gruodžio 21, 2009

Šernienos troškinys

Ar jūs galit tuo patikėti...? :) Aš tai pati netikėjau, kad vos prieš gerą savaitę pirmą kartą gaminusi stirnieną, tuoj vėl turėsiu progą gaminti žvėrieną!! Keli stirnienos kauliukai vis dar laukia savo eilės patekti į sriubą, bet šįkart gaminau ne ją, o šernieną, kuri iki manęs atkeliavo lygiai tokiais pat pažįstamos keliais. Šernienos buvau kartą valgiusi, kažkada vaikystėj - atsiminiau tik tiek, kad buvo skanu (arba bent jau neprisiminiau nieko blogo :) ) ir viskas... Vėl gi - jokios konkrečios nuovokos, ką su šerniena veikti. Tiesa, gamindama stirnieną, jau apsišviečiau, kad "bazinis" žvėrienos prieskonis - kadagio uogos, žinojau, kad tikrai ir vėl marinuosiu raudonajame vyne ir t.t. Dar žinojau, kad tikrai noriu troškinti, nes kažkaip imtis kepti tokią menkai pažįstamą mėsą man vis dar baisu. Žodžiu, padėtis buvo šiek tiek "tikresnė" nei anąkart, bet nedaug... :)
Nu o kadangi nemėgstu valgyti to paties per tą patį, labai nenorėjau, kad šernienos troškinys bent kažkuo primintų mano stirnieną, todėl nusprendžiau, kad šįkart į marinatą nedėsiu jokių citrusų, kad ir kaip jie būtų vežę stirnienoje. Gamindama rėmiausi BBC Food receptu. Išties tokiu stiliumi marinuotą mėsą buvo siūloma kepti, bet aš šiek tiek įkišau savo trigrašį ir, kaip minėjau, ryžausi gaminti troškinį.


Šernienos troškinys

800 g šernienos, supjaustytos 3-4 cm gabalėliais

Marinatui

300 ml sauso raudonojo vyno
2 lauro lapai
2 a.š. čiobrelio
šakelė rozmarino
5 gvazdikėliai
3 smulkintos/spaustos česnako skiltelės
6 juodųjų pipirų grūdeliai
1 v.š. sugrūstų kadagio uogų

Troškiniui

2 v.š. aliejaus
1 svogūnas
1 morka
250 g pievagrybių
150 ml sauso raudonojo vyno
300 ml jautienos sultinio
2 v.š. pomidorų padažo
2 v.š. miltų
Druskos, maltų juodųjų pipirų - pagal skonį
Petražolių

Marinatui sumaišome visus ingredientus, sudedame į jį šernienos gabalėlius ir, laiks nuo laiko pamaišydami, marinuojame šaldytuve 24 val.
Išimame mėsą iš marinato, gerai nusausiname. Marinatą perkošiame ir atidedame.
Troškintuve įkaitintame aliejuje iš visų pusių apkepiname šernienos gabaliukus. Kai visa mėsa apkepinta, sudedame smulkiai pjaustytą svogūną ir pakepiname keletą minučių kartu su mėsa.
Supilame marinatą, įmaišome su miltais sumaišytą pomidorų padažą. Gerai išmaišome, pakepame viską keletą minučių.
Pilame vyną, sultinį ir užviriname. Uždengę troškiname valandą ar pusantros.
Morką supjaustome stambokais gabalėliais, pievagrybius į 2 ar 4 dalis. Sudedame į troškinį morkų gabaliukus, patroškiname apie 2o min. Tada dedame pievagrybius ir troškiname dar 15 min.
Pabaigoje pagal skonį pasūdome ir papipiruojame. Papuošiame petražolėmis ir tiekiame su bulvių koše.
Skanaus!

6 komentarai:

  1. o kaip išsirinkai receptą?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš kaip visada - labai aiškiai žinojau, ko nenoriu :) Tai dalis receptų iškart atkrito :) Paieškojusi idėjų savo knygose, šįkart nieko neradau kas mane užkabintų (baisiai keista - man taip paprastai nebūna!!! :) ). O tada ėmiausi ieškoti po "patikimus ir skanius" interneto šaltinius :) Nu ir BBC Food radau marinatą, kuris man buvo prie širdies, o tada pritaikiau jį troškiniui :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. šeštadienį mama pasikvietė pietų. Aišku, ji tai padarė ne šiaip sau :) Kadangi vyras labai jau išgyrė mano kulinarinius gabumus (mama kažkodėl to nebuvo pastebėjusi :))) ), tai šiandie sužinojau ir pakvietimo tikslą :) Gaminsiu šernieną. Pirmą kartą gyvenime. Daug perskaičiau įvairių receptų, o kadangi nemėgstu acto, tai gaminsiu ŠĮ troškinį. Tai jau sekmadienį pakomentuosiu kas ir kaip gavosi..... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sėkmės gaminant! Tikiuosi, visiems patiks :) Bet kokiu atveju labai lauksiu atsiliepimų :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. aciu uz recepta! superinis, skanu :)

    __________________________________
    misku supirkimas | perkame miskus | perku miska

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai gardu! Verta pabandyti :)

      Panaikinti