daug nugaruoja - įpilame daugiau vandens.
Skanaus!

Pagal M. Berry "Klasikinę virtuvę"

5 komentarai:

  1. Kai prasideda vyniotiniai, šaltienos, slėgtainiai ir visokios karkos..kvepia rimtąja kulinarija ;))))) Taip ir toliau ;p

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nu taigi reikia per šventes pasistengti :) bet šiaip vyniotiniai-suktinukai, etc. nėra sunku - tik nusiteikimo reikia ;P

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokio dydžio karbonadas turimas omeny ir ar jį reikia pamušti?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laima, čia turimas minty visas kiaulienos karbonado gabalas - t.y., tas kur sveria apie 1 kg :) Aš mėsos nemušiau, bet šiaip pamušus tikrai blogiau nebūtų, nebent dar geriau :)

    AtsakytiPanaikinti